Hoppa till huvudinnehållet

Tesla mest populära amerikanska aktien – det ligger bakom kursrusningen

Tesla är den i särklass mest populära utländska aktien bland Nordnets kunder. Den är både den mest ägda och den mest nettoköpta sedan årets början. Aktien har också rusat explosionsartat det senaste halvåret – här är förklaringen.

57 000 sparare äger Tesla via Nordnet, vilket gör aktien till den mest ägda amerikanska aktien på Nordnets plattform. Det är den mest nettoköpta amerikanska aktien på Nordnets plattform sedan årets början, och antal ägare har sedan årsskiftet ökat med 17 procent. Dock säljs Tesla under juni månad.

Näst mest nettoköpta amerikanska aktie sedan årsskiftet är Microsoft, medan Apple är den näst mest ägda aktien just nu.

Kraftig uppgång i år

Till aktieägarnas glädje har Teslas aktiekurs exploderat sedan årsskiftet. Aktien är upp med 110 procent och med 44 procent på bara en månad. Med det sagt är det en rejäl bit kvar till toppnivåerna från 2021.

Anledningarna till uppgången är flera. Dels beror rusningen sannolikt på den allmänna AI-hajp som lyft i princip alla de amerikanska techjättarna. Läs mer om det här. Men i Teslas fall beror kursuppgången sannolikt också på Teslas stärkta grepp om laddningsstrukturen på den amerikanska marknaden, enligt devisen ”The winner takes it all”.

Laddstrukturen en nyckel

I tisdags kom uppgifter om att konkurrenten Rivian kommer att anpassa sina fordon efter Teslas laddningsstandard. Teslas system för laddning – Supercharger – blir alltså en integrerad del av konkurrentens bilar. Tidigare har jättar som General Motors och Ford meddelat samma sak, köpare av deras elbilar kommer kunna ladda i Teslas laddningssystem.

För Tesla blir det en betydande konkurrensfördel. Elbilstillverkarensladdningsformat kan komma att bli industristandard, åtminstone i USA.

Frågan är som alltid om racet kan fortsätta. AI-hajpen är svåranalyserad. Visst är tekniken på riktigt, men vi vet egentligen inte riktigt exakt vad tekniken kan komma att användas till och vad som är möjligt. Nu ser vi att allt som ens andas AI får en boost på börsen. Hur mycket av potentialen är inprisad i Teslas fall? I fråga om laddstrukturen är frågan om fler kommer följa efter Rivian. Ford och GM på den amerikanska marknaden, vilket skulle stärka Teslas särställning. Men igen, hur mycket av detta reflekteras redan i aktiepriset?

Även om Tesla är den mest nettoköpta amerikanska aktien sedan årets början, så nettosåldes den i juni. Många känner sig uppenbarligen tveksamma till aktiens fortsatta utveckling, och väljer att ta hem vinsten. Dock ser vi ett annat mönster när det gäller Bull och Bear-certifikat, där Tesla är underliggande tillgång. Här ser vi att 72 procent av placerarna är positionerade mot fortsatt uppgång, medan 28 procent är positionerade för en nedgång.

Mest nettoköpta amerikanska aktierna i år via Nordnets plattform:

Tesla

Microsoft

Amazon

Alphabet

Apple

Coca-Cola

Eli Lilly

Intel

Fisker

Reality Income

Mest ägda amerikanska aktier just nu på Nordnets plattform:

Tesla

Apple

Microsoft

NIO (ADR)

Meta Platforms

Coca-Cola

Amazon

Gamestop

Alphabet

Nvidia

Äger du några amerikanska aktier?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
den fete
den fete
2023-07-03 08:56

ja när det gäller Tesla är det ju vissa frågor man ställer dom att det är brist på el i Sverige och komma dragande med en el bil i det läget verkar inte särskilt smart. särskilt som konkurs den om just el ökar i form av batteri fabriker och fossilfrit stål ? det är inte särskilt smart att köra runt med en vikt på över ton bara i batteri vikt!! så ja har lite svårt att förstå intresset för just Tesla eller andra batterifordon.

JOnas
JOnas
Svara till  den fete
2023-07-03 17:35

det är brist på el i Sverige och komma dragande med en el bil i det läget verkar inte särskilt smart  särskilt som [konkurrensen] om just el ökar i form av batteri fabriker och fossilfrit stål ? det är inte särskilt smart att köra runt med en vikt på över ton bara i batteri vikt!!  Från konsumentens synvinkel är det inte eldriften som är problemet då en Tesla generellt kostar mindre än en tredjedel i drivmedel än fossildrivna fordon, och dessutom inte har några servicekostnader. Problemet är inköpskostnaden. Sen får vi se vad ett utdraget krig i Ukraina gör med… Läs mer »

Tim
Tim
Svara till  den fete
2023-07-04 09:26

Det är bara brist ibland. Mestsdels har vi överskott

Mattias
Mattias
Svara till  den fete
2023-07-04 15:58

Om dina analyser bygger på så lösa antaganden och inlägg från Facebook-troll, så kan knappast dina andra investeringar heller gå särskilt bra?