Hoppa till huvudinnehållet

Börsnedgång – så kan du tänka kring ditt sparande

Att hantera en börsnedgång kan vara helt avgörande för vilken långsiktig avkastning som du får på ditt sparande. I detta inlägg delar jag några tankar om hur du kan tänka kring börsen, månadssparande, pensionen och barnsparandet.

Så nyttjar du börsnedgången rätt

Aktiemarknaden har under inledningen på detta året varit aningen pessimistisk. Det är kanske inte helt konstigt efter 1 ½ år av nästan konstant börsuppgång.

Börsnedgångar är sällan trevliga i stunden då man ser värdet på kontot falla. Samtidigt behöver man då påminna sig om att detta är en naturlig del av att vara investerare och äga aktier. Börsnedgångar kan dessutom vara helt fantastiska om man lär sig hantera dessa på rätt sätt. Faktumet att börsnedgångar ofta är snabba och skapar mycket känslor kan vara en möjlighet för den långsiktiga investeraren. För att kunna åtnjuta dessa fördelar vill det till att man agerar i enlighet med sin strategi. Nu är det inte läge att snabbt ändra riktning och ta hastiga beslut. Det är snarare en möjlighet att bygga vidare på den resa som du sedan tidigare påbörjat.

Första steget är att lära dig acceptera att börsnedgångar kommer med jämna mellanrum. Förväntar du dig detta så kommer det blir lättare att hantera – men aldrig enkelt.

Hur ska man tänka som aktie- och fondsparare på börsen?

När vi väl accepterat att börsnedgång händer så kan det vara värt att fundera på varför och vad som händer härnäst. Varje nedgång på börsen är unik och hur länge den kommer att vara är det ingen som vet. Däremot så finns det några slutsatser man ofta kan dra beroende på vilken typ av aktieinvesterare man är. Här nedan kommer några tankar;

Långsiktigt sparande

Fortsätt äga genom krisen! För den som planerar att spara på lång sikt har finansiella kriser ofta en marginell effekt på sparandet. Det viktiga blir att hålla sig till strategin och fortsätta äga investeringar igenom krisen.
Att sälja för att det har gått ner gör att du ökar risken för att missa en eventuell återhämtning och därmed permanent förlorat ditt kapital – det är just denna permanenta kapitalförlust du ska försöka undvika.

Försök inte tajma börsen! Om du säljer av hela eller delar av din portfölj för att du eventuellt tror att det ska falla ännu mer så ÖKAR du risken i ditt sparande och inte minskar risken. För det första så har du realiserat en förlust och nu behöver göra en bedömning om när det är läge att köpa tillbaka igen vilket kommer vara väldigt svårt. För det andra så finns det en överhängande risk att du missar inköpsläget och därmed först köper tillbaka när en del återhämtning har skett vilket leder till att du går miste om avkastning.

Använd krisen som köptillfälle! För den som förstår att aktier bara är ett värdepapper som fluktuerar i pris och det egentliga värdet ligger i din ägarandel i företaget så är kursnedgång fantastiska köplägen. Du får nu precis samma företag fast till en billigare prislapp. Den kloka investerare förstår när man får mer värde för sina pengar och nyttjar detta.

Kortsiktigt sparande

För dig som planerar att använda dina pengar inom en närmare framtid kan det finnas anledning att se över sparandet. Att ha något mer säkra tillgångar (som sparkonto) är generellt att föredra när det gäller en kortare placeringshorisont.

Har du aktier och aktiefonder så är nedgången på aktiemarknaden redan ett faktum och att sälja av nu är snarare reaktivt än proaktivt. Det är en omöjlighet att säga om börsen kommer fortsätta att falla eller stiga härifrån. Generella tipset är att se över portföljen och rannsaka dig själv om du har en risknivå som du kan tolerera. Är det pengar som du inte har råd att förlora mer så får du bita i det sura äpplet och realisera förlusten. Se då också till att du framöver bygger ett sparande som passar din risktålighet. För det är just hur man hanterar dåliga situationer som skiljer en bra investerare ifrån en dålig investerare.

Ska jag fortsätta månadsspara?

Kombinationen av att börsen faller och du har en långsiktig sparhorisont är nästan att betrakta som optimal för ett månadssparande. Se till att ha en god riskspridning och köp företag eller aktiefonder som du har en god anledning att tro kommer överleva detta. Då får du nu ett ganska bra köpläge då börsen redan tappat ganska mycket. Så svaret är definitivt ja!

Hur lång brukar en börsnedgång vara historiskt?

Det är givetvis varierande längd historiskt och det har delvis berott på vilken omfattning det har haft på ekonomin. Vissa kriser är mer panikartade och är då mer snabba nedåt och sen börjar återhämtningen fortare. Andra mer systematiska kriser har varat över en längre tid och då pratar vi upp mot flera år. Svaret på frågan är går inte vet exakt hur lång tid.

Generellt så kan man säga att det sällan är så illa som det ser ut i en krasch samt aldrig så bra som det ser ut på all time high!

Så var medveten om att det kan ta tid, men det kan också gå fort när det börjar blåsa positiva vindar. Generellt sett så kan det vara bra att inte stirra sig för blint på enskilda börsdagar utan skaffa perspektiv genom att inte dagligen följa börsen om det gör dig orolig. Samt lägg ditt fokus på att följa företaget bakom varje aktie och inte aktiekursen.

Hur ska jag göra med mina pensionspengar?

Det beror på om du behöver pengarna i närtid eller om det är långt kvar till pensionen. Har du lång tid kvar så är det nu läge att vara fortsatt investerad på börsen och om möjligt öka på successivt under nedgången. Generellt sett så är det under börsnedgångar de bästa möjligheterna till avkastning visar sig, det tar något år eller tre innan du ser den avkastningen bara.

Är det pengar du behöver i närtid så finns det anledning att vara mer aktiv. Ha med dig att en viss nedgång redan har skett och att göra för drastiska åtgärder nu kan skada mer än göra nytta.
Fundera över hur mycket pengar du kommer behöva framöver och se till att du har de pengarna tryggade.

Barnsparande – hur ska jag tänka?

Det är förmodligen också lång tid kvar innan barnen ska ta ut pengarna. Här gäller samma princip som månadssparandet, försök vänd nedgången till något positivt och se om du kan hitta bra köplägen som ger en fin långsiktig avkastning.

Detta erbjuder vi dig som vill handla på börsen just nu

Vill du vara med på resan på börsen just nu får du vara beredd på att det kan vara lite berg- och dalbana närmsta tiden. Nedan hittar du olika produkter som passar för olika syften.

Månadssparande– För dig som vill investera i fonder långsiktigt

Månadssparande är ett bra sätt att sprida ut dina inköp över tid och nyttja ränta-på-ränta-effekten. Vet du vilka fonder du vill ha kan du enkelt sätta upp ett månadsspar som sköter sig självt.

Du kan även “månadssparar” i aktier genom att köpa regelbundet. Välj ut ett gäng aktier som du upplever har blivit billigare av nedgången och försök köp in dig regelbundet i närtid för att nyttja fallet.

Nordnet Markets– För dig som vill investera på kort sikt

Passar dig som är insatt i börsen och vill investera kortsiktigt i börsindex, råvaror eller enskilda aktier. Här hittar du produkter som ger avkastning i båda riktningar (upp- eller nedgång). Dessa produkter är riskfyllda och anses vara komplexa, så du behöver kunskapstesta dig innan du kan handla.

Detta är mer lämpat för dig som vill kortsiktigt nyttja en börsnedgång om du har en tydlig åsikt vart du tror börsen ska härnäst.

Avslutande tips för att hantera sparandet

 1. Behåll lugnet och tänk efter innan du agerar.
  Sälj inte i panik och köp inte heller utan att vara säker på att du kan avvara pengarna. Det är nu viktigare än någonsin att hålla dig till den strategin som du har. Har du ingen strategi så är det nu hög tid att skaffa dig en.
 2. Kriser är ofta det bästa köptillfället om du är långsiktig.
  Aktiemarknaden agerar ofta i extremlägen, framförallt under tider av osäkerhet. Många företag ökade sina vinster även under finanskrisen 2008 och ett regelbundet sparande i en riskspridd portfölj ger ofta en god avkastning. Det kan bli värre innan det blir bättre, men glöm inte den potential som finns på lång sikt.
 3. Kortsiktigt är det oerhört svårt att tajma marknaden.
  Börsen kommer innehålla kraftiga svängningar under den närmaste tiden. Det jag kanske vill varna mest för är de kraftiga rörelser uppåt som kommer ske. Efter en kraftig negativ period så framstå alla smått positiva nyheter som en tecken på eufori. Vi kommer se börsen kastas mellan hopp och förtvivlan under ett tag framöver.
  Är du i behov av pengarna under närmaste tiden är det dags att ta förlusten och sälja.

Mer läsning för dig som vill öka din kunskap

Vinnarstrategi med månadssparande

Långsiktighet lönar sig – tiden det tar att få en positiv avkastning på börsen

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-01-26 14:46

Börsen steg ju 30 % förra året. Man räkna väll med 8 % snitt. Så när kursen sjunker så blir priset billigare. Synd bara man inte ha kontanter att handla för.