Hoppa till huvudinnehållet

“Det började med en anteckningsbok och slutade i en passion”

Petra Sten-Heinonen är 42 år och bor i Vasa, Finland. Vid sidan av sitt arbete som lärare och tolk för talhandikappade brinner hon för sparande och investeringar. Så pass mycket att hon för några år sedan startade instagramkontot @singelmammansparar. Petra är en självklar medlem i Nordnet Female Network och för oss delar hon öppenhjärtigt sin egen sparresa.

Hej Petra! Vad kul att träffa dig och, förstås, varmt välkommen till Nordnet Female Network! Jag vet att du är intresserad av allt som har med sparande och investeringar att göra och är nyfiken på att höra hur din resa startade. Berätta!

Det minns jag precis. Jag öppnade mitt första ISK 2017 och då visste jag inte något alls om fonder eller aktier; det var en helt ny värld för mig. Men, i samband med min skilsmässa 2018 blev ekonomin viktigare än någonsin. Jag gick från att vara del av en familj om fyra till att bli singelmamma med allt vad det innebär. Jag hade en ganska låg lön och behövde plötsligt tänka till kring allt från vad jag skulle köpa till om jag kunde bo kvar i radhuset.

Det var tuffa tider, förstår jag.

Ja, men som så ofta kommer positiva förändringar ur svåra stunder. Intresset för ekonomi och sparande växte och jag började betrakta det som en hobby. Jag köpte en anteckningsbok och skrev ner alla inkomster och utgifter, något jag gör än idag. Det blir tydligt vad jag lägger mina pengar på och jag ställer mig ofta frågan; behöver jag verkligen det här?

I den här vevan startade jag också mitt instagramkonto @singelmammansparar där jag ger spartips och delar med mig av utvecklingen på mina investeringar.

Hur ser din ekonomi ut idag; hur mycket kan du spara en vanlig månad?

Det varierar mycket, men ofta landar det någonstans mellan 10 och 25 procent av min nettolön. Jag har som mål att spara cirka 2000 kronor i månaden i fonder och resten går till ett buffertsparande i syfte att täcka utgifter resor, bilreparationer med mera.

Nu är jag nyfiken på din strategi; berätta om den!

Fonderna är långsiktiga och tanken med dem är att ge en guldkant i framtiden. Eftersom jag har ett relativt lågavlönat arbete vet jag redan nu att pensionen inte kommer att bli särskilt stor. På det stora hela är min strategi är att köpa och behålla – jag tittar ofta på mina investeringar men gör sällan stora förändringar. Jag är bra på att sitta lugnt i båten under kriser.

Vilka är dina största innehav?

  • Nordnet Indexfond Finland ESG
  • Nordnet Indexfond Sverige ESG
  • Handelsbanken USA Indeksi
  • Evli Suomi Pienyhtiöt B
  • Swedbank Robur Asienfond A

Kvinnors sparande ligger ju oss på Nordnet varmt om hjärtat. Vad är dina tankar om det?

Jag tycker det är så otroligt viktigt för oss kvinnor att spara. Det har genom tiderna varit något “som män gör” och det är det dags att ändra på. Kvinnor har ofta lägre lön och får därmed en lägre pension. Då är det än viktigare att spara. Och vi tjejer är precis lika duktiga som männen.

Innan vi rundar av; har du något tips du vill dela med dig av till andra?

Jag rekommenderar alla att försöka få koll på sina inkomster och utgifter. Vad kommer in varje månad? Hur mycket pengar lägger jag på restaurangbesök, mat och kläder? När man är medveten om dessa summor är det enklare att genomföra förändringar.

Sätt upp ett mål! Om du exempelvis vill köpa en ny soffa öppnar du ett konto som du döper till ”Ny soffa”. När du har pengar där och vet vad de ska användas till är det mentalt svårare att ”nalla” från dem.

Något annat jag verkligen rekommenderar är att göra det till en rolig grej. Involvera gärna barnen. Är målet en resa nästa sommar, rita en teckning och färglägg en liten ruta varje gång ni lyckats spara ihop en delsumma. Det blir konkret för barnen och tydligt att ni närmar er målet.

Jättebra tips, Petra. Stort tack för att du ville dela din fina sparresa med oss!

Tack själv!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer