Hoppa till huvudinnehållet

Sugen på FIRE? Så lyckas du bäst

Mersmak på ledighet under sommaren? Kanske är det just under semestern som FIRE-drömmarna har högsäsong. Så här kan du lyckas med FIRE-sparandet.

FIRE står för Financial Independece Retire Early. De flesta översätter detta med att bli ekonomiskt fri, och ofta är detta synonymt med att kunna sluta arbeta, att kunna arbeta deltid eller åtminstone kunna välja vad man vill arbeta med. Enklare uttryckt handlar det om att få de passiva inkomsterna att överstiga utgifterna.

Fundera igenom. Den som vill haka på trenden med FIRE-sparande bör först funera på vilket liv man vill leva i framtiden. Vill man spara nu för att kunna spendera senare? Eller kommer livet även som ”ekonomiskt fri” innebära en väsentligt bantad ekonomi med låga utgifter? Det kan innebära ekonomisk frihet ändå – för vissa. Fundera på vad ekonomisk frihet är för dig och hur du vill kunna leva.

Räkna. Räkna ut hur mycket som egentligen behöver sparas ihop är den så kallade fyraprocentsregeln. Premissen är att om du kan leva på fyra procent av ditt förvaltade kapital så kommer du kunna leva på ditt kapital år efter år. Detta eftersom kapitalet antas avkasta minst fyra procent per år, om det placeras på börsen. Du nallar alltså inte av kapitalet, utan lever endast på avkastningen.

För att ta reda på hur stort kapitalet måste vara dividerar du dina årliga utgifter med fyra procent. Om du exempelvis för av med 200000 kronor på ett år och dividerar det med fyra procent så får du fram fem miljoner kronor. Du behöver spara ihop fem miljoner kronor för att kunna leva på avkastningen.

Tydlig strategi. Den som satsar på FIRE-sparande gör sig själv en tjänst genom att ha en tydligt sparstrategi. Med en tydlig strategi är det lättare att utvärdera aktieköp allt eftersom. Många satsar på stabila utdelningsaktier, där utdelningen återinvesteras år efter år. Helt enkelt för att det möjliggör en något större passivitet än om du satsar på tillväxtaktier, som kräver ett större engagemang från dig som placerare. Många vill gärna kalla utdelningsportföljen för “pengamaskin”, och jag säger inte emot.

Delmål. Att sätta upp några mål på vägen är klokt för den som vill säkerställa att motivationen finns där.

Inspiration. På sociala medier finns gott om personer som delar med sig av sin FIRE-resa. Ta dock det du ser och läser med en liten nypa salt, särskilt om det handlar om anonyma konton. Använd twitter, instagram och bloggar som inspiration och motivationshöjare – som sådana funkar de mycket bra – men inte mer.

Utgifterna. Men framför allt kan man behöva vara beredd på en ny livsstil. För många inom FIRE handlar investerandet bara om en del av fenomenet. Minst lika viktig är utgiftssidan – att klara av att leva på mindre under både spartiden och kanske också tiden som “fri”.

Börsen. Den som funderar på att starta ett FIRE-sparande nu bör också ha i åtanke att rörelsen växt sig stor under de senaste åren. Och börsen har, med några undantag, gått under många år nu. Du behöver ha rätt förväntningar framåt, och kanske vara medveten om att FIRE-sparandet kan komma att bli tuffare än det varit fram tills nu. Och framför allt, hålla huvudet kallt och behålla det långsiktiga perspektivet när börsen darrar.

FIRE-sparar du?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
FIRE, Family & Beyond
FIRE, Family & Beyond
2021-07-23 16:29

Tack för kloka tankar Frida!

För oss påbörjades FIRE-projektet långt innan vi hade hört talas om FIRE 🙂
Vi ville helt enkelt ta kontroll över vår viktigaste resurs: tiden.

Pengar löser långt ifrån allt, men vi har nu en helt annan frihet att välja hur vi spenderar våra dagar.

Vi skriver om vår FIRE på vårt Instagram-konto.

Bästa hälsningar

Exponential
Exponential
2021-07-23 22:24

Tyvärr planerar Magdalena Andersson och socialdemokraterna att stoppa våra spara och investera och FIRE drömmar. Om hon lyckas blir räkneexemplet här omöjligt att genomföra i Sverige

Raz
Raz
Svara till  Exponential
2021-07-24 08:48

What are the new proposal? Thanks!

Exponential
Exponential
Svara till  Raz
2021-07-25 09:45

They will remain fuzzy and unclear until they find a number that works in the media. A number that divides people in to two groups. Those who like to save and have the discipline to read and engage in investing for many years. And those who dont like to save and are envious of people who do save. ] They should teach everybody to save and invest. If the learned about investing themself they would not have these problems. It is never to late to get in to investing but it also makes people independent from the government and they… Läs mer »

Simon
Simon
Svara till  Exponential
2021-07-24 11:01

Det luktar gnäll å egoism

Sebastian
Sebastian
Svara till  Exponential
2021-07-28 14:27

Inkorrekt. Även om Sossarna genomför det kommer sparandet och självständigheten att försvåras, inte att omöjliggöras. Och om man tror att det utomlands är en bättre miljö för aktie- eller utdelningssparande blir man ganska snabbt besviken – de flesta länder, inklusive mer konservativt fokuserade länder har relativt höga kapitalskatter och utdelningsskatter.

Vi får väl se om det genomförs – jag personligen betvivlar att sossarna får en majoritet för detta just nu, men även om det händer kan även svenska sparare anpassa sig.

Lufvan
Lufvan
2021-07-24 08:52

Sen kan det ifrågasättas om 4% kanske är i överkant, eftersom studien räknade på 30 år. Ska man dra ut det hela i oändligheten får man justera ner %-satsen till kring 3,75-3,5%. Det finns fler modeller för uttag, som kanske är lite mer volatila men som är smartare = man dör inte med 40” på banken, för det är en risk det med.