Hoppa till huvudinnehållet

Så kan bankkrisen påverka din bolåneränta

SVB och de andra drabbade bankerna var väldigt nischade, utan samma förgreningar i det finansiella systemet som exempelvis Lehman Brothers hade. Men påverkas på olika sätt gör vi ändå.

Ett försök till enkel förklaring till SVB:s kollaps är att banken trodde på låga räntor under väldigt lång tid. När räntorna istället steg kraftigt som en följd av Feds räntehöjningar började den enorma obligationsportföljen gå med förlust. Dessa problem fick bankens kunder uppenbarligen nys om, varpå de ville ta ut sina pengar. Och så hamnade vi i en klassisk så kallad bank run, där många kunder vill ta ut sina pengar samtidigt vilket leder till en akut likviditetsbrist. Kollapsen var ett faktum.

En nödplan är framtagen och amerikanska myndigheter garanterar insättningarna i de kraschade bankerna, även om de överstiger insättningsgarantin.

Tecken i tiden

Men bankkrisen visar onekligen ändå de problem som räntehöjningarna nu börjat orsaka i ekonomin. Startups, tech och krypto – sektorer de drabbade bankerna framför allt hade exponering mot – är räntekänsliga. De mår bäst i ett lågt ränteläge, och när räntorna stiger blir investerare och riskkapitalister mer försiktiga. Silicon Valley Bank i sin tur placerade pengarna i något som upplevts som säkert, amerikanska statsobligationer. Men när marknadsräntorna stiger kraftigt faller värdet på redan emitterade obligationer, och detta orsakade stora förluster i bankens obligationsportfölj. Man behövde sälja av värdepapper till förlust för att möta kundernas uttag – och det hela slutade i en kollaps.

Räntekänslighet blottläggs

År av låga räntor och hög riskaptit har gjort oss räntekänsliga. I Sverige har det resulterat i hög skuldsättning bland hushållen. I USA har techbolag och startups haft det tufft när riskaptiten sinar. Det här är första tecknet på att problemen nu nått bankerna. Även om SVB och övriga banker som sagt är väldigt nischade mot en räntekänslig sektor, så är det ett tydligt tecken på den räntekänslighet som blottläggs när räntorna höjs i snabb takt.

Den stora diskussionen nu är frågan om den amerikanska centralbanken verkligen kommer att höja räntorna som planerat. Innan bankkrisen briserade trodde flertalet analyshus på en höjning med 50 punkter, mot bakgrund av den starka arbetsmarknaden. Åtminstone 25 punkter var givet. Nu är detta inte längre lika säkert. En del tror nu att det inte blir någon höjning alls. Analyshuset Nomura är först ut att till och med tro på en sänkning från Fed nu i mars.

Hur ska Fed agera?

Hur rör det här svenska bolånekunder? De långa bolåneräntorna påverkas i hög utsträckning av marknadsräntorna, som påverkar bankens finansieringskostnader. Det innebär att bundna bolåneräntor påverkas lite mer av vad den amerikanska centralbanken gör, än den svenska. Höjer inte Fed räntan som planerat kan det alltså påverka långa bolåneräntor. Den som funderat på att binda kan alltså tjäna på att ha lite is i magen.

De rörliga bolåneräntorna påverkas i högre utsträckning av vad Riksbanken gör, kopplingen är mer direkt. Men om andra stora centralbanker saktar ned räntehöjarracet sätter det inte samma press på Riksbanken att följa med, för att försvara kronan.

Å andra sidan är inflationsproblemet långt ifrån löst. Det återstår att se hur centralbanken, framför allt den amerikanska, väljer att agera i det här läget. Det finns minst sagt anledning att följa utvecklingen.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-03-17 05:45

HUR JAG FICK TILLBAKA MIN EXMAN MED HJÄLP AV RIKTIG OCH EFFEKTIV STÅVNING FRÅN DR Sunny Jag heter Lydia Gomez, jag trodde aldrig att jag skulle le igen, min man lämnade mig med två barn i ett år, alla ansträngningar för att få tillbaka honom misslyckades Jag trodde att jag inte skulle träffa honom igen inte förrän jag träffade en dam som heter Maria som berättade om en trollformler som heter Dr.Sunny. Hon gav mig hans e-postadress och mobilnummer och jag kontaktade honom och han försäkrade mig att inom 48 timmar kommer min man att komma tillbaka till mig, inom… Läs mer »

Anonym
Anonym
2023-03-17 02:46

Mitt namn är Bozena Holladay. Efter 12 års äktenskap, grälade min man och jag tills han slutligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle få se sin pappa igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta var fyllt av sorger och smärtor eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och varje natt tänker jag på honom och vill alltid att han ska komma tillbaka… Läs mer »

Anonym
Anonym
2023-03-16 23:46

Börsen VARKEN ger eller tar. Lika dumt som att säga att Nordnet ger och tar. Det är olika aktörer som handlar på börsen som ger och tar. Nordnet hjälper tyvärr headgefonder, robothandlare derivatutställare och blankare att ta ifrån småsparare Samtidigt TAR Nordnet hutlösa courtage och påstår att de är billigast. Nordnet ställer ut skräpderivat som till 99% knockas är också ett exempel på att Nordnet enbart TAR från sin kunder ,småspararna

Anonym
Anonym
2023-03-15 01:38

HUR JAG FICK TILLBAKA MIN EXMAN MED HJÄLP AV RIKTIG OCH EFFEKTIV STÅVNING FRÅN DR Sunny Jag heter Lydia Gomez, jag trodde aldrig att jag skulle le igen, min man lämnade mig med två barn i ett år, alla ansträngningar för att få tillbaka honom misslyckades Jag trodde att jag inte skulle träffa honom igen inte förrän jag träffade en dam som heter Maria som berättade om en trollformler som heter Dr.Sunny. Hon gav mig hans e-postadress och mobilnummer och jag kontaktade honom och han försäkrade mig att inom 48 timmar kommer min man att komma tillbaka till mig, inom… Läs mer »

Anonym
Anonym
2023-03-14 10:19

Finns det något förslag kring investering av aktier i och med denna krasch i USA?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm