Hoppa till huvudinnehållet

Vårt förslag: Pensionssparkontot (PSK)

Nästan varannan svensk uppger i en ny undersökning från YouGov, gjord på uppdrag av oss på Nordnet, att de någon gång har använt pengar som var tänkta för ett långsiktigt sparande till konsumtion. Det visar att vi behöver en sparform som ger incitament att spara långsiktigt.

Den 1 januari 2016 slopades avdragsrätten för privat pensionssparande. Det innebar att svenskarna var tvungna att flytta sitt pensionssparande från privat pensionsförsäkring och IPS till investerinssparkonto, ISK, och kapitalförsäkring för att inte dubbelbeskattas. En stor skillnad är att det långsiktiga sparandet därmed numera inte är låst.

Det måste inte, men kan vara en nackdel för den som tänkt spara långsiktigt. YouGov-undersökningen visar att 46 procent av svenskarna har använt sparande som var tänkt att vara långsiktigt till konsumtion. Fler kvinnor än män uppger att de gjort detta. Bland unga vuxna mellan 18-29 år är siffran inte mindre än 60 procent.

Ofta är ju ekonomin knaper om man exempelvis studerar eller har osäker anställning. Likväl är det ett problem om det är så att det handlar om pensionspengar. Men faktum är att siffrorna är höga även bland svenskar mitt i livet, där omkring hälften uppger att de konsumerat pengar som var tänkta att sparas på lång sikt.

Det här visar att det finns problem med att de sparformer som är tänkta för långsiktigt sparande som det till pensionen inte är låsta. Tyvärr får vi i dagsläget inga incitament från staten att spara långsiktigt.

Vårt förslag:

Vid sidan av investeringssparkontot (ISK) föreslår vi en ny sparform dedikerad till pensionssparande: pensionssparkontot (PSK).

Vi vill utgå från kapitalförsäkringen, där många idag har sitt sparande. På ett sätt är den bättre lämpad än ISK för just pensionssparande, eftersom uttagen som pensionär är enklare att organisera.

– Vi vill se sänkt skatt för den som låser sin kapitalförsäkring för uttag till och med 55 års ålder.

– Idag är skattesatsen 30 procent på schablonintäkten, vilket med nuvarande statslåneränta blir en skatt på 0,45 procent. Vi vill ändra skattesatsen på en låst kapitalförsäkring till 15 procent.

– Det skulle ge en schablonskatt på under 0,10 procent per år, för den som låser försäkringen.

– Skattesatsen på 15 procent är densamma som för den gamla IPS:en. En stor skillnad är dock att du INTE ska betala inkomstskatt på uttagen, precis som med en vanlig kapitalförsäkring.

Minsta uttagstid för PSK är dock fem år, precis som i en tjänstepensionsförsäkring.

Vi behöver spara mer till pensionen, inte mindre. Det här måste regeringen signalera genom att belöna sparande och långsiktighet.

Se även DI:s artikel om vårt förslag här samt video från Almedalen nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm