Hoppa till huvudinnehållet

Det köpte och sålde fondspararna i februari

Fonder med fokus på investmentbolag tillhör de mest nettoköpta i februari. Det visar statistik från Nordnet. Samtidigt säljs Turkiet av, och det redan innan Istanbulbörsen stängde för handel.

Medan januari bjöd på ett rally har börshumöret pendlat under februari.Trots en hyperintressant rapportperiod i februari är det centralbankerna och inflationen som har börshumöret helt i sin hand. Flera tunga, och till synes relativt hökaktiga, centralbanksbesked som kom in under månaden tolkades positivt av marknaden under månaden. Samtidigt finns fortfarande vissa farhågor om att inflationen inte faller så snabbt som många hoppas.

Globalfonder och tillväxtmarknadsfonder var populära köp i februari. Med på topplistan finns också två investmentbolagsfonder. Intresset för investmentbolagen fick sig en törn när fjolårets börsfrossa slog skoningslöst mot de upptrissade premier vi såg på sina håll. Nu är premierna mer sansade. även om rabatterna trots frossan faktiskt inte är särskilt höga i ett historiskt perspektiv. Spararnas intresse börjar dock så smått vakna till liv igen, och det avspeglas i valen av fonder i februari.

Bland de mest sålda fonderna i februari hittar vi Turkietfonder. Turkietfonder såldes av på bred front redan i januari, efter en mycket svag inledning på 2023. Sedan kom den humanitära katastrof som jordbävningen i Turkiet och Syrien innebär, vilket också fick Istanbulbörsen på fall. I detta beslutade Istanbulbörsen att stänga för handel, vilket för svenska sparare innebar att fonderna inte gick att sälja av. I stället lades fondordrar på kö och exekverades när börsen öppnade igen en vecka senare, då vi kunde se att försäljningarna av Turkietfonder fortsatte.

Mest handlade fonderna hos Nordnet i februari:

Mest köptaMest sålda
Spiltan Aktiefond InvestmentbolagGod Fond Sverige & Världen
Länsförsäkringar Global IndexHSBC GIF Turkey Equity
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad IndexAmundi Funds Volatil World
Öhman Emerging MarketsInvesterum Basic Value
Spiltan Globalfond InvestmentbolagBGF World Energy
Swedbank Robur Access AsienBNP Paribas Turkey Equity
Spiltan Räntefond SverigeSEB Asset Selection
Storebrand Global All CountriesLynx Dynamic
Storebrand USADNB Fund Future Waves Retail
AMF Aktiefond SmåbolagNordea Klimatfond

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm