Hoppa till huvudinnehållet

6 tips när börsen skakar – Guide: Alternativ till aktier

Börsen har skakat och fler börjar fundera över vilka alternativ till aktier det finns att placera i. Här kommer en utförlig guide till de alternativ som finns möjliga för dig som investerare.

Börsen bäst på lång sikt

Jag tycker att det tål att upprepas att börsen är en förträfflig plats att placera pengarna på lång sikt. Historiskt har det varit väldigt god avkastning på såväl svenska börsen som på de globala börserna. Så tänker du avvara dina pengar över minst en fem års period eller längre så är börsen allt som ofta det bästa stället att ha pengarna. I detta inlägg har jag sammanställt hur lång tid det tar att få en “garanterad positiv avkastning” på börsen.

Om du däremot vill placera pengarna på kortare sikt eller för den delen minska volatiliteten och risken i portföljen så kan denna guide vara väl behjälplig.

Räntefonder

Det vanligaste alternativet till börsen är räntefonder så därför börjar vi naturligt där. Räntefonder är enkla och stabila vilket lockar den trygge investeraren. Enkelt förklarat så lånar fonden ut pengar, antingen på kort sikt och då är räntan på lånen lägre eller på lång sikt och då är räntan högre. Korta räntefonder innebär att underliggande lånen är på omkring 1 år. Långa räntefonder har därmed en längre löptid.

Nedan ser du den historiska avkastningen per vardera kategori. Det är genomsnittliga för samtliga fonder i kategorin i Sverige, datan har jag hämtat från Morningstar.

Räntefonder lämpar sig för den som vill ha en lugnare utveckling i portföljen. Teorin är att räntefonder har en liten men stabil avkastning. I praktiken så ser vi att avkastningen senaste åren har varit allt annat än stabil. Korta räntefonder som kategori har haft en årlig negativ avkastning sedan 2015. Långa räntefonder stiger fortfarande, men år 2015 var ett negativt år för hela kategorin. Under 2018 hade långa räntefonder en genomsnittlig avkastning på 0,7% och korta räntefonder -0,5%

Detta är den nominella avkastningen och vi skulle kolla på den reella avkastningen, alltså den inflationsjusterade skulle det bli ännu sämre. Då inflationen numera uppgår till omkring 2% så behöver räntefonderna stiga med minst 2% för att ha en positiv avkastning i reella termer.

Då ränteläget i Sverige har varit exceptionellt lågt de senaste åren så har det varit svårt för räntefonder att skapa en avkastning. Nu är ränteläget förvisso på väg upp, men detta gör ofta läget ännu jobbigare för räntefonder. Enkelt förklarat så kommer nya obligation (de underliggande lånen i en räntefond) att emitteras till högre ränta, konsekvensen blir att gamla obligationer faller och således också räntefonderna. Alltså, stigande ränta är teoretiskt negativt för räntefonder.

Tips till dig som vill investera

Det är genomsnittliga avkastningen du ser nedan, men det finns givetvis några ränteförvaltare som är duktigare än andra. Om du vill ha räntefonder för att få lite mer trygghet i portföljen så se till att jämför och försök plocka fram de duktigaste. I denna lista kan du sortera på både standardavvikelse, historisk avkastning och jämföra avgifter på räntefonder.

Guld

När man söker alternativ till börsen så är ett smart tips att leta lågt korrelerande tillgångar. Råvaror i allmänhet och Guld i synnerhet är tipset för den som letar låg korrelation.

Lågt korrelerande innebär i praktiken att du har en tillgång som rör sig på grund av andra faktorer. I portföljteori gör detta att din portfölj inte tappar lika mycket eller allra helst lyckas stiga. En aktie stiger när företaget säljer mer och gör en större vinst. En råvara har inte samma inneboende tillväxtpotential, utan styrs mer av utbud och efterfrågan. En guldtacka kan du låsa in i kassavalv för att öppna upp 30 år senare och den kommer vara varken mer eller mindre. Om fler är i behov att köpa guld så kommer priset ha stigit. Om det har grävts upp mycket mer guld runt om i världen så har därmed utbudet ökat och priset teoretiskt minskat. Detta är givetvis en förenkling, mer för att du ska hänga med på den fundamentala skillnaden mellan aktier och råvaror.

Vill du lära dig mer om Guld så hade jag med ett proffs i studion för att förklara mer – kolla in här.

Tips till dig som vill investera

Här nedan ser du hur man kan kombinera guld och aktier för att få en stabilare utveckling i portföljen. Den gula linjen är guldpriset och den gröna linjen är svenska börsen, den svarta linjen är en portfölj som består av 50/50 aktier och guld.

Det finns många olika sätt att investera i guld. Köpa hem guldtackor går givetvis men det finns uppenbara säkerhetsproblem och det kan vara lite omständigt. Lyckligtvis kan du investera i olika guldrelaterade tillgångar som du kan ha i ditt ISK/KF konto. Tänk dock på att det finns en risk med dessa investeringsprodukter, så välj någon där utgivaren är en trygg bank som du kan lita på.

Här är certifikat som följer Guld

Här är ETFer som följer både Guld och även Guld-gruvbolag

Negativ börsprodukt

Om du letar alternativ till börsen så har du troligen en negativ syn på börsen. Ett alternativ är därmed att spekulera i nedgång på börsen. Det man kan göra är att investera i en investeringsprodukt som har negativ exponering mot börsen. Det stiger i värde när börsen faller i värde kort och gott. Hävstången kan vara 1 till 1, alltså om börsen faller 10 procent så stiger den investeringen med 10 procent. Det går givetvis att hitta investeringsprodukter som har högre hävstång.

Risken med dessa investeringsprodukter är att du förlorar pengar om börsen stiger. Om du innehar en investeringsprodukt som dessutom har en hävstång så kommer din förlust att bli större ju mer det går i fel riktning. Historiskt har börsen gett positiv avkastning över tiden, så denna typ av investering går absolut inte stoppa i långsiktiga portföljen.

Tips till dig som vill investera

  1. Börja med att säkerställa din strategi med denna typ av investeringar. Ett tips är att ha klart för dig när du gör entry och exit gärna på förhand. Är det en teknisk indikation likt den du ser nedan eller om du har någon annan typ av strategi. Nedan ser du ett medelvärde på Stockholmsbörsen, det är närmare bestämt 12 månaders släpande medelvärde. Teorin är: När börsen är högre än sitt eget medelvärde så är den i positiv trend. När börsen bryter genom sitt medelvärde och befinner sig under så är det negativ trend. Genom ett glidande medelvärde kan man ganska tydligt fånga in de negativa perioder som börsen genomgått.
  2. Handla med låg hävstång. Hävstång kan vara förödande om du inte vet hur du ska hantera. Samtidigt kan det ge extra avkastning om du vet hur du ska hantera det. Börja med 1 eller 2 i hävstång för att bygga upp förståelsen för denna typ av investering.
  3. Håll koll på spreaden innan du handlar. Skillnaden mellan köp och säljkurs, då detta blir en indirekt kostnad för dig. Nordnet försöker hålla så långa spreadar som möjligt, men det skiljer sig åt mellan olika investeringsprodukter. Turligt nog kan du sortera och se spreaden på sidorna här nedan.
  4. Välj rätt investeringsprodukt. Om du ska spekulera under en och samma dag så är Bull/Bear certifikat väl fungerande. Haken med dem är att hävstången omställs varje dygn så vill du placera över längre tid är Mini-Long/Mini-Short bättre lämpade. Båda dessa kategorier är börshandlade produkter framtagna av en bank, vill du ha få mellanhänder är Termin/Option mer lämpligt. Det kräver dock aningen större belopp att investera med och är inte lika enkelt att ha i sitt ISK/KF konto.

Utländska börsen

Ibland kan det vara värt att stanna upp och fundera över vilken riskspridning du har i portföljen. Anledningen att du söker alternativ till börsen är troligen för att du tror svenska börsen ska falla inom kort. Svenska börsen är bara 1 procent av det globala börsvärdet. Det kan därmed vara på sin plats att fundera på om du kan plocka in lite utländska investeringar.

Se till att hitta marknader som inte påverkas av liknande faktorer som svensk ekonomi. Du behöver inte nödvändigtvis kolla till andra sidan planeten för att få god riskspridning, även Nordiska börserna ser ganska olika ut. Norska börsen innehåller mycket lax-bolag och olja, Danska börsen har en del rederi och vindkraft, Finska börsen har industri och valutan EUR. Det finns alltså riskspridningsmöjligheter även i Norden, men våga gärna blicka längre bort också.

Tips till dig som vill investera

Börja med att fundera ut vilken eller vilka marknader som du är nyfiken på. Nedan ser du de största börserna globalt, jag skrev lite mer om det här.

Här hittar du en lista med de nordiska aktierna och de vanligaste nyckeltalen.

Hedgefonder

Hedgefonder är idag en bred kategori och det går egentligen inte rättvisande säga att de alla fungerar på liknande sätt. Många av hedgefonderna har dock ambitionen att ha en absolut avkastning, vilket i praktiken innebär att försöker få en konstant positiv avkastning. För att lyckas behöver fondförvaltaren vara duktig på att hitta alternativa investeringar. Med andra ord ger detta dig extra riskspridning, men det gör också att komplexiteten i ditt sparande ökar. Se till att läsa på så mycket du bara kan, låter det för komplext så var kritiskt.

Tips till dig som vill investera

Denna typ av fonder har ofta högre avgifter än aktiefonder och ofta finns det även en resultatbaserad avgift utöver den vanliga förvaltningsavgiften.

Se till att läsa på ordentligt vad det är du investerar i. Då alla hedgefonder är olika så är det extra relevant att förstå.

Här har du de hedgefonder som finns tillgängliga via Nordnet.

Sparkonto

Nu har det allmänna ränteläget börjat stiga men det är fortfarande på negativ nivå. Detta innebär att sparkonto ger fortsatt ganska låg ränta. Det går att hitta ränta kring 1 procent med insättningsgaranti. Tänk på att samma gäller här som jag diskuterade i räntefonder delen. Din reella avkastning blir negativ om räntan är en procent och inflationen är två procent.

Tips till dig som vill investera

Välj sparkonto som har insättningsgaranti. Då är dina pengar skyddade av staten upp till 950 000kr.

Om du låser pengarna kan du få lite mer ränta, men fundera på om du får tillräckligt för att täcka den inflation som råder.

Som du ser så finns det massor av möjligheter till att investera även om börsen är skakig. Personligen ser jag min aktieportfölj som grundstommen i min portfölj. Här ovan listar jag smarta komplement till den aktieportföljen.

Nu är jag nyfiken på vad du tänker. Är det någon/några av ovanstående som du själv investerar i nu när börsen skakar? Kanske har du något annat bra tips som jag missat, i så fall dela gärna i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-02-05 07:15

Bra översikt. Länken till hedgefonderna verkar dock ha fallit bort. Kan vara värt att nämna att många hävstångsprodukter har löjligt låg omsättning och stor spread, så även om börsen går i den riktning man tänkt så kan man behöva sälja med förlust, i alla fall för korta affärer.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-02-05 14:59

Tjenare William,
Bra synpunkt. Har lagt till punkt 3. under Negativ börsprodukt.

Fixade länken till Hedgefonder också.

Säg till om du hittar mer.

Anonym
Anonym
2019-02-05 09:07

Tack Alexander. Mycket fin översikt.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-02-05 14:54

Tack 🙂 Jag försökte få det så omfattande som möjligt. Hittar du fler vinklar så säg gärna till.

Anonym
Anonym
2019-04-15 11:54

Som alternativ till stamaktier kan det också vara bra att nämna preferensaktier (som på gott och ont oftast är stabilare).

Anonym
Anonym
2019-05-09 13:24

Tips: ETF:er som heter GOLD-man behöver nödvändigtvis inte ha med guld att göra 🙂

Anonym
Anonym
2019-05-30 11:04

Ett annat smart alternativ till att “köpa aktier” är ju faktiskt blankning. Det går trots allt att få hävstång då och tjäna pengar på en börsnedgång, utan att göra så mycket. Varför ska man bara se “aktier” som något man köper, när det i verkligheten är allt lättare att blanka?