Hoppa till huvudinnehållet

5 tips för att ta ditt sparande till nästa nivå

Det behöver varken vara tidskrävande eller jobbigt att komma igång med ett sparande. En svårighet kan ofta vara att veta vad man ska investera i och hur mycket tid och pengar du ska lägga. Med dessa fem tips kan du få det du behöver för att komma igång direkt.

1. Sätt ambitionsnivå

Det är viktigt att du tänker igenom hur mycket tid du är villig att lägga på ditt sparande, och sätter din ambitionsnivå utefter det. Tiden du är villig att avsätta på ditt sparande är nämligen viktig för ditt val av sparform. Tänk på att sätta en realistisk ambitionsnivå eftersom det kan vara svårt att på lång sikt bibehålla en för hög nivå. Om du har satt en ambitionsnivå du kan leva upp till under längre tid säkerställer du det viktigaste – att ditt sparande blir av.

En vanlig myt kring investeringar är att det är svårt och tidskrävande, men så behöver det inte alls vara. En fondportfölj kan det räcka att se över någon gång om året och en stabil och riskspridd aktieportfölj någon gång i månaden. Däremot är det vanligt att man blir nyfiken på hur det går för de aktier och fonder man investerat i, vilket gör att många väljer att vara mer aktiva och loggar in mer ofta för att hålla koll.

2. Aktier eller fonder?

För den som vill se över sparandet mer sällan är fonder ett bra alternativ. En fond kan enkelt förklaras som en korg av investeringar. Du köper själva fonden medan en professionell förvaltare sätter ihop en samling av tillgångar åt dig.

Allt du behöver göra är att fundera över vilken marknad du vill fokusera på, exempelvis Sverige, globalt eller kanske tillväxtmarknader – sedan sköter en expert resten av jobbet med att hitta bra investeringar inom dessa områden. Det bästa är att kombinera och äga flera fonder, så att du till exempel äger en fond med fokus på Sverige, en fond med fokus på globalt och så vidare. På så sätt får du en bättre riskspridning i din portfölj.

Lär dig mer och kom igång med fonder här.

Om du kan tänka dig lägga lite mer tid på dina investeringar kanske aktier passar dig bättre. Du blir då din egen fondförvaltare och slipper betala den lilla avgift som går till fondförvaltaren i vanliga fall. Viktigt att tänka på är att aktier kräver mer av dig som investerare, så för att undvika att du behöver kolla över din portfölj ofta bör du bygga upp en portfölj med stabila bolag och bra riskspridning.

Lär dig mer och kom igång med aktier här.

3. Bestäm hur mycket pengar du ska spara

Hur mycket du ska investera kan bara du svara på, du får kolla på hur stor del av din ekonomi som du kan avvara till att investera. Även små belopp kan bli väldigt mycket på lång sikt, samtidigt som ju mer du kan avvara desto mer hinner kapitalet växa under en längre tid.

Många använder riktmärket att 10 procent av månadsinkomsten går direkt till portföljen. När du väl bestämt dig för hur mycket du ska spara är det också bra att ha en tidshorisont, det vill säga hur länge du ska spara. Detta beror givetvis på vilket mål du har med ditt sparande, och tidshorisonten kan förändras om ditt mål förändras. Men det är bra att ha en uppfattning om tidshorisonten eftersom det kommer avgöra hur mycket risk du har möjlighet att ta. Ju längre du sparar, desto mindre utsatt är du för börsens svängningar.

4. Automatisera ditt sparande

Ett bra sätt att säkerställa att ditt sparande blir av är att automatisera det. Om du har föranmält ett konto hos Nordnet kan du enkelt sätta upp ett automatiskt månadssparande. Med ett automatiskt månadssparande kan du välja ett fast belopp som ska föras över till din depå varje månad. Att månadsspara i fonder är en av de vanligaste formerna av att automatisera sparandet. Genom att månadsspara sprider du ut din risk eftersom du slipper tänka på att pricka in en specifik tid på börsen. Men framförallt säkerställer du att ditt sparande blir av!

Är du osäker på vilka fonder du vill ha eller vilka som är bäst för stunden hjälper vi dig gärna. Läs mer och kom igång med ditt månadssparande här. Och kom ihåg, det finns något för alla.

5. Hitta inspiration på Shareville

Ett sätt att hitta fonder eller aktier som kan vara intressanta att äga är att kolla hur andra sparare gör. Via investeringsnätverket Shareville kan du se vad tusentals medlemmar investerar i på riktigt. Man skulle kunna säga att Shareville är som Facebook, fast för investeringar. Här kan du få inspiration och diskutera investeringar med andra användare. Det är ett bra sätt att komma igång, men även ett knep för dig som inte vill lägga lika mycket tid på ditt sparande eftersom du här kan hitta och följa andra aktiva. Via topplistorna ”Shareville Relax” kan du till exempel snabbt se vad de bäst presterande användarna har köpt för fonder och aktier den senaste månaden.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm