Hoppa till huvudinnehållet

Bästa fonderna

Vilka är de bästa fonderna?

Ett sätt att hitta fonder som passar ditt sparande kan vara att se vad andra sparar i. Din ekonomi och ditt sparande är unikt för din situation men se vad andra sparar i är en bra inspirationskälla och ofta kan man hitta någon i liknande situation. På investeringsnätverket Shareville så kan du se vilka fonder som är populära bland de 10% bästa spararna.

Morningstar betyg

Ytterligare ett sätt att hitta bra fonder som passar ditt sparande kan vara Morningstars rating. Informationstjänsten Morningstar betygsätter fonder på en skala mellan 1 till 5 stjärnor, där 5 är bästa.

Måttet som används kallas riskjusterad avkastning och innebär att man kollar hur duktig en fond varit historisk på att ha en så stabilt stigande avkastning utan större svängningar.

Risk, när det kommer till sparande, definieras i hur mycket en investering svänger både upp och ner. En fond med stadigt stigande kursutveckling får högre betyg. Du kan läsa mer om Sharpekvot här.

Nordnet har sammanställt en topp 30 lista över 30 fonder fördelat på 10 olika kategorier som har bland annat fått högt betyg.