Hoppa till huvudinnehållet

Coronakrisen – så kan du tänka kring ditt sparande

Att hantera en börsnedgång kan vara helt avgörande för vilken långsiktig avkastning som du får på ditt sparande. I detta inlägg delar jag några tankar om hur du kan tänka kring börsen, månadssparande, pensionen och barnsparandet.

Påverkan på börsen

Aktiemarknaden har sedan slutet av februari reagerat kraftigt negativt på allt som har hänt. Det innebär i skrivande stund att svenska aktiemarknaden har tappat ungefär 25-30 procent av värdet sedan årsskiftet.
Det är en oro som styrs av osäkerheten kring vilka ekonomiska slag det kommer få när vi nu ser ökad arbetslöshet, fler bolag som går i konkurs och en osäkerhet kring när vi kan börja återgå till normala förhållande in vardagen

Hur ska man tänka som aktie- och fondsparare på börsen?

Att aktiemarknaden faller emellanåt är att betrakta som naturligt. Detta är inte den första ekonomiska krisen som börsen hanterat och inte heller den sista. Varje nedgång och kris är mer eller mindre unik och det är svårt att i förhand förutspå vad som ska skapa osäkerhet på börsen.

Långsiktigt sparande

För den som planerar att spara på lång sikt har finansiella kriser ofta en marginell effekt på sparandet. Det viktiga blir att hålla sig till strategin och fortsätta månadsspara. Genom ett regelbundet sparande kommer du naturligt att köpa på både höga och långa nivåer över tiden.
Att sälja för att det har gått ner gör att du ökar risken för att missa en eventuell återhämtning.

Kortsiktigt sparande

För dig som planerar att använda dina pengar inom en närmare framtid kan det finnas anledning att se över sparandet. Att ha något mer säkra tillgångar (som sparkonto) är generellt att föredra när det gäller en kortare placeringshorisont.

Har du aktier och aktiefonder så är nedgången på aktiemarknaden redan ett faktum och att sälja av nu är snarare reaktivt än proaktivt. Det är en omöjlighet att säga om börsen kommer fortsätta att falla eller stiga härifrån.

Det som talar för en fortsatt nedgång är att virusspridningen ännu inte lyckats stävjas i Europa och Nordamerika samt att vi inte vet hur många arbetstillfällen och hur mycket konsumtion som kommer att tappas på grund av lockdown.

Det som talar för en återhämtning är att centralbanker och regeringar världen över organiserar sig och riktar full fokus på att stävja problemen. Ekonomiska stimulanser har redan annonserats.

Som du säkert förstår är osäkerheten stor och det gör det omöjligt att veta hur detta kommer att utveckla sig i närtid. Här sammanfattar jag några tips på hur du kan förhålla dig till det som sker.

Ska jag fortsätta månadsspara?

Kombinationen av att börsen faller och du har en långsiktig sparhorisont är nästan att betrakta som optimal för ett månadssparande. Se till att ha en god riskspridning och köp företag eller aktiefonder som du har en god anledning att tro kommer överleva detta. Då får du nu ett ganska bra köpläge då börsen redan tappat ganska mycket.

Hur lång brukar en börsnedgång vara historiskt?

Det är givetvis varierande längd historiskt och det har delvis berott på vilken omfattning det har haft på ekonomin. Om man ska ge något riktmärke så är det mellan 1-3år, det är en grov sammanslagning av de senaste stora nedgångarna på börsen i modern tid.

Så var medveten om att det kan ta tid, men det kan också gå fort när det börjar blåsa positiva vindar. Det kommer framöver vara många dagar där börsen stiger kraftigt följt av dagar när börsen faller kraftigt. Se till att ha en strategi och se till att hålla dig till den så kommer det vara enklare att hantera läget.

Hur ska jag göra med mina pensionspengar?

Det beror på om du behöver pengarna i närtid eller om det är långt kvar till pensionen. Har du lång tid kvar så är det nu läge att vara fortsatt investerad på börsen och om möjligt öka på successivt under nedgången. Generellt sett så är det under börsnedgångar de bästa möjligheterna till avkastning visar sig, det tar något år eller tre innan du ser den avkastningen bara.

Är det pengar du behöver i närtid så finns det fortsatt anledning att vara orolig. Ha med dig att stor nedgång redan har skett och att göra för drastiska åtgärder nu kan skada mer än göra nytta.
Fundera över hur mycket pengar du kommer behöva framöver och se till att du har de pengarna tryggade.

Barnsparande – hur ska jag tänka?

Det är förmodligen också lång tid kvar innan barnen ska ta ut pengarna. Här gäller samma princip som månadssparandet, försök vänd nedgången till något positivt och se om du kan hitta bra köplägen som ger en fin långsiktig avkastning.

Detta erbjuder vi dig som vill handla på börsen just nu

Vill du vara med på resan på börsen just nu får du vara beredd på att det kan vara lite berg- och dalbana närmsta tiden. Nedan hittar du olika produkter som passar för olika syften.

Nordnet Markets– För dig som vill investera på kort sikt

Passar dig som är insatt i börsen och vill investera kortsiktigt i börsindex, råvaror eller enskilda aktier. Här hittar du produkter som ger avkastning i båda riktningar (upp- eller nedgång). Dessa produkter är riskfyllda och anses vara komplexa, så du behöver kunskapstesta dig innan du kan handla.

Nordnet Smart– För dig som vill ha hjälp med långsiktigt sparande

Våra smarta fonder har fått sitt namn för att de inte förlitar sig enbart på fortsatt tillväxt i aktier utan reagerar automatiskt i takt med marknaden. Om räntorna stiger eller börsen faller så justeras portföljen, vilket syftar till ökad stabilitet och högre avkastning. Du kan dessutom få rådgivning i vilken portfölj som passar just dig.

Månadssparande– För dig som vill investera i fonder långsiktigt

Månadssparande är ett bra sätt att sprida ut dina inköp över tid och nyttja ränta-på-ränta-effekten. Vet du vilka fonder du vill ha kan du enkelt sätta upp ett månadsspar som sköter sig självt.

Avslutande tips för att hantera sparandet

 1. Behåll lugnet och tänk efter innan du agerar.
  Sälj inte i panik och köp inte heller utan att vara säker på att du kan avvara pengarna. Det är nu viktigare än någonsin att hålla dig till den strategin som du har. Har du ingen strategi så är det nu hög tid att skaffa dig en.
 2. Kriser är ofta det bästa köptillfället om du är långsiktig.
  Aktiemarknaden agerar ofta i extremlägen, framförallt under tider av osäkerhet. Många företag ökade sina vinster även under finanskrisen 2008 och ett regelbundet sparande i en riskspridd portfölj ger ofta en god avkastning. Det är decenniets köpläge som vi har framför oss. Det kan bli värre innan det blir bättre, men glöm inte den potential som finns på lång sikt.
 3. Kortsiktigt är det oerhört svårt att tajma marknaden.
  Börsen kommer innehålla kraftiga svängningar under den närmaste tiden. Det jag kanske vill varna mest för är de kraftiga rörelser uppåt som kommer ske. Efter en kraftig negativ period så framstå alla smått positiva nyheter som en tecken på eufori. Vi kommer se börsen kastas mellan hopp och förtvivlan under ett tag framöver.
  Är du i behov av pengarna under närmaste tiden är det dags att ta förlusten och sälja.

Mer läsning för dig som vill öka din kunskap

Vinnarstrategi med månadssparande

Långsiktighet lönar sig – tiden det tar att få en positiv avkastning på börsen

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
16 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-24 14:45

Hur lång tid är egentligen lång och kort sikt
För mig är lång sikt +7 år och kort sikt -5 år

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-24 14:46

Det är ungefär samma för mig. Skulle säga att lång sikt är mellan 5-10 år, lite beroende på vart man befinner sig i livet.
Under 5 år är absolut kortare sikt

Anonym
Anonym
2020-03-24 15:25

Räntefonderna har ju gått ner massor, vilket chockade mig lite, tex spiltan högräntefond som har rasat. Vilka faktorer spelar in nu? det är ju köpstopp på tex spiltan, och det är snack om att riksbanken ska stödköpa företagsobligationer. Hur påverkar detta räntefonderna?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 09:26

hej Josef,
Ja, det kom som en chock för oss alla. Generellt när paniken slår till så vill alla ha likvida medel och alla tillgångar faller för det är så många som säljer. Vad som händer med räntefonder och företagsobligationer är dagens avsnitt av sparpodden, lyssna gärna in: https://soundcloud.com/sparpodden/oro-pa-kreditmarknaden

Anonym
Anonym
2020-03-24 15:27

Jag är mitt uppe i utbetalning IPS. 5 år kvar till allt är utbetalt. Vad göra? Kan jag göra nåt? Har förlorat 150.000 nu.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 09:24

Det är givetvis en tråkig situation och jag är ledsen att höra. 5 år är ändå relativt låg tid kvar och det kan mycket väl komma en återhämtning inom den tidsperioden. I slutändan är det en fråga om hur mycket risk du är villig att ta med pengarna.

Anonym
Anonym
2020-03-24 15:48

Blir det förändringar på utdelningarna på aktier, jag tänker främst på de som i regel är högutdelare tex. björn borg Telia, tele2

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 09:22

Det har redan blivit stora förändringar på utdelningsfronten. I skrivande stund tror jag ingen av de 3 har sänkt/tagit bort. Men det kan förändras fort.
Ett smart tips är att via cission följa pressmeddelande från bolagen, alternativt hålla koll på deras respektive hemsida.
Det kan förändras hela vägen fram tills dess att aktieägarna beslutar om utdelningen på bolagsstämman.

Anonym
Anonym
2020-03-24 16:15

von Smygenbratt
Hur blir det med skatten på respektive Kap.Försäkringar och Kap.Pensions konto. nu efter denna massiva nedgång?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 09:16

Ja det stämmer, skatten på KF och Pensionskonton utgår ifrån 1a jan.
Skatten på ISK utgår ifrån värdet varje kvartal.
Det som är turligt i situationen är att räntan är fortsatt låg och därmed också skatten.
Läs mer här: https://www.nordnet.se/faq/575-hur-beskattas-kapitalfoersaekring?phrase=skatt%20kapitalf%C3%B6rs%C3%A4kring

Anonym
Anonym
2020-03-24 16:20

Den är väl baserad på ingångsvärdet i januari.

Anonym
Anonym
2020-03-24 20:15

Tack, det här var välformulerat. Sen önskar jag mer försiktighetsråd även när allt är soligt, inte bara efter ett ras.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 09:14

Hej Bengt,
Håller med, riskspridning är grundbulten i alla marknadslägen.
Jag försöker påminna om det så ofta som möjligt, nu blir det väldigt påtagligt om man har haft en bra riskspridning eller inte.
Tack

Anonym
Anonym
2020-03-25 12:07

von Smygenbratt
Så hur blir det då,om vi säger att inga insättningar eller uttag har gjorts i en Kap. försäk.
Skatten räknas på behållningen i januari och delas på fyra inbetalningar och sedan halveras värdet i kap.försäk. i februari,
men skatten förändras inte för att värdet i kap. försäk. halverats, eller?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 15:53

Skatten räknas som sagt vid ingången av året.
Turligt nog är det låg skatt på sparande idag, som en konsekvens av låg ränta: https://www.nordnet.se/faq/575-hur-beskattas-kapitalfoersaekring?phrase=skatt%20kapitalf%C3%B6rs%C3%A4kring

Anonym
Anonym
2020-03-26 12:49

Varför betalar ni inte ut min IPS?? Väntat hela dagen. Har räkningar att betala!!