Hoppa till huvudinnehållet

Fonderna och aktierna som köptes och såldes 2020

Spararna storköpte pandemiförlorarna SAS och Norwegian under 2020 , medan 2019 års favoriter banker fick lämna aktieportföljerna. På fondsidan fortsatte spararna under det turbulenta 2020 att spara i sina globalfonder, men fonder med fokus på nordiska teknikbolag seglade upp som nya spararfavoriter. Däremot åkte företagsobligationsfonder ut ur fondportföljerna. Här är fonderna och aktierna som ni köpte och sålde i år.

År 2020 lär gå till historien som ett av de märkligare börsåren. Ett kraftigt ras under ett nattsvart mars följdes av en lång och stabil uppgång, samtidigt som osäkerheten kring den ekonomiska återhämtningen hela tiden kvarstod.

Ju dystrare den realekonomiska verkligheten såg ut, desto mer framåtblickande blev aktiemarknaden. Samtidigt kunde vi se en rent häpnadsväckande stor ökning av intresset för börsen i de svenska stugorna. Pandemin och dess ekonomiska konsekvenser gjorde att fler fick upp ögonen för sin privatekonomi och sitt sparande.

Aktieåret 2020

Året karaktäriseras av en enorm aktivitet med handelsrekord under flera dagar bland Nordnets kunder. Två sektorer stack under året ut som solklara köpfavoriter. Dels flygbolagen Norwegian och SAS, två bolag med ekonomiska utmaningar i en redan utsatt sektor präglad av stenhård konkurrens och prispress. Corona kom som ett hårt slag mot bolag som redan låg nere på marken. Norwegians aktiekurs är totalt utbombad, men avger dödsryckningar i takt med att bolaget kämpar för att undvika konkurs.

Den andra tydliga köptrenden är pandemivinnare, som får sägas tillhöra kategorin ”hemmasittarbolag”.Gaming var hett redan innan pandemin, med en egen strukturell tillväxt i en konjunkturokänslig bransch. Men under 2020 exploderade köpen, dels i Evolution Gaming men också i spelutvecklaren Embracer. Två köpfavoriter månad efter månad under 2020.

Säljlistan toppas av 2019 års absolut mest köpta aktie – Swedbank. Bankerna har som sektor haft ett tufft år, och har inte hängt med lika bra i återhämtningen som exempelvis industribolagen. Detta på grund av oro för skenande kreditförluster, men också ökad konkurrens, uteblivna utdelningar och fortsatt lågt ränteläge. Swedbank har gått betydligt bättre än sektorkollegerna under året, och många passade på att sälja av. De som gjorde det lyckades tajma försäljningen innan medieuppgifterna som konkretiserade hotet om amerikanska böter publicerades i början av december, vilka fick aktien på fall.

Investor fortsätter att vara ett stabilt och populärt köp, så även under 2020. Många har investmentbolagen som bas i portföljen, och Investor ger riskspridning, god historik, låg förvaltningskostnad – och detta till en rabatt gentemot underliggande innehav. Något som faktiskt blev lite mer ovanligt ett år som 2020 då riskaptiten stod på topp, och rabatterna minskade samtidigt som premierna ökade i investmentbolagen. Vi kan se att spararna valde att sälja av och hämta hem vinsten i Latour, ett bolag med skyhög premie.

Fondåret 2020

Fondspararna fortsatte under det turbulenta 2020 att spara i sina globalfonder, men fonder med fokus på nordiska teknikbolag seglade upp som nya spararfavoriter. Däremot åkte företagsobligationsfonder ut ur fondportföljerna.

Åren med minus- och nollränta har fått både förvaltare och privatsparare att söka sig allt längre ut på riskskalan för att hitta avkastning. Pengar som kanske egentligen skulle ha gått in i i korträntefonder eller rentav på sparkonto flödade under flera år in i fonder med en hög andel företagsobligationer bland innehaven.

När turbulensen och osäkerheten på finansmarknaderna var som störst i våras blev det tydligt att vissa företagsobligationer blev svåra att värdera eller sälja, vilket gjorde att flera fonder stängdes för uttag. Spararna låstes alltså in. Det blev en svidande påminnelse om att fonder med företagsobligationer inte ska ses som vilket räntesparande som helst.

Händelserna fick spararna att sälja av fonder med en hög andel företagsobligationer bland innehaven, samt rena företagsobligationsfonder. Jag tror att flera lärdomar dragits efter händelserna.

Dels handlar det om att branschen måste vidta åtgärder för att förbättra transparensen på företagsobligationsmarknaden, vilket är på gång. Dels har ett nytt mer rättvisande riskmått lanserats, och det är jätteviktigt. Riskinformationen till spararna har tidigare varit missvisande eftersom det mått som använts i fondinformationen inte varit anpassat för företagsobligationer.

På köpsidan fortsatte många sparare att ha globalfonder som bas i portföljen även under det turbulenta 2020. Men fonder med fokus på nordiska teknikbolag blev tydliga favoriter under året.

Ny Teknik-fonderna tog spararna med storm. Det är fonder med exempelvis gamingbolagen bland innehaven, och de har gått väldigt bra. Pandemin gjorde onekligen också att digitaliseringen även på andra områden accelererade, och det drog Ny Teknik-fonderna nytta av.

Digitaliseringen var alltså en megatrend som blev mer än tydlig under 2020. En annan var hållbarhet.

Hållbarhetsfrågorna hamnade inte så mycket i pandemins skugga som en del kanske befarade. Framför allt gjorde Joe Bidens framgångar i det amerikanska presidentvalet att förnyelsebar energi hamnade i aktiemarknadens strålkastarljus. Det fick fondspararna att satsa på hållbara fonder.

Gott nytt aktie- och fondår!

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm