Hoppa till huvudinnehållet

Nästan 1 000 bolag i Stockholm att välja på för investeraren

Den starka börsutvecklingen det senaste året, där Stockholmsbörsens breda index inklusive utdelningar nu har gått upp tio månader i följd, från november 2020 till augusti 2021, har inneburit en rusning av nya bolag som noterat sina aktier. Ofta används den engelska förkortningen IPO som står för Initial Public Offering.

Inflödet av nya bolag till notering nådde sin kulmen under maj och juni då nya börsbolag dök upp som svampar ur jorden. Den absoluta toppen på hetsen var att hinna notera sig före midsommarhelgen, vilket resulterade i att hela tio nya bolag började handlas i Stockholm de sista två börsdagarna före midsommarafton.

De många nykomlingarna har lett till att antalet noterade bolag i Stockholm nu är på en rekordhög nivå, men exakt hur många bolag som egentligen är noterade, har Finwire kollat upp.

Stockholmsbörsen, som räknar sitt grundande från 1863, heter officiellt Nasdaq Stockholm och ägs av amerikanska Nasdaq som är noterat på Nasdaqbörsen. Nasdaq äger även de övriga nordiska och baltiska börserna, förutom Oslobörsen, som tillsammans kallas för Nasdaq Nordic.

Nasdaq äger och driver även First North, som inte är en riktig börs, utan en handelsplattform eller MTF, Multilateral Trading Facility. Inflödet av nya bolag har varit särskilt starkt till First North där noteringskraven är lite enklare jämfört med Nasdaq Stockholm. First North är uppdelat i två segment, där bolagen på Premier ska uppfylla högre krav än övriga bolag. Föregångaren till First North hette Nya Marknaden.

Det finns även konkurrenter till Nasdaq. Spotlight Stock Market som också är en MTF eller multilateral handelsplattform i klass med First North. Grundandet skedde 1997 under namnet Aktietorget och namnbytet till Spotlight skedde i maj 2018. Ägarbolaget Spotlight Group är sedan september 2020 noterat på Spotlight Stock Market. Spotlight har delat upp sina bolag i två segment, där bolagen på Next ska uppfylla högre krav än övriga bolag.

En annan konkurrent till Nasdaq är NGM, Nordic Growth Market. NGM har en lång historik sedan grundandet 1984 och har verkat under namnen Börsinformation, SBI-listan, IM-börsen och IM Innovationsmarknaden. Verksamheten bytte namn 1999 till Nordic Growth Market och ägs sedan 2008 av tyska Börse Stuttgart.

NGM driver dels Main Regulated Equity som har börsstatus i klass med Nasdaq Stockholm, men här finns bara ett fåtal bolag. Nordic SME är också en handelsplattform eller MTF i likhet med Spotlight och First North.

En detalj är att handeln på Spotlight och NGM sker i handelssystemet Elastica som utvecklats av NGM. Handeln på Nasdaq Stockholm och First North sker i Nasdaqs handelssystem Genium Inet. Den vanlige aktiespararen märker knappast någon skillnad vilket handelssystem som används och det är i princip lika enkelt att handla en aktie oavsett om den är noterad på Nasdaq Stockholm, First North, Spotlight eller på NGM.

Finwires genomgång visar att First North har flest bolag med 390, följt av Nasdaq Stockholm med 349, Spotlight 163 och NGM 84 bolag. Det summerar till 986 bolag som är noterade i Stockholm.

Sammanställningarna är gjorda per den 1 september.

Aktörbörs/marknadsplatsAntal bolag
NasdaqNasdaq Stockholm Largecap108
NasdaqNasdaq Stockholm Midcap144
NasdaqNasdaq Stockholm Smallcap97
NasdaqSumma Nasdaq Stockholm349
NasdaqFirst North Premier70
NasdaqFirst North320
NasdaqSumma First North390
NGMMain Regulated Equity6
NGMNordic SME78
NGMSumma84
Spotlight GroupSpotlight Next9
Spotlight GroupSpotlight (inklusive obs-listan)154
Spotlight GroupSumma163
Totalt986

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-09-06 16:41

det kommer ett fall och allt rasar . men just s…n den kommer inte att återhemta sig just bolag som någon gång blir lönsamma i framtiden eller köps upp av någon för det finns en billig maskinpark.

Anonym
Anonym
2021-09-06 16:37

ja men nu måste man ju vara vaken och ha någon koll på vad är det man vill finasigera..en stor del sv dessa bolag som söker finnasigering är ju rena rama bedrägerier .. sen fnns fom lite svårare då en regel som tekiker och ingenjör använder sig av .. är detta rimligt. sen dkall man koppla in berömda ord som man försöker sälja in som hållbart eller fossil fritt oxh det skall man ju då få med i en verkssmhet som ger ett posetivt utfall med energi sitvation och produktons sitvationen . utan lönsamhet så är det inget att hålla… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm