Hoppa till huvudinnehållet

Här är aktierna som lockat – och skrämt bort – spararna

frida

Både börs- och konjunkturutvecklingen har varit tudelad 2023. Medan en del sektorer levererat väl, har andra åkt på storstryk. Här är listan på vilka aktier som lockat flest nya aktieägare på Nordnets plattform – och vilka som tappat flest.

Hittills i år har Stockholmsbörsens storbolagslista, OMXS30, stigit med 6,7 procent, medan det bredare OMXSPI är upp med 4,3 procent. Large cap är upp med nästan 5 procent. Men på de mindre listorna har utvecklingen varit betydligt sämre. Mid Cap står i dagsläget och stampar på oförändrat medan Small Cap är ned med -8,6 procent i år, och hela -18 procent på ett år. Storbolagen har med andra ord dragit utvecklingen,

Även inom enskilda sektorer ser vi skillnaderna i utveckling. De stora industrijättarna har tuffat på väl med en uppgång på 11 procent i indexet OMXS Industrials. Medan energisektorn, inklusive vindkraft, rasat. Även fastigheter och teknik har haft det tufft.

Storbolag har varit draglok

Den spretiga utvecklingen har satt avtryck i spararnas ageranden under året. De bolag som lockat flest nya aktieägare är dels sådana som haft momentum med exempelvis strukturella triggers, alternativt bolag som anses vara orättvist nedpressade. Gemensamt är att det är storbolag som lockat mest i år.

Ett exempel på det senare är den aktie som lockat allra flest nya aktieägare bland svenska sparare på Nordnets plattform i år – Handelsbanken. Aktien har pressats i år och ligger -11 procent sedan årsskiftet fram till idag. Man har med andra ord knappast fått betalt för de goda omständigheter som just nu omger banksektorn i sin helhet; höga räntenetton till följd av ett högre ränteläge och just nu låga kreditförluster. Därtill stora utdelningar. Istället har fokus i Handelsbankens fall hamnat på exponeringen mot fastighetssektorn.

Bankpress ansågs överdriven

Den oron tycker uppenbarligen privatspararna hos Nordnet är överdriven. Handelsbanken har storköpts under hela året, med start under den amerikanska bankoron och turerna kring Credit Suisse. Oron smittade av sig även på de svenska bankerna, en press privatspararna ansåg vara orättvis.

SSAB har också lockat många under året, kanske särskilt gruppen utdelningsinvesterare. Under sommaren lockades dock även bottenfiskare till köp, när aktien åkte på en riktig stjärnsmäll i samband med rapporten för andra kvartalet som marknaden såg som en besvikelse.

Går emot blankarjätten

Hexatronic är en nygammal favorit hos spararna. Aktien är hårdblankad och har varit en måltavla för blankarfirman Viceroy, som till och med kallade aktien för ”oinvesterbar” under våren. Men här har privatspararna gått emot Viceroy och köpt Hexatronic.

I andra fall har riktiga kursvinnare lockat nya aktieägare. En sådan är exempelvis Saab, Aktien är upp med inte mindre än 35 procent i år. Bland annat anses Nato-beskedet vara positivt för bolaget.

En annan vinnare där spararna velat hoppa på tåget är Microsoft, som redan innan var en av de mest ägda amerikanska aktierna bland Nordnets kunder. Aktien är upp med 34 procent i år. Precis som för övriga amerikanska techjättar har AI-hajpen varit en drivande faktor.

Aktierna som lockat flest nya ägare:

Bolagen som lockat flest nya aktieägare 2023 samt kursutveckling i år:

 1. Handelsbanken: – 11 %
 2. SSAB: 12 %
 3. Investor: 10 %
 4. Hexatronic: – 53 %
 5. Intrum: – 45 %
 6. Volvo: 20 %
 7. Saab: 35 %
 8. Hexagon: -6 %
 9. Nibe: -12 %
 10. Microsoft: 34 %

Fotnot: Listan är sorterad på antal nya aktieägare. Den aktien som listas som nummer ett har lockat flest mätt i antal, nummer två näst flest och så vidare. Siffran bredvid bolagsnamnet anger kursutvecklingen i parentes.

Aktierna där flest aktieägare lämnat:

Bolagen som tappat flest aktieägare 2023 samt kursutveckling i år:

 1. H&M: 49 %

2. SBB: -77 %

3. Evolution: 19 %

4. Castellum: 9 %

5. Sinch: -39 %

6. Kindred: 7 %

7. Electrolux: – 9 %

8. Kinnevik: – 14 %

9. Volvo Cars: 1 %

10. Readly: 15 %

Fotnot: Listan är sorterad på antal aktieägare som lämnat aktien. Den aktie som står som nummer ett har tapat flest mätt i antal, nummer två har tappat näst flest och så vidare. Siffran bredvid bolagsnamnet anger kursutvecklingen i parentes.

Vinsthemtagningar och tappat tålamod

H&M har månad efter månad under 2023 toppat listan över mest nettosålda aktier. Aktien har gått urstarkt i år – bolaget anses vara på rätt väg igen – och spararna har gjort vinsthemtagningar på löpande band under året.

Tålamodet tycks till slut ha tagit slut med krisande SBB. Utvecklingen har som bekant varit katastrofal och krisen långt ifrån över. I början av bolagets kris fortsatte aktien att locka till köp i ett försök till bottenfiske. Den definitiva vändningen i det mönstret kom när Ilija Batljan, vars person lockat många att gå in i bolaget, lämnade skutan.

En annan aktie där aktieägarna tappat tålamodet efter en katastofal kursutveckling och lämnat är den tidigare favoriten Sinch. Den inställda utdelningen i Castellum fick säkerligen många utdelningsinvesterare att ifrågasätta varför man äger aktien.

Har du gått in i någon ny eller lämnat någon aktie under året?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm