Hoppa till huvudinnehållet

Vad är investmentbolag?

Investmentbolag är ett bolag som i sin tur investerar i andra bolag – noterade eller onoterade. Det kan låta krångligt, men är i själva verket ett enkelt sätt att investera. Du känner kanske till fördelarna med att investera i fonder? Bara genom att göra en affär kan du få många olika innehav och därmed en bra riskspridning. Det är samma sak med investmentbolag. Om du köper en aktie i ett investmentbolag får du automatiskt ägande i flera olika bolag. 


Det finns flera fördelar med att investera i investmentbolag, exempelvis: 

  • Du får automatisk riskspridning eftersom investmentbolaget i sin tur investerar i olika bolag 

  • Investmentbolaget är experter på att köpa bolag inom sin nisch och gör ett noggrant arbete som det kan vara svårt att göra själv som privatperson 

  • Det blir normalt sett billigare än att köpa en fond, eftersom du slipper den löpande avgiften som tas ut för fonder 


446x450 investmentbolag

Om vi tittar på investmentbolagsindexet SIXFIIF och jämför det med Svenska börsens breda index OMXSPI (utvecklingen för alla aktier på Stockholmsbörsen) så har en investering i investmentbolag gett en god avkastning de senaste 10 åren.

investmentbolag

Hur värderas investmentbolag? 

När du investerar i ett investmentbolag blir du indirekt ägare av de bolag investmentbolaget investerar i. Det innebär inte att värdet på dina aktier går upp och ner i exakt relation till dessa bolag – din aktiekurs bestäms precis som vanligt av det pris som marknaden kan tänka sig att köpa och sälja investmentbolagets aktie till.  När det gäller investmentbolag är det tre begrepp som ofta diskuteras, nämligen: Substansvärde, substansrabatt och substanspremie. Dessa termer är centrala för att förstå värdet och prissättningen av ett investmentbolag. 

Begrepp
Förklaring
Exempel
Substansvärde
Är summan av ett investmentbolags tillgångar minus dess skulder, omräknat till ett värde per aktie. Detta värde ger en indikation på vad bolaget faktiskt är värt.
Om ett investmentbolag har tillgångar värda 100 miljoner kronor och skulder på 20 miljoner kronor, skulle dess substansvärde vara 80 miljoner kronor (tillgångar - skulder). Om bolaget då har 1 miljon aktier skulle substansvärdet per aktie vara 80 kr (substansvärde / antal aktier).
Substansrabatt
Uppstår när aktiekursen för ett investmentbolag handlas till ett lägre pris än dess substansvärde per aktie.
Om aktiekursen för investmentbolaget är 80 kr per aktie, medan substansvärdet per aktie är 100 kr, handlas bolaget med 20 kr, 20%, substansrabatt (aktiekursen / substansvärdet). Detta kan tolkas som att marknaden värderar bolaget lägre än dess faktiska värde.
Substanspremie
Är motsatsen till substansrabatt. Det inträffar när aktiekursen för ett investmentbolag är högre än dess substansvärde per aktie.
Om aktiekursen står på 120 kr och substansvärdet per aktie är 100 kr handlas bolaget till 20 kr, 20%, substanspremie (aktiekursen / substansvärdet). Detta kan indikera att investerare är villiga att betala mer för bolagets aktier än vad dess nettotillgångar för tillfället värderas till.

På sidan ibindex.se kan du enkelt få en överblick över nuvarande substansvärderingar för investmentbolagen.


Risker med investmentbolag 

Precis som med alla investeringar tar du risk när du investerar i ett investmentbolag. Även om du får en god riskspridning kan ju värdet på bolagen gå både upp och ner. Det är viktigt att du läser på om investmentbolaget så att du förstår dess affärsidé och verksamhet. Fördela också dina pengar på ett sätt som passar din övergripande ekonomi och investera inte pengar du inte har råd att förlora.  


Populära investmentbolag 

Investmentbolag är en ständig favorit hos våra kunder, mycket på grund av enkelheten. Vi har gjort en sammanställning över de mest populära investmentbolagen just du. Du ser hur många ägare var och ett av bolagen har samt vilken avkastning de har haft senaste året. 


 

Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm