Hoppa till huvudinnehållet

Så fungerar tilldelningen i samband med börsnotering

Börsnoteringstrenden fortsätter vara stekhet och för dig som investerar i samband med en IPO så är tilldelningen en viktig komponent att förstå. I detta inlägg så tänkte jag reda ut lite frågetecken kring just tilldelningen av aktier i en börsnotering.

Begränsat utbud

I och med en börsnotering så kommer det upprättas ett prospekt där det framgår varför företaget vill till börsen och ifall man planerar att göra en nyemission eller inte i samband med detta. Om man gör en nyemission så betyder det att nya aktier kommer skapas och dessa kan investerare få köpa i börsnoteringen.

Samtidigt kan det vara tidigare ägare som vill sälja av hela eller delar av sitt innehav i samband med en börsnotering. För en viss typ av investerare så är målet att bara vara med på den väldigt tidiga tillväxtresan innan börsnotering. Eller så kan det vara medarbetare och grundare som vill få en viss belöning för många år av hårt slit.

Oavsett om det är med eller utan nyemission, tidigare ägare som säljer eller inte så kommer det bara finnas ett begränsat antal aktier tillgängligt i samband med börsnoteringen. Det är dessa aktier som vi investerare får köpa vid en IPO.

“….börsnotering övertecknad till flera hundra procent

Ofta kan man läsa i rubrikerna att en börsnotering har blivit övertecknad. Det betyder precis vad som sägs, alltså att investerare har anmält intresse för fler antal aktier än det fanns tillgängligt i samband med erbjudandet om börsnotering.

Om det finns 1 miljoner aktier tillgängligt i samband med börsnoteringen och investerare anmäler intresse för 3 miljoner så har börsnoteringen blivit övertecknad med 200%.

Spontant så låter det ju som att intresset varit väldigt högt när det blir en överteckning. Det stämmer, men samtidigt är det bra att förstå att många investerare tenderar att teckna sig för fler aktier än vad man har intentionen att köpa. Då många räknar med att intresset är högt och att tilldelningen ska bli relativt skral. Detta är givetvis en vansklig strategi som lätt kan gå fel om intresset i själva verket är lågt, för då kommer du få tilldelning för så många aktier som du tecknat.

Tänk på att bara teckna så många aktier som du har intentionen att köpa.

Teckna från fler depåer

En del väljer ibland att teckna sin på samma börsnotering från flera olika konton hos Nordnet för att öka sina chanser att få tilldelning. Även detta är givetvis förknippat med en hög risk då du kommer behöva köpa alla aktier om intresset är svalt från andra investerare.

Rimligtvis så kommer det framöver att bli mer styrt att man kollar på personnummer vem som har sökt inför notering, så det inte ska gynna en att teckna från flera konton. I vissa börsnoteringar så ställer rådgivare detta kravet redan.

Institutionella investerare vs. privatpersoner

Inför en börsnotering så är det vanligt att rådgivare och bolaget låter institutionella investerare så som fonder, investmentbolag och andra professionella investerare visa intresse och teckna sig. Förhoppningen är att få in nya långsiktiga större ägare som kan ta en stor del av antalet aktier i noteringserbjudandet.

Privatpersoner kan vara både långsiktiga och kortsiktiga på börsen. I samband med börsnoteringar så finns det en viss tendens hos privatsparare att vara mer kortsiktiga. Samtidigt så är privatsparare ofta väldigt många till antalet och börsen ställer krav på ägarspridning och detta uppfylls ofta genom ett brett intresse från privata investerare.

Vem bestämmer tilldelningen?

Då det är begränsat med aktier och i många fall finns fler investerare som vill köpa så behöver någon form av tilldelning ske.

Rådgivaren och bolaget som går till börsen är de som har sista ordet i samband med en börsnotering. Ofta vill man som rådgivare skapa en bra ägarbas när bolaget ska komma in på börsen. Delvis vill man ha ett gäng professionella investerare som kan ta en större ägarposition och samtidigt ha en bred spridning hos allmänheten så aktien får likviditet och uppfyller kraven på ägarspridning.

Då intresset ofta är större än antalet aktier så behöver rådgivare fördela ut. Det betyder ofta att såväl privata som professionella investerare får en mindre tilldelning än vad det önskat. För oss privatsparare så betyder det ofta att man får en mini-tilldelning för att ge så många som möjligt aktier inför noteringen.

Är det extremt stort intresse så kanske det inte ens räcker till med en liten post aktier till alla utan då brukar man välja att lotta ut vilka investerare som får tilldelning.

Detta kan givetvis kännas frustrerande för oss investerare då man hade intentionen att vilja köpa mer. Men finns det bara ett begränsat antal aktier och många investerare har tecknat så går det inte lösa på annat sätt. Nordnet försöker i den mån det går att förordna så att så många investerare som möjligt ska få tilldelning, men sista ordet ligger hos rådgivare tillsammans med bolaget som går till börsen.

När får jag reda på tilldelningen?

När du anmäler intresse att delta i en börsintroduktion och likviddagen har varit så kommer vi boka in fiktiv post på ditt konto som heter “Ansökan” eller “OTA:er” (denna post kan ses som ett kvitto på en godkänd anmälan).

Dessa fiktiva poster ska inte förväxlas med slutgiltig tilldelning, eftersom det beskedet ofta kommer på den första handelsdagen när det är större börsnoteringar. I vissa fall när det är mindre börsnoteringar så kan tilldelning vara klar någon till några dagar innan handel påbörjas. Detta är generaliseringar och fullständiga villkor för när handelsdag påbörjas med mera hittar du i prospektet.

När bokas aktierna in?

Så fort vi får tilldelningslistan skickad till oss från rådgivare så börjar ett febrilt arbete med att registrera tilldelningen så att den är genomförd och synlig på kundernas konton innan handeln börjar vid börsens öppning kl 09.00. Vi arbetar så fort vi kan, men vi kan tyvärr inte garantera att tilldelningen kommer att vara synlig på kontona innan börsöppning eftersom vi är beroende av att få tilldelningslistorna i tid.

Mer info

På vår FAQ sida har vi samla ännu mer information om börsnoteringar och andra företagshändelser. Kolla gärna in den om nu vill veta mer.

Checklista inför att investera i börsnoteringar

Här kommer några snabba tips för dig som är nyfiken på börsnoteringar. Se till att göra hemläxan innan du investerar:

  • Vad gör bolaget och hur ser dess marknad ut.
  • Bolagets styrelse och ledning – vilka är de och vad har de för historia. Har de lyckats tidigare eller misslyckats? Har vd:n tidigare erfarenhet av att leda ett noterat bolag?
  • Varför går bolaget till en marknadsplats för att få in pengar.
  • Vem är säljare och varför säljer denna person eller grupp av ägare? Hur mycket behåller grundarna? Stannar nyckelpersoner kvar som dominerande ägare?
  • Hur stor andel av bolaget säljs. Och görs det en nyemission i samband med noteringen?

Lycka till med dina börsnoteringar!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Cecilia
Cecilia
2021-10-24 10:36

Väldigt bra förklarat för mig som ny på detta.

Kenneth. Sandahl
Kenneth. Sandahl
2021-11-29 20:07

Vilken tid skall pengar finnas på kontot. För Nivika.