Hoppa till huvudinnehållet

En pension utan onödiga avgifter – men vad tjänar vi pengar på då?

Vi pratar ofta om att du slipper onödiga fasta avgifter om du sparar hos oss. Att du kan tjäna mycket på att placera din pension här.

Och det är sant att det inte kostar något att vara kund hos oss. Vi tar inte betalt för att ha ett konto, och vissa av våra fonder är faktiskt gratis.

Men hur tjänar ni pengar på ert pensionserbjudande då, undrar nog du. För nej, vi jobbar inte gratis på Nordnet.

Man kan säga att vi tjänar pengar på fyra olika sätt inom pensionsaffären:

Fondbolagens avgifter

Vi tjänar pengar när våra kunder sparar i fonder. Det fungerar så här:

Du betalar en förvaltningsavgift till fondbolaget. Fondbolaget skickar vidare en del av din avgift till Nordnet, som ersättning för att vi distribuerar deras fond och hjälper dig som sparar i fonden med administrativ hantering och kundservice. Vissa fonder har också köp- och säljavgifter, och då får Nordnet del av dem också.

Courtage

Vi tjänar också pengar på det courtage våra kunder betalar när de köper eller säljer aktier, derivat eller andra värdepapper. Hur stort courtaget blir beror bland annat på storleken på affären. Du kan läsa om våra olika courtagenivåer i vår prislista.

Insatta pengar

Du kanske har hört talas om begreppet ”räntenetto”? Räntenetto är det vi tjänar på de pengar som kunderna sätter in hos oss, och som vi i vår tur kan investera i exempelvis obligationer.

Avgift för valutaväxling

När du köper eller säljer en fond eller aktie som handlas i en annan valuta än SEK växlar vi automatiskt åt dig. Valutaspreaden (det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkurs) utgör en mindre del av våra intäkter.

Avgiftför riskförsäkring

Till sist kommer också endel av våra intäkter kommer från de riskförsäkringar som våra tjänstepensionskunder har tecknat i sina pensionsplaner. Precis som för fondavgifterna betalar företagen en avgift till försäkringsgivaren (vi samarbetar med Bliwa) och de skickar i sin tur vidare en del av den avgiften till oss.

Det var en snabbgenomgång av hur vi tar betalt för vårt pensionserbjudande. Nu vill jag höra hur du tänker kring avgifter för pensionssparande. Kommentera gärna!

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-09-02 10:24

Öppenhet ger förtroende.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm