Tjänstepension för arbetsgivare

Upp

 1. Bli en attraktiv arbetsgivare

  Bli en attraktiv arbetsgivare och välj ett pensionssparande fritt från onödiga avgifter. Det kan betyda mer i pension till dina anställda.

  Hos oss kan du skapa en komplett tjänstepension med samma förmåner som stora företag med kollektivavtal erbjuder.

  En tjänstepension är ett trygghetspaket

  En tjänstepension är ett pensionssparande och försäkringar som tryggar ekonomin om något oförutsett skulle hända.

  När du tecknar en tjänstepension köper du trygghet. Och möjlighet att fokusera på det som verkligen engagerar – ditt företag.

  Anmäl intresse här eller ring 08-506 330 00

 2. Nordnets tjänstepension

 3. Möt våra kunder

  Ebba Blum, HR-chef Wise

  Ebba Blum

  HR-chef Wise

  "Vi valde Nordnet på grund av de låga avgifterna och det breda placeringsutbudet. Idag vet vi att Nordnet har många fler fördelar. Jag uppskattar framförallt den höga servicenivå som vi får ta del av."

  Oskar Klingberg, VD Wiraya

  Oskar Klingberg

  VD Wiraya

  "Att skaffa tjänstepension var en viktig milstolpe för Wiraya som vill vara en attraktiv arbetsgivare – och allt har fungerat över förväntan. Jag uppskattar kombinationen av den personliga kontakten och det enkla digitala."

  Joakim Hörwing, CFO Capacent

  Joakim Hörwing

  Vice VD Capacent

  "Hos Nordnet har vi kontrollen över våra pengar. Vi har tillgång till ett stort utbud och betalar bara för det vi behöver och vill ha, precis som i alla andra branscher. Det är enkelt och okomplicerat att vara kund."

 4. Vår tjänstepension är billigast, enligt ny oberoende jämförelse.  Nu toppar Nordnet återigen Konsumenternas oberoende jämförelse av pensionsbolagen, i den nya tjänsten JämförPris. Av närmare 30 olika tjänstepensionslösningar – hittar du den billigaste hos oss.

 5. Vårt placeringserbjudande

  När du tecknar tjänstepension hos oss får du och dina anställda tillgång till ett av marknadens bredaste placeringserbjudanden. Det passar både den som vill ha hjälp med förvaltningen, och den som helst väljer själv.

  Vi rekommenderar alltid våra kunder att genomföra Fondrådgivaren, Genom att besvara ett antal frågor tar den ram ett personligt förslag på risk och konkreta förslag på fonder. Självklart är det kostnadsfritt.

  Låt oss göra jobbet eller välj själv?

  Enkla valet

  Vi förvaltar pensionspengarna

  Nordnet Smarta Portföljer

  Nordnet Smarta Portföljer passar den som inte har tid, lust eller kunskap att hålla koll på hur och när man ska förändra sitt sparande. Allt man behöver göra är att välja risknivå, resten sköter vi.

  Guidade valet

  Vi hjälper till att hitta bra fonder

  Topp 30

  Med Nordnet Topp 30 gör vi det enklare för dig och dina anställda att hitta framgångsrika fonder. I tio olika kategorier plockar vi ut tre fonder som vi anser ha bäst förutsättningar att tillhöra de främsta inom sin kategori.

  Shareville

  Med Shareville följer man hur andra resonerar och vilken avkastning de får i sina portföljer. Samtidigt delar man med sig av information från sin egen portfölj, sina beslut och om man vill - tankarna bakom dem. Det går att vara anonym och ingen ser hur mycket pengar man rör sig med. Nu finns möjligheten att skapa en privat grupp för enbart ditt företag.

  Fria valet

  Dina anställda väljer fritt i vårt utbud

  Fondtorget

  På vårt fondtorg finns ett av Sveriges största fondutbud med över 1 000 fonder. Ni väljer mellan storbankernas fonder och små uppstickare.

  Aktier och övriga värdepapper

  Hos oss har du och dina anställda också möjlighet att pensionsspara i aktier och andra finansiella instrument. Ni får tillgång till ett stort utbud och handlar till förmånligt courtage inom Norden, Tyskland, USA och Kanada.

  Om pensionssparande, löneväxling och skydd för efterlevande

  Hos oss får du och dina anställda en depåförsäkring, som ni löpande sätter av pengar till. Vissa företag sätter av lika mycket för alla anställda - medan andra väljer speciallösningar för ägare och nyckelpersoner. Det är upp till dig och ditt företag hur ni vill ha det.

  Löneväxling

  Löneväxling är ett enkelt och förmånligt sätt att stärka pensionen för dina anställda. Genom ett skatteffektivt sparande baserat på bruttoinkomsten bestämmer medarbetaren själv hur stor del av lön eller bonus som ska växlas till pension. Företaget får i vanlig ordning avdragsrätt för pensionspremierna.

  Eftersom skatt på pensionspremier är lägre än skatt på lön kan du med ett löneväxlingserbjudande skänka mellanskillnaden till den anställde, som därmed får lite extra i faktisk förmån utan att det kostar företaget en enda krona ytterligare. Löneväxling kan vara lönsamt för den som har en månadslön på cirka 443 309 kronor eller mer (2019).

  Läs mer om löneväxling här

  Trygghet för efterlevande - återbetalningsskydd

  När du tecknar en pensionsförsäkring med återbetalningsskydd ser du till att pensionspengarna går till dina anhöriga om du dör innan de har betalats ut. Du kan välja att återbetalningsskyddet går till en specifik förmånstagare – ofta någon av dina anhöriga. Om du inte gör ett sådant val betalas pengarna ut i följande ordning: Make/maka/sambo/registrerad partner och barn.

  Du kan också helt välja bort återbetalningsskyddet. Då får du i stället ta del av så kallade arvsvinster – det vill säga utbetalningar från andra som dör och som också avstått från att teckna återbetalningsskydd.

  Statistik visar att man kan höja den egna pensionen med 10-20 procent genom att välja bort återbetalningsskydd.

 6. Ett trygghetspaket

  Hos oss tecknar du försäkringar som ger ekonomisk trygghet om något oförutsett skulle hända - sjukdom, olycksfall eller dödsfall. Bliwa är försäkringsgivare för de riskförsäkringar vi säljer. 

  Idag väljer de flesta att teckna premiebefrielseförsäkring, sjukförsäkring och livförsäkring. Olycksfallsförsäkring och sjukvårdsförsäkring blir allt vanligare för den som önskar ett heltäckande skydd. 

  Vårt trygghetserbjudande

  Trygghet vid sjukdom

  Premiebefrielseförsäkring

  Med en premiebefrielseförsäkring övertar försäkringsbolaget betalningsansvaret för pensionssparandet om den försäkrade blir långvarigt sjukskriven.

  Premiebefrielseförsäkringen börjar gälla efter en viss karenstid.

  » Förköpsinformation, villkor och blanketter premiebefrielseförsäkring »

  Sjukförsäkring

  Sjukförsäkringen ger ekonomisk ersättning om den försäkrades arbetsförmåga är nedsatt med minst 25 procent på grund av sjukdom eller olycksfallsskada under längre tid än karenstiden.

  De vanligaste sjukförsäkringsnivåerna är ITP-nivå och maxnivå. ITP-nivå ger ett skydd som motsvarar det privatanställda tjänstemän inom ITP har via sin tjänstepension, och maxnivå ger ett skydd till den maximala ersättsnivå som är möjlig enligt försäkringens villkor.

  » Förköpsinformation, villkor och blanketter för sjukförsäkring »

  Rehabiliteringsförsäkring

  Rehabiliteringsförsäkringen syftar till att få tillbaka den anställde i arbete snabbare vid sjukfrånvaro. Försäkringen stödjer arbetsgivaren i processen för att minska sjukfrånvaron.

  En rehabledare utreder, tar fram en handlingsplan och planerar åtgärder när en anställd riskerar att bli långtidssjukskriven. Försäkringen tecknas av arbetsgivaren och gäller utan självrisk.

  Förköpsinformation

  Villkor

  Ansökan

  Ändring

  Sjukvårdsförsäkring

  Att teckna sjukvårdsförsäkring blir allt vanligare, eftersom den ger dina medarbetare bra vård snabbt – och därmed möjlighet till kortare sjukfrånvaro.

  Med sjukvårdsförsäkring garanteras snabb kontakt med en privat vårdgivare. Men det vi ser som den största fördelen med att ha en sjukvårdsförsäkring är att direkt komma till den läkare, sjukgymnast eller psykolog som bäst kan hjälpa dig.

  Nedan hittar du förköpsinformation, villkor och ändringsblanketter för sjukvårdsförsäkringen.


  Bas/Premium/Premium Extra

  Villkor

  Trygghet vid olycksfall

  Obligatorisk olycksfallsförsäkring

  En olycksfallsförsäkring kan ge den försäkrade ekonomisk ersättning om han eller hon råkar ut för ett olycksfall som medför kostnader eller som leder till invaliditet. Detta gäller under förutsättning att skadan krävt läkarbehandling. Det är du som arbetsgivare som tecknar och betalar olycksfallsförsäkringen för dina anställda.

  Försäkringen täcker exempelvis resekostnader, rehabiliterings- och hjälpmedelskostnader, vårdkostnader och kristerapi. Försäkringen kan tecknas så att den gäller på heltid, arbetstid eller fritid.

  Trygghet vid dödsfall


  Många tecknar livförsäkring för att skydda sina efterlevande vid ett eventuellt dödsfall. Vi erbjuder tre olika livförsäkringar:

  Efterlevandepension

  Efterlevandepension är en livförsäkring som ger valda förmånstagare rätt till skattepliktiga månatliga utbetalningar vid den försäkrades dödsfall. Försäkringen gäller vid dödsfall under försäkringstiden och före utgången av den månad då den försäkrade fyller 65 år.

  » Förköpsinformation, villkor och blanketter för efterlevandepension »

  Dödsfallskapital

  Dödsfallskapital är en livförsäkring som betalar ut ett skattefritt engångsbelopp till valda förmånstagare vid den försäkrades dödsfall. Försäkringen upphör senast månaden före den månad då den försäkrade fyller 65 år.

  » Förköpsinformation, villkor och blanketter för dödsfallskapital »

  Tjänstegrupplivförsäkring

  Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) är en livförsäkring som tecknas och betalas av dig som arbetsgivare. Den gäller för privatanställda tjänstemän mellan 18 och 70 år. När den försäkrade dör betalas pengarna ut som ett engångsbelopp.

 7. Administrera tjänstepension


  Det ska vara enkelt att ha en riktigt bra tjänstepension. Med vårt nya administrationsverktyg Hantera Pension sköter du snabbt och enkelt dina anställdas pensioner. Du loggar in med dina vanliga inloggningsuppgifter.

  Saknar du inloggningsuppgifter, eller vill ändra befintlig behörighet?
  Fyll i och skicka in Ansökan Hantera Pension (pdf).
 8. Fler möjligheter

  Flytta tidigare pension till Nordnet

  Många flyttar sitt tidigare pensionssparande till oss för att slippa onödiga avgifter. Vi hjälper självklart dig och dina anställda med en sammanställning över era pensioner och undersöker om det är möjligt att flytta till oss.

  Företagsägd kapitalförsäkring

  Många företag väljer att teckna företagsägd kapitalförsäkring. Den kan användas på två sätt – dels för att placera företagets pengar, dels som en extra pension för ägare och andra nyckelpersoner. Det kan vara avgörande för den som vill gå i pension lite tidigare, eller höja sin levnadsstandard som pensionär.

  Placera pengar

  Företagsägd kapitalförsäkring är ett enkelt, flexibelt och i många fall skattemässigt fördelaktigt sätt att placera företagets överlikviditet. Med kapitalförsäkring slipper företaget redovisa köp- och säljtransaktioner samtidigt som sparandet är fritt från vinstskatt och kapitalavgifter.

  En extra pension

  En företagsägd kapitalförsäkring kan också fungera som en direktpension. Det innebär att företaget kompletterar tjänstepensionssparandet med en ytterligare pension.

  Den främsta fördelen är flexibiliteten. Till skillnad från övrigt pensionssparande är pengarna inte bundna, något som möjliggör en tidigare pensionsavgång. Företagaren kan också, om det behövs, återta pengarna i bolaget.

  Alternativ ITP

  Företag med tjänstepension ITP kan kostnadsneutralt erbjuda sina höginkomsttagare alternativ ITP, eller tiotaggarlösning som det också kallas. Det ger medarbetaren möjlighet att själv välja hur pengarna placeras.

  Alternativ ITP är tillgängligt för anställda med ITP2 som har en årslön på 10 inkomstbasbelopp eller mer.

  Nordnets affärsmodell

  Vi pratar ofta om att du slipper betala tusenlappar i onödiga avgifter om du väljer oss. Och det stämmer faktiskt.

  Den här bilden visar hur avgifter kan påverka ett sparande. Kom ihåg att det bara är ett exempel. Kontakta ditt försäkringsbolag för information om hur mycket du betalar för din nuvarande tjänstepension.

  Hos Konsumenternas Försäkringsbyrå hittar du en oberoende jämförelse av försäkringsavgifter. 

  300 000 kr att göra annat för – ett exempel

  Med vår tjänstepension kan du slippa se 300 000 kronor försvinna med anledning av onödiga avgifter. Nordnet är den gröna stapeln där alla pengar går till den anställde.

   

  Så har vi räknat

  Med ett tjänstepensionssparande på 3 000 kr per månad från 35 års ålder och 6 procent i antagen avkastning varje år har du vid 65 år cirka 2,9 miljoner kr om du sparar hos oss jämfört med cirka 2,6 miljoner kr om du sparar hos ett pensionsbolag som tar 0,65 procent i kapitalavgift och 360 kr i fast årsavgift. Skillnaden på 300 000 kr beror på att du hos det andra bolaget betalar cirka 190 000 kr i avgifter.

  I exemplet har vi räknat med en genomsnittlig årlig avkastning på 6 procent. Om vi istället räknar med det gemensamt framtagna avkastningsantagandet för prognosstandard på 2,10 procent blir skillnaden istället drygt 150 000 kronor. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Tänk på att annat kan påverka hur mycket du sparar på att flytta din pension till oss. Hör gärna av dig så berättar vi mer.

  Vi tjänar också pengar

  Men hur tjänar ni pengar på ert pensionserbjudande då, undrar nog du. För nej, vi jobbar inte gratis på Nordnet.

  Man kan säga att vi tjänar pengar på fyra olika sätt inom pensionsaffären:

  • Fondbolagens avgifter

  Vi tjänar pengar när våra kunder sparar i fonder. Det fungerar så här:

  Du betalar en förvaltningsavgift till fondbolaget. Fondbolaget skickar vidare en del av din avgift till Nordnet, som ersättning för att vi distribuerar deras fond och hjälper dig som sparar i fonden med administrativ hantering och kundservice. Vissa fonder har också köp- och säljavgifter, och då får Nordnet del av dem också.

  • Courtage

  Vi tjänar också pengar på det courtage våra kunder betalar när de köper eller säljer aktier, derivat eller andra värdepapper. Hur stort courtaget blir beror bland annat på storleken på affären. Du kan läsa om våra olika courtagenivåer i vår prislista.

  • Insatta pengar

  Du kanske har hört talas om begreppet ”räntenetto”? Räntenetto är det vi tjänar på de pengar som kunderna sätter in hos oss, och som vi i vår tur kan investera i exempelvis obligationer.

  • Avgifter för riskförsäkring

  En mindre del av våra intäkter kommer från de riskförsäkringar som våra tjänstepensionskunder har tecknat i sina pensionsplaner. Precis som för fondavgifterna betalar företagen en avgift till försäkringsgivaren (vi samarbetar med Bliwa) och de skickar i sin tur vidare en del av den avgiften till oss.

  • Valutaväxling  Så funkar pensionssystemet

  Pensionen kommer från tre håll. Tillsammans blir de här tre delarna den samlade inkomsten som pensionär:

  • Allmän från staten
  • Tjänstepension från jobbet
  • Privat pensionssparande

  Pensionen från staten, eller den allmänna pensionen som den också kallas får man för all sin pensionsgrundande inkomst (lön och andra skattepliktiga ersättningar). Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension.

  Tjänstepensionen är den pension de flesta arbetsgivare sätter av till sina anställda. Företag utan kollektivavtal tecknar själva tjänstepension för sig och sina anställda. På så sätt kan man erbjuda samma trygghet som företag med kollektivavtal gör.

  Ett eget pensionssparande är ofta nödvändigt för att inkomsten inte ska minska så mycket när det är dags att sluta arbeta. Många väljer att löpande sätta av pengar i kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto. Att löneväxla är en bra idé för den som tjänar mer än cirka 42 000 kronor per månad.

  Få koll med Minpension.se

  På Minpension.se får du och dina anställda koll på hela er pension. Man ser hur mycket pension man har sparat ihop och hos vilket försäkringsbolag. Det går också att göra en pensionsprognos för framtiden.

  Följ oss i sociala kanaler

  Om du följer oss i våra sociala kanaler får du nästan alltid veta det senaste först. Vi finns på Facebook, Twitter, LinkedIn och Instagram.

  Du kan också lyssna på oss i Sparpodden och Nordnet Talks samt hänga med oss och mängder av andra intressanta profiler på Nordnetbloggen.

  Vi ses väl?

 9. Vid förmedlad försäkring kan försäkringsavgift tillkomma.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.