Hoppa till huvudinnehållet

Hjälp med orderläggning

Nordnet erbjuder flertalet olika sätt för dig som kund att exekvera din order utöver den “vanliga” orderläggningen. Som kund på Nordnet har du möjlighet att handla i dark pools, lägga order som exekveras genom en algoritm eller utföra en större blocktransaktion.

Dark Pool

I dark pools får du som kund möjlighet att handla i en marknad som oftast inte är tillgänglig för andra än exempelvis större instutioner. I många fall kan likviditeten i dark pools vara bättre än i den vanliga marknaden vilket kan ge bättre anskaffningsvärde eller bättre säljkurs för dig som kund. Denna ordertyp finns tillgänglig för Nasdaqs marknader i Skandinavien samt för Oslo Börs.

Algoritmorder

Genom att lägga en order via en algoritm så säljer du eller köper dina aktier utifrån en förbestämd regel, oftast under en handelsdag. De tre vanligaste ordertyperna är:

  • VWAP (Volume Weighted Average Price) som handlar mot det volymviktade snittpriset under handelsdagen
  • TWAP(Time Weighted Average Price) som handlar mot snittpriset under en förutbestämd tidsperiod
  • Participate, en ordertyp som innebär att du deltar i marknaden i storleken av en procentuell del av dagsvolymen som du bestämmer samt den lägsta/högsta kurs du vill köpa eller sälja till.

Det finns även fler typer av algoritmordrar exempelvis PEG. Vänligen kontakta en av Nordnets mäklare så får du mer information om detta.

Blocktransaktion

Ett ytterligare sätt att handla för dig som kund är att be om en blocktransaktion. Istället för att köpa mindre poster i marknaden kan du som kund köpa eller sälja större poster i en och samma order. Detta kan vara lönsamt för dig som kund exempelvis i fall där likviditeten är dålig i instrumentet du vill handla med.

Hur gör jag för att få hjälp med detta?

Beroende på vilket instrument en order skall läggas i så kan vissa orderläggningstyper passa bättre eller sämre. Vid kontakt med en av Nordnets mäklare kan ni tillsammans undersöka hur situationen ser ut just då och få en bedömning vilken ordertyp som passar bäst för just dig.

Nordnets mäklare når du på telefon genom att ringa till 010 583 31 00.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm