Hoppa till huvudinnehållet

Sparare köper techjättar i frossan

I den räntefrossa vi sett sedan början av året har snabbväxande och därför högvärderade tillväxtbolag drabbats särskilt hårt. Nu har vi kunnat se hur amerikansk storbolags-tech dragits med i fallet. Det får spararna hos Nordnet att köpa.

Det skriver TT om i en artikel som finns att läsa här.

Microsoft är exempelvis ned med 8 procent sedan årsskiftet, Netflix med 13 procent. Men spararna tror på de amerikanska techjättarna, och trycker på köpknappen. I Just Microsoft har exempelvis antalet aktieägare via Nordnet ökat med 3 % bara sedan årets början, vilket betyder tusentals nya aktieägare.

Förändring av antal ägare sedan årsskiftet

På raderna under kursutveckling sedan årsskiftet samt kursutveckling 12 mån

Apple: 3 %

Kursutveckling sedan årsskiftet: – 3 %

1 år: 36 %

Microsoft: 3 %

Kursutveckling sedan årsskiftet: – 8 %

1 år: 46 %

Tesla: 2 %

Kursutveckling sedan årsskiftet: – 1

1 år: 27 %,

Alphabet: 2 %

Kursutveckling sedan årsskiftet: – 3 %

1 år: 61 %

Netflix: 1 %

Kursutveckling sedan årsskiftet: – 13 %

1 år: 6 %

Meta Platforms: 1 %

Kursutveckling sedan årsskiftet: – 1 %

1 år: 32 %

Alibaba: 7 %

Kursutveckling sedan årsskiftet: 11 %

1 år: – 46 %

NIO: 1 %

Kursutveckling sedan årsskiftet: -2 %

1 år: -45 %

Stortech – värdebolag eller tillväxtbolag?

Samtliga av de amerikanska techjättarna hade ju en helt fenomenal utveckling under fjolåret. De kan inte beskyllas för att vara tillväxtbolag som har vinster först längre fram, den typ av bolag som framför allt har drabbats av räntefrossan. Snarare är de vinstmaskiner som i vissa fall faktiskt kan ses som stabila värdebolag. Men den exceptionella uppgången under pandemin har gjort att det kanske inte är så de värderas, utan snarare är prislappen som för ett snabbväxande tillväxtbolag. Det gör att flera av techjättarna ändå dras med nedåt när investerare i den här miljön vill dra ned på risk.

Men spararna tror på de amerikanska techjättarna, och trycker på köpknappen. I just Microsoft har antalet aktieägare ökat med 3 procent sedan årsskiftet, och siffran är densamma för Apple. I absoluta tal handlar det om tusentals nya aktieägare i de båda bolagen bara under årets första handelsdagar.

Alibaba köps

Även kinesisk tech sticker ut, åtminstone gör Alibaba det. Här har antalet aktieägare ökat med 7 procent bara sedan årets början. Sedan har ju aktien faktiskt gått bra också. Men då ska vi ha med oss den katastrofala kursutvecklingen under fjolåret, som följde på den kinesiska regimens ökade kontroll, avnoteringshot med mera. NIO har en lika katastrofal kursutveckling, men här är inte spararna lika säkra på bolaget, utan antalet ägare har backat.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer