Hoppa till huvudinnehållet

Large cap, mid cap, small cap. Vad är skillnaden?

Large cap, mid cap, small cap. Stor keps, mellan keps och liten keps? Nja, inte riktigt.

Ni kanske har lagt märke till de olika listorna på Stockholmsbörsen, framförallt de tre största: Large cap, mid cap och small cap. Varför är inte alla bolag på samma lista och vad avgör vilken lista bolagen hamnar på?

Den första frågan har jag inget svar på men min högst okvalificerade gissning är att det skulle bli en lista längre än Öresundsbron vilket skulle göra det hopplöst att navigera bland alla bolag. Det som avgör vilken lista bolagen handlar om kan jag dock svara på!

Det handlar om börsvärde. Alltså hur mycket alla aktier i bolaget kostar tillsammans. Har ett bolag 10 aktier som alla kostar 10 kronor styck blir börsvärdet 100 kronor. Alltså aktiens pris multiplicerat med antalet aktier. Fast för att göra det hela roligare och enklare: Stora bolag är på Large cap, mellanstora på Mid cap och små bolag på Small cap. Man ska inte krångla till det i onödan.

För att hamna på Large cap ska börsvärdet vara minst 1 miljard euro. Det är väldigt många svenska kronor. På Mid cap har vi bolagen som är värda mellan 150 miljoner euro och 1 miljard euro och i Small cap finner vi bolagen som har ett börsvärde under 150 miljoner euro.

Så är ni trötta på att bläddra runt bland de allra största bolagen, var inte blyga för att ta en titt på de andra listorna för att se om det finns något spännande. Att scrolla bland bolag vars namn man aldrig har hört och läsa in sig på vad de sysslar med är ett bättre tidsfördriv än man kan tro!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-06-21 08:12

Håller med dig om att det är kul att titta på olika aktier som man inte vet vad de sysslar med. Det finns typ 6000 bolag att kolla på i kanada och usa.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-07-10 06:24

Sanslöst många bolag! Perfekt sysselsättning på semestern!

Mvh Marcus Raihle