Hoppa till huvudinnehållet

Fallande knivar och defensivt – så agerade spararna första halvåret

Spararna har generellt sett köpt fallande knivar på börsen under årets första halva, men kombinerat med köp i mer defensiva bolag. Parallellt ser vi vinsthemtagningar i kursrusare. Så här har spararna agerat under årets första halva.

Mest nettoköpta under årets första halva 2023:

Investor

Handelsbanken

SBB

SSAB

Volvo

Intrum

Hexatronic

Latour

Axfood

Tele2

Mest nettosålda under årets första halva 2023:

H&M

Evolution

Kindred

Meta Platforms

Electrolux

Netflix

Africa Oil

Swedish Stirling

Sensidose

Flat Capital

Fotnot: Sorterat på antal individer som nettoköpt aktien via Nordnets plattform hittills 2023.

Spararna har gått emot blankarna

Kollapsande SBB har varit ett mycket populärt köp under årets första halva. Det gäller såväl före som efter SBB gick in i en djup kris i samband med att kreditbetyget sänktes för bolaget. På obligationsmarknaden och bland stora placerare har SBB haft ett lågt förtroendekapital länge, men privatspararna har i hög utsträckning lyssnat till utfästelserna om evig utdelning och stabil folkaktie, och fortsatte att köpa även efter det att aktien i princip kollapsat. På nuvarande utbombade nivåer handlar ett köp kanske framför allt om att vara med på en eventuell uppstuds som bara en liten positiv nyhet kan ge.

Blankarna har flockats kring SBB. En annan aktie där spararkollektivet går emot blankarna är Intrum, som finns med bland de mest nettoköpta aktierna under årets första halva. Intrum är en av de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen just nu, och i fokus står liksom för SBB den höga skuldsättningen. Men privatspararna ser raset på över 40 procent i år som en chans att köpa till rea.

Privatspararna räds inte heller blankarattacken på Hexatronic. Spararna tycks tro på bolaget, köper mer och inväntar en vändning.

Vi ser även hur spararna har passat på att köpa Handelsbanken. Aktien har pressats i år, delvis som en följd av den bankoro som under en kort period satte skräck i banksektorn, men aktien straffas också för exponeringen mot en orolig svensk fastighetssektor. Det får spararna att trycka på köpknappen.

Kombineras med defensiva köp

Men det är inte bara kursförlorare som köps. Investor fortsätter att vara basen i aktieportföljen för många investerare. Det är ett stabilt val, som ett alternativ till en Sverigefond men med rabatt och låg förvaltningskostnad.

Parallellt med köp i kursförlorare köps mer defensiva aktier, som Axfood och Tele2. Även om börsen har gått starkt under årets första halva har vi sett både bankoro och ränteoro, och uppgången har varit relativt smal. Många sparare ser positivt nog vikten av att sprida riskerna både till fler olika sektorer men också att kompensera riskfyllda placeringar med mer stabila.

Vinsthemtagningar i kursrusare

På listan över mest sålda aktier hittar vi flera kursrusare. Mest sålda aktien i år är H&M. Det är inte ovanligt att aktien finns med på listan över mest sålda, men då har det kanske mest handlat om att man tappat tron och tålamodet på bolaget. Nu är min gissning att det handlar om vinsthemtagningar efter ett oerhört starkt första halvår på börsen för H&M. En kombination av lågt ställda förväntningar och tron att bolaget är på rätt väg, men också kanske en boost för H&M som lågprisbolag i de tuffa konsumenttiderna kan ligga bakom kursframgången.

Evolution har gått urstarkt i år, och även här ser vi vinsthemtagningar. Vinsthemtagning handlar det säkerligen också om i Electrolux, där ett budrykte satte fart på aktien vilket fick spararna att resonera som så att man lika gärna kan sälja på ryktet. Meta Platforms har gått som en raket, och även här har spararna hämtat hem vinsten.

Vad har du köpt eller sålt?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer