Hoppa till huvudinnehållet

Stockholmsbörsens listor (Large, Mid & Small cap)

Stockholmsbörsen är där vi hittar bland de största och mest välkända företagen på svensk börs. I detta snabba inlägg går jag igenom vad skillnaden är på de olika listorna och vilka storleksnivåer som gäller.

Large cap, Mid cap och Small cap. Nästan att man skulle kunna tro att det är olika klädstorlekar vi pratar om. Faktum är att analogin till viss mån stämmer, då Large cap bolag är de absolut största och small cap de minsta på börsen. Sen finns det till och med aktier på ännu mindre listor, de skulle nästan kunna kallas för XSmall cap om vi skulle fortsätta på analogin klädstorlekar.

Så vad är det som avgör storleken på ett företag kan man nu börja undra. Är det antal anställda? Eller hur mycket vinst de gör? Nja, inte riktigt.

Det handlar om börsvärde. Alltså hur mycket alla aktier i bolaget kostar tillsammans. Har ett bolag 10 aktier som alla kostar 10 kronor styck blir börsvärdet 100 kronor. Alltså aktiens pris multiplicerat med antalet aktier. Fast för att göra det hela roligare och enklare: Stora bolag är på Large cap, mellanstora på Mid cap och små bolag på Small cap. Svårare än så är det faktiskt inte.

För att hamna på Large cap ska börsvärdet vara minst 1 miljard euro. Det är omkring 10 miljarder svenska kronor. På Mid cap har vi bolagen som är värda mellan 150 miljoner euro och 1 miljard euro och i Small cap finner vi bolagen som har ett börsvärde under 150 miljoner euro.

Som jag nämnde inledningsvis så hittar vi de största och mer välkända bolagen på Large cap. Där finns H&M, Volvo och Swedbank för att nämna några. Men för den som är lite nyfiken och vill lära känna lite nya bolag så gör ni rätt i att kolla lite mer på Mid och Small cap. Vem vet, du kanske snubblar över ett riktigt guldkorn till investering. Var lite nyfiken och sök runt, i värsta fall har du lärt dig något nytt och det skadar sällan.

Lycka till med investeringarna.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm