Hoppa till huvudinnehållet

Varningsklocka: Kvinnor sparar mindre (men det finns mycket du kan göra)

Kvinnor har mindre sparande, lägre aktivitet och väljer i högre utsträckning fonder när de ska investera sina pengar. Det visar färsk statistik från vår kunddatabas.

Av alla Nordnets kvinnliga kunder sparar 44 procent i fonder och 33 procent i aktier. Den siffran skiljer sig markant från männen, där det omvända gäller: 43 procent sparar i aktier och bara 28 procent i fonder.

Vi varken kan eller ska lägga någon värdering i det; inget är bättre än det andra. Med fonder får man en automatisk riskspridning, något som man själv behöver tänka på när man investerar i enskilda aktier.

TillgångsslagKvinnorMän
Fonder44 %28 %
Aktier33 %43 %
Jämn fördelning fonder och aktier8 %8 %
Likvida medel16 %21 %
Nordnets svenska kunder 2023-11-20


Fler innehav för männen (men på fondsidan är det jämnt skägg)

Män har generellt fler innehav än kvinnor; totalt 10 olika innehav i portföljen jämfört med 8 för kvinnor. Om vi tittar på aktier kan vi se att männen har nästan dubbelt så många som kvinnorna; 7 jämfört med 4. Bara på fondsidan är det lika, där har både män och kvinnor samma antal – 3 olika fonder.

Återigen kan det handla om diversifiering. Om kvinnor i högre utsträckning än män väljer fonder behövs inte lika många innehav för att sprida riskerna. Man kan nämligen få en god riskspridning i portföljen bara genom att investera i tre olika fonder, om man väljer dem med omsorg.

Antal innehavKvinnorMän
Alla tillgångsslag810
Fonder33
Aktier47
Nordnets svenska kunder 2023-11-20.

Stor skillnad i sparkapital – och aktivitet

100 procent mer, det är den bistra sanningen när vi tittar på hur mycket pengar män kontra kvinnor har på vår plattform. Det speglar den allmänna uppfattningen av att kvinnor sparar mindre och den undersökning vi gjorde tidigare i år där fler än hälften av de tillfrågade kvinnorna menar att de saknar ett tillräckligt stort sparande för att kunna förändra sin livssituation.

Värt att notera är att snittet för männen – 1, 1 miljon kronor – delvis dras upp av ett fåtal mycket förmögna kunder som har stora kapital på vår plattform. Men, med det sagt, det vi ser behöver vi ta på allvar och agera på.

Totalt sparandeKvinnorMän
Summa hos oss550 000 kr1 100 000 kr
Nordnets svenska kunder 2023-11-20

Även vad gäller aktivitet på plattformen skiljer det sig mellan könen. Kvinnor har under senaste året gjort 22 affärer, att jämföra med 80 för männen. Månadssparande ingår i den här siffran.

Minska gapet, öka sparandet

Fler än hälften av alla kvinnor i Sverige saknar idag ekonomisk möjlighet att förändra sin livssituation. Och vår kunddatabas bekräftar med tydlighet att kvinnor har ett lägre sparande och är mindre aktiva i sina investeringar.

För att minska gapet mellan könen strävar vi efter att öka kvinnors sparande. Det gör vi bland annat genom Nordnet Female Network, ett nätverk för kvinnor som tycker att sparande och investeringar är viktigt och roligt. Som medlem i Nordnet Female Network får du löpande ta del av kunskaper, insikter och inspiration. Du bjuds in till fysiska träffar så väl som digitala sändningar. Självklart kostar det ingenting.

Och för dig som blir nyfiken på sparande och vill komma igång vill vi bara säga grattis. Ett långsiktigt sparande på börsen är inte bara härligt och roligt – det är också viktigt för din egen frihet och självständighet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm