Hoppa till huvudinnehållet

Grön aktieyra – hur hållbar är den?

2021 inleds med en rejäl aktieyra. Hos Nordnet nosar antal affärer per dag på rekordnivåer, och allra mest nettoköpt är norska laddstolpbolaget Zaptec. Yran är helt klart grönfärgad. Men hur hållbar är rusningen i “ESG-bolagen”?

Både nordiskt och i Sverige blev måndagen den dag då näst flest affärer i hela Nordnets historia gjordes (rekordet är från dagarna efter presidentvalet i november). I både Danmark och Norge slogs handelsrekord i förra veckan. Det råder alltså en mycket hög aktivitet bland spararna just nu, som ju har sin grund att det allmänt råder en oerhört optimism. Det positiva tolkningsföreträdet råder, vilket inte minst syns i börsens tolkning av det amerikanska presidentvalet. Investerarnas syn på bästa möjliga utfall svängde med…det utfall som för tillfället såg ut att bli.

Yran är grönfärgad

Det är också tydligt att yran är grönfärgad.

Tittar vi vilka aktier som är mest nettoköpta blandsvenskasparare under årets inledning hittar vi Zaptec, ett norskt laddstationsbolaget som är noterat på Merkur (ungefär norska ”First North”). Zaptec har rusat kraftigt på kort tid sedan bolaget meddelade stark omsättningstillväxt i förra veckan. Aktien är upp med 40 procent på bara en vecka och med häpnadsväckande 320 procent på bara tre månader. På bara de handelsdagar vi haft sedan årsskiftet har antal ägare i Zaptec via Nordnets plattform ökat med 76 procent. Det är en tillströmning som heter duga!

Detta är ju förstås en del i den våg som svept med sig ESG-bolagen. ESG står för Environmental, Social och Governance och innebär alltså hållbarhetaspekter ur ett miljö, ett socialt- och ett bolagsstyrningsperspektiv. Men det är helt klart fokus på E:et, det vill säga miljöaspekten. Den underliggande trenden hållbarhet är stark, omställningen är nödvändig, bred och ostoppbar. Den kommer inte att avta.

Flödesbaserade värderingsökningar

Men rusningen i de bolag som har en tydlig ESG-stämpel kräver eftertanke. Vi har sett flera fall – och det har pågått en längre tid – där värderingar stigit enormt endast som ett resultat av stora flöden, inte för att bolagens vinster väntas öka nämnvärt. Ett sådant bolag är Nibe. Jag säger inget huruvida värderingen av Nibe är rätt eller fel, men det är ett faktum att värdeökningen kommer sig av att stora investerare och förvaltare sålt av sådant som anses ohållbart och sedan pytsat in enormt mycket pengar. Då kan man behöva ha i åtanke att det ju faktiskt då rätt snabbt också kan gå åt andra hållet, om stora förvaltare av en eller annan anledning bestämmer sig för att sälja av.

En annan sak man ska ha i åtanke är att just branschen förnyelsebar energi, som varit extra het under 2020 bland annat som en följd av att klimatvänliga Biden blir ny president i USA, rymmer många förhoppningsbolag. Och här finns faktiskt något en historia av lycksökare som menar att just deras lösning kommer bli standard. Det är långt ifrån säkert. Här gäller det att kunna skilja agnarna från vetet. Många bolag kommer självklart både lyckas och ha mer att ge. Omställningen är här, och den underblåses av stora politiska beslut och stimulanspengar. Men man behöver vara selektiv, tror jag.

Tycker man att det är svårt att veta vilka “gröna bolag” det är värt att satsa på, kanske det inom just den här sektorn kan vara en idé att låta en förvaltare göra analysen. En fond kostar, men den här branschen är inte alldeles enkel.

Vad är hållbart?

Sedan finns en större diskussion; den om vad vi egentligen ska beteckna som hållbart. Hur ska man se på megautsläpparen SSAB (som står för 10 procent av Sveriges koldioxidutsläpp)? Går den aktien helt bort? Eller är det snarare den aktien man som hållbar investerare bör satsa på eftersom SSAB själva satsar så mycket på fossilfri produktion? Det är ju just i dessa stora bolag som omställningen till klimatvänliga lösningar gör som mest skillnad.

Tidningen Affärsvärlden skriver om den grönfärgade intensiva handeln hos Nordnet just nu, samt mina tankar om ESG-yran.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-01-18 07:36

Hade varit på sin plats att också förklara vad den intetsägande förkortningen ESG betyder och innebär. Eller vet alla det?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-18 09:04

Ber om ursäkt, borde givetvis ha skrivit ut det, ska göra direkt. ESG står för Environmental, Social, Governance.Det vill säga hållbarhet ur miljö- social och bolagsstyrningsperspektiv.

Anonym
Anonym
2021-01-18 08:25

Intressant analys.

Anonym
Anonym
2021-01-18 11:03

ja normalt så brukare man säga att det är företagens vinster som avspeglar aktiekurserna..
men på något sätt har det gått troll i detta det tycks vara ord som ingen förstår som hållbart eller fosilfri .. jag jar fortfarande inte fått klart för mig sammanhanget alltså samhällsnytta.

Anonym
Anonym
2021-01-19 10:21

“värdeökningen kommer sig av att stora investerare och förvaltare sålt av sådant som anses ohållbart och sedan pytsat in enormt mycket pengar.” ? Jag förstår inte. Menar du att dessa förvaltare köpt Nibe istället?