Hoppa till huvudinnehållet

Enklaste sättet att bli rik. Här är tipsen.

Många drömmer om hur man blir rik och i de flesta fall förblir det också drömmar. Ett sätt att gå ifrån mål till handling är att ta reda på hur den vanligaste vägen till rikedom är. Här får du konkreta tips på hur den vägen kan se ut.

Bli rik – varför det?

Att bygga en ekonomisk förmögenhet eller folkligare uttryckt – en buffert är fullt möjligt för de flesta människor. Det bästa med en förmögenhet är att begreppet är relativt eftersom det är du själv som definierar när du känner dig förmögen eller rik.

Vem är rik?

Men först behöver jag definiera vad begreppet rik innebär. För mig är det inte rikedom att sitta med många miljoner i orealiserad vinst på en villa eller bostadsrätt som stigit kraftigt i värde. Nej, för mig handlar det om att ha finansiella tillgångar som mycket snabbt kan realiseras till reda pengar.

Den andra delen av den ekvationen är vad man gör med pengarna. Beroende på vilken typ av livsstandard du vill. Exempelvis om rikedom är för dig att äga lyxyacht och andra statusprylar så kommer det vara svårare att uppnå “rikedom” av den enkla anledningen att det kräver mer kapital.
Om du däremot funderar på vad är det som är viktigt för dig – alltså på riktigt viktigt – och sedan räknar baklänges vad det kostar så har du summan för din livsstandard.

P:S Att köra Porsche eller att åka lyxyacht är förmodligen billigare än vad du tror. Idag är det relativt prisacceptabelt att hyra statusprylar under kortare tid. Dessutom hinner du då fundera över om det verkligen är något som förgyller din vardag.

Steg ett är att definiera för dig vad som gör dig till rik? Är det 1 miljon eller 5 miljoner i tillgångar som du snabbt kan konvertera till cash? Är det ett passivt kassaflöde på 500 000 kr per år som du kan finansiera din livsstil med?

Hur blir man rik?

För några år sedan lät tidskriften Connoisseur International göra en undersökning om förmögenheternas uppkomst. Svaren blev kanske inte så överraskande men de förtjänar att redovisas.

Connoisseur är ett nätverk för förmögna individer och är mest känt för sitt magasin som bara ges ut till höginkomsttagare eller individer med stor förmögenhet. Undersökningen försökte få grepp på hur medlemmarna i nätverket byggde upp sin förmögenhet. Nedan ser du vilka metoder som deltagarna byggde upp sin förmögenhet.

Hur har dina finansiella tillgångar primärt byggts upp?

Eget företagande eller delägande i företag51%
Värdepappersförvaltning21%
Hög lön, i Sverige och utlandet12%
Arv, gåva6%
Bostadsaffärer5%
Övrigt5%
Idrotts- eller musikkarriär0,3%

Avrundade procentsatser.

Många self made millionaires

Det vanligaste och kanske tydligaste sättet att bli rik på är att starta ett företag och sedan driva det framgångsrikt. Företagande med hjälp av en affärsmodell som är skalbar och lönsam är ett sätt att bli rik på.
Detta är inte helt förvånande givetvis och de flesta människor förstår att starta och driva företag kan vara otroligt belönande. Det många också förstår är att företagande kan vara riskfyllt och långt ifrån alla når den framgång som krävs för att leva ett rikt liv.

Att istället försöka bli rik genom långsiktig värdepappersförvaltning verkar också ge goda odds, medan rikedom via hederligt lönearbete synes vara nästan dubbels så svårt. Långsiktig och god avkastning på sitt förvaltade kapital bygger upp stora förmögenheter. Problemet är att det kräver både tålamod och färdighet. En av världens rikaste personer Warren Buffett har byggt den största delen av sin totala förmögenhet efter åldern 65 år. Genom att jobba på färdigheten att bli bättre på aktieförvaltning kan du minska tiden för att bygga upp förmögenheten som sedan ska kunna omvandlas till pengar. Ett alternativ är att bygga en aktieförvaltning som fokuserar på kassaflöde och kanske detta mål går att uppnå på en kortare tid.

Vidare får argumentet att rika personer fötts in till rikedom en törn eftersom detta bara gäller för en av tjugo av de rika. Bostadsaffärer brukar också dyka upp som vanliga förklaringar till rikedom men även här är andelen låg, kanske med anledning av att de flesta bostadsmiljonärer inte realiserat sina värden. Under punkten övrigt var det vanligaste svaret att förmögenheten byggts upp genom en kombination av flera av de ovanstående sätten. Mest troligt gäller detta för flera. För den som drömmer om att bli rik via musik eller idrottskarriär känns utsikterna hopplösa.

Orsakerna bakom förmögenheter?

Connoisseur ställde sedan frågan Vad är den enskilt viktigaste orsaken till att du kunnat bygga upp en finansiell förmögenhet? Svaren fördelade sig på följande sätt:

Eget driv48%
Personliga egenskaper17%
Kompetens15%
På rätt plats i rätt tid8%
Risktagande5%
Utbildning2,5%
Övrigt2,5%
Begåvning1,5%
Kontakter0,5%

Avrundade procentsatser.

Utan driv, ingen framgång

Det överlägset vanligaste svaret stämmer väl överens med min uppfattning om vad som gör att vissa lyckas, oavsett om det gäller att bli rika eller bli framgångsrika i sina yrkesroller. En människas driv, eller annorlunda uttryckt en människas outtröttliga kraft för att nå sina mål brukar vara en vattendelare mellan att lyckas eller inte. Vidare är det intressant att utbildning, begåvning och kontakter verkar ha haft mycket liten betydelse för att bygga en förmögenhet. Har dessa delar liten betydelse så borde hoppets stjärna tändas hos fler svenskar som vill bli rika.

Omvänt så kan man se på framgång som obefintligt utan att ha jobbat för det. Framgång och rikedom hade inte varit något värt om det inte hade funnits ett slit för att uppnå det. Detta är en otroligt viktig insikt och rentav avgörande för om du kommer uppnå framgång eller inte.

Bli rik på aktier

För den grupp som svarat att de skapat sin förmögenhet genom värdepappersförvaltning skiljer sig däremot svaren jämfört med populationen som helhet. Viktigast i denna grupp är På rätt plats i rätt tid, följt av Eget driv, Risktagande, Begåvning och Kompetens. Tyvärr signalerar den första och tredje orsaken en stor portion flyt och de två sista orsakerna ger en vink om bristande ödmjukhet.

Sätt målet att bli lagom rik

Min rekommendation till dig som vill bygga en förmögenhet är att ta sikte på en rimlig målnivå. För de flesta är inte fem miljoner i finansiella tillgångar uppnårbart (om boendet skall exkluderas). Men om du regelbundet avsätter 10-20 procent av din lön och investerar dessa i aktier med stabila utdelningar finns stor sannolikhet att du når ett par miljoner, vilket skulle kännas som en smärre förmögenhet för de flesta. Men viktigast att komma ihåg är att lycka har ett svagt samband med pengar.

Mer om rikedom

För den som vill läsa mer kan jag rekommendera boken The Millionaire Next Door av Thomas J. Stanley. Boken är vid detta laget en tidslös klassisker som redogör för förmögna människor i USA och vad som är deras metod för att uppnå rikedomen.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-09-17 05:58

Jag förstår poängen, intressant formulerat och roligt statistik, tack.

Anonym
Anonym
2019-08-26 07:33

För att bli rik måste du ha viljan och tro på dig själv och dina idéer. Gör alltid ordentliga analyser av marknaden och förfrågan på just din produkt innan du realiserar din idé. Lyssna inte för mycket på banktjänstemän för de ser i regel bara riskerna och sitter själva på en lön om 25-30 tar/ mån de har inte blivit rika på sitt jobb..
Jag sysslar med fastigheter endast bostadslägenheter och driver en lite speciell typ av bilhandel som är väldigt lönsam.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-23 01:05

Hur ska man gå till väga när man gör en analys på marknaden, tips på metoder eller böcker?

Anonym
Anonym
2019-08-05 07:42

Men du Pratar om att bli rik. Men Rik kan man väll bara vara om man känner sig RIK….jag vet inte om jag skulle känna mig särskilt mycket rikare på 3 miljoner kronor än än tex 300 000 kr…. RIK är bara den som är Lycklig och Välmående!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-08-08 19:01

Helt rätt slutsats! Rikedom är inte pengar utan lycka och glädje. Rikedom är mycket tidskrävande om man inte har ett bra kapital i grunden. Att ha sin lön och fritid ger mer lycka än att slita sig som egenföretagare utan fritid bara arbete.

Anonym
Anonym
2019-08-10 11:03

fyfaan va bra

Anonym
Anonym
2020-12-16 22:12

Kanske om man ska prångla på folk saker är det bra om man inte ser ut som man skulle kastat farmor över relingen för en femma? Bara en observation.

Lydia
Lydia
2023-03-06 06:46

Hej alla, det här är det mest underbara jag någonsin har känt och jag behöver dela med mig av detta fantastiska vittnesbörd. Jag vill bara tacka DR Zaka för att han tog sig tid att hjälpa mig att besvärja min före detta älskare som plötsligt tappade intresset för mig efter fem månaders förlovning, men idag är vi gifta och lyckligare än aldrig. Jag blev verkligen förbluffad och chockad när han gjorde jobbet åt mig och inom 48 timmar återvände James hem och började tigga om förlåtelse och att jag skulle acceptera det igen.. Jag har verkligen ont om ord och… Läs mer »