Hoppa till huvudinnehållet

SAS: Det händer med dina aktier

Ett konsortium bestående av bland andra kapitalförvaltaren Castlelake, Air-France-KLM och den danska staten blir nya storägare i SAS. I processen förväntas det inte finnas något värde kvar för nuvarande aktieägare – dina aktier i SAS är därmed värda noll.

SAS meddelade under tisdagen den 3e oktober att en ny ägarstruktur står klar, där SAS kommer ägas av ett konsortium där bl.a. det amerikanska investeringsbolaget Castlelake och flygbolaget KLM/Air France ingår. I pressmeddelandet meddelade man också, enkelt uttryckt, att värdet på aktierna för nuvarande aktieägare blir noll. “Det förväntas inte finnas något värde kvar för befintliga aktieägare i SAS AB”, står att läsa.

Mer konkret information om hur processen kommer att gå till lär komma längre fram, men klart är att aktierna kommer att bli inlösta, indragna och avnoterade. Det förväntas ske under andra kvartalet 2024, men marknaden har givetvis redan tagit hand om prissättningen ned mot noll. När börsen öppnade på onsdagsmorgonen totalkollapsade SAS-aktien och rasade med 96 procent.SAS var en lottsedel som tyvärr blev en ren nitlott, och det är beklagligt för alla som nu förlorar pengar. Dessvärre finns inget att som aktieägare nu göra eller agera på med sina aktier för att bevara värde, även om de fortfarande kan säljas innan avnotering. Rent aktieägarmässigt kan det som händer nu sägas kunna likställas med det som händer vid en ren konkurs, då aktierna också blir värda noll.

Min bild är att de allra flesta har gått in i SAS på ren spekulation. Spekulationsvågen tog fart under pandemin, när många tog ett “bet” på att SAS skulle bli vinnare vid återöppnandet. Men de problem som SAS tampade men före pandemin, som mördande konkurrens, kvarstod givetvis. Sedan dess har det varit en kamp om liv och död för flygbolaget, och en berg- och dalbana för aktieägarna – en bana som dock rasat ned i källaren. Detta beror inte minst på den enorma utspädning som de stora nyemissioner som gjorts längs vägen resulterat i. SAS var som sagt en chansning, och tyvärr gick den inte hem.

Den som äger aktierna på depå kan använda förlusten för att kvitta mot aktievinster och på så sätt få ned skatten. En klen tröst måhända.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Ahmad
Ahmad
2023-10-06 12:48

Om man inte säljer sas aktier ?

Ahmad
Ahmad
2023-10-06 12:50

Sas gick inte konkurs?