Hoppa till huvudinnehållet

Detaljhandeln fortsätter i motvind – nu slår Grinchen till

Detaljhandeln i Sverige har den senaste tiden kämpat i motvind. Inflationen och höga räntor fortsätter att sätta press på hushåll och konsumenter samtidigt som det ekonomiska läget inte lämnar många kronor kvar i plånboken för konsumtion.

Enligt siffror från SCB fortsatte detaljhandelns försäljningsvolym nedåt i september med 1,4 procent jämfört med föregående månad. Statistik visar även att försäljningsvolymerna minskade med 3,8 procent om man jämför med ett år sedan.

Blickar man framåt tyder prognoserna inte på någon muntrare period i närtid. Handelns utredningsinstituts, (HUI Research), senaste konjunkturrapport visar att den totala detaljhandeln mätt i fasta priser väntas backa med 7 procent under 2023 och sedan backa ytterligare 1,5 procent under 2024.

Vanligtvis brukar november och december vara en positiv period för detaljhandeln. Både Black Week och julhandeln ligger i korten och konsumenter brukar så här års rusa till butikerna och söka upp reor online.

Bland annat ett skakigt omvärldsläge och fortsatt höga räntor sätter dock käppar i hjulen. Prognoser visar att högsäsongen för shopping ser ut att vända nedåt.

Enligt en undersökning från Svensk Handel planerar färre svenskar att handla under Black Week i år. Detta menar organisationen vara en rejäl nedgång.

Förra året uppgav 52 procent av konsumenterna att man skulle göra inköp under kampanjveckan, i år var det endast 43 procent. De senaste fyra åren har siffran legat stadigt över 50 procent.

Det ekonomiska läget verkar även slå till mot julhandeln. För första gången på tio år tror man att handeln under julen kommer att minska. Det konstaterar HUI i sin årliga prognos.

HUI spår att hushållen kommer att prioritera julmaten över julklapparna. Framförallt kommer man dock att försöka hålla i pengarna före och efter julen.

Enligt prognosen kommer det ekonomiska tappet för handeln att landa på runt 2,5 miljarder kronor jämfört med förra året.

Att vi nu närmar oss december innebär även slutspurten för rapportsäsongen och de flesta bolagen har öppnat böckerna för det tredje kvartalet. Ett av bolagen som lyckats prestera trots det svåra marknadsläget är Boozt.

Den Malmöbaserade e-handlaren Boozt redovisade en stadig tillväxt och lönsamhet under det tredje kvartalet. Bolagets helårsprognos visar att man även känner sig trygg med att slå förra årets mycket starka siffror.

– Vårt nordiska varuhus tar kraftiga marknadsandelar, sa vd Hermann Haraldsson i samband med rapporten.

För detaljhandel i stort bromsar tillväxttakten in, även för matjätten Axfood med lågpriskedjan Willys i spetsen. Bland matjättarna fortsätter dock bolaget att växa i högre takt än marknaden.

– Ökningstakten av nya kunder och medlemmar i Willys Plus ligger fortsatt på en hög nivå och dessutom ser vi att såväl befintliga som nya kunder blir alltmer lojala och handlar mer hos kedjan, säger vd Klas Balkow.

Den 14 november kom färska svenska inflationssiffror för oktober månad och många experter beskrev resultatet som en lättnad.

Riksbanken lämnade vid årets sista räntebesked den 23 november styrräntan oförändrad på 4,00 procent. Åsikterna var ovanligt delade inför räntebeskedet, men en knapp majoritet av analytikerna trodde på en räntehöjning med 25 räntepunkter till 4,25 procent. Den oförändrade styrräntan kan därför ses som en liten ljusning för hushållen och detaljhandeln. Riksbanken har dock beredskap att höja räntan ytterligare om inflationsutsikterna försämras.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Den fete
Den fete
2023-11-27 12:28

Ja vi får se vintern är ju här .så det är bara att ha koll på el priset så länge det är under en krona så är det bra..
MEN STIGER EL PRISET SÅ STIGER KOSTNADEN I INDUSTRIN OCH DET GÖR ATT INFLASIONE SKENAR OCH DET ÄR JU SAMMA SAK SOM RÄNTAN.
Det är inte så konstigt att folk håller i pengarna. Vad kostar detta förutom el är det jihadister kriminalare gäng cov19 så vi får se

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm