Tjänstepension

Upp

Dela:

Bli en attraktiv arbetsgivare

Bli en attraktiv arbetsgivare och välj ett pensionssparande fritt från onödiga avgifter. Det kan betyda mer i pension till dina anställda.

Hos oss kan du skapa en komplett tjänstepension med samma förmåner som stora företag med kollektivavtal erbjuder.

En tjänstepension är ett trygghetspaket

En tjänstepension är ett pensionssparande och försäkringar som tryggar din och dina anställdas ekonomi om något oförutsett skulle hända.

När du tecknar en tjänstepension köper du trygghet. Och möjlighet att fokusera på det som verkligen engagerar – ditt företag."Skippa avgifterna och få mer i pension.
Det betyder större frihet och högre levnadsstandard"

Boka möte!


Tillsammans går vi igenom företagets och dina anställdas behov, och sätter ihop en lösning som passar er. Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss. Eller ring oss direkt på 08-506 330 00.

Är du ensam i firman?

Nu kan du med eget aktiebolag ge dig själv samma förmåner som anställda på stora företag. Teckna tjänstepension på några minuter.

Ett sparande utan avgifter? Så här jobbar vi!


Vi pratar ofta om att du slipper betala tusenlappar i onödiga avgifter om du väljer oss. Och det stämmer faktiskt.

Den här bilden visar hur avgifter kan påverka ett sparande. Kom ihåg att det bara är ett exempel. Kontakta ditt försäkringsbolag för information om hur mycket du betalar för din nuvarande tjänstepension.

Hos Konsumenternas Försäkringsbyrålänk till annan webbplats hittar du en oberoende jämförelse av försäkringsavgifter. 

300 000 kr att göra annat för – ett exempel

Med vår tjänstepension kan du slippa se 300 000 kronor försvinna med anledning av onödiga avgifter. Nordnet är den gröna stapeln där alla pengar går till den anställde.

 

Så har vi räknat

Med ett tjänstepensionssparande på 3 000 kr per månad från 35 års ålder och 6 procent i antagen avkastning varje år har du vid 65 år cirka 2,9 miljoner kr om du sparar hos oss jämfört med cirka 2,6 miljoner kr om du sparar hos ett pensionsbolag som tar 0,65 procent i kapitalavgift och 360 kr i fast årsavgift. Skillnaden på 300 000 kr beror på att du hos det andra bolaget betalar cirka 190 000 kr i avgifter.

I exemplet har vi räknat med en genomsnittlig årlig avkastning på 6 procent. Om vi istället räknar med det gemensamt framtagna avkastningsantagandet för prognosstandard på 2,10 procent blir skillnaden istället drygt 150 000 kronor. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Tänk på att annat kan påverka hur mycket du sparar på att flytta din pension till oss. Hör gärna av dig så berättar vi mer.


Vi tjänar också pengar

Men hur tjänar ni pengar på ert pensionserbjudande då, undrar nog du. För nej, vi jobbar inte gratis på Nordnet.

Man kan säga att vi tjänar pengar på fyra olika sätt inom pensionsaffären:

  • Fondbolagens avgifter

Vi tjänar pengar när våra kunder sparar i fonder. Det fungerar så här:

Du betalar en förvaltningsavgift till fondbolaget. Fondbolaget skickar vidare en del av din avgift till Nordnet, som ersättning för att vi distribuerar deras fond och hjälper dig som sparar i fonden med administrativ hantering och kundservice. Vissa fonder har också köp- och säljavgifter, och då får Nordnet del av dem också.

  • Courtage

Vi tjänar också pengar på det courtage våra kunder betalar när de köper eller säljer aktier, derivat eller andra värdepapper. Hur stort courtaget blir beror bland annat på storleken på affären. Du kan läsa om våra olika courtagenivåer i vår prislista.

  • Insatta pengar

Du kanske har hört talas om begreppet ”räntenetto”? Räntenetto är det vi tjänar på de pengar som kunderna sätter in hos oss, och som vi i vår tur kan investera i exempelvis obligationer.

  • Avgifter för riskförsäkring

En mindre del av våra intäkter kommer från de riskförsäkringar som våra tjänstepensionskunder har tecknat i sina pensionsplaner. Precis som för fondavgifterna betalar företagen en avgift till försäkringsgivaren (vi samarbetar med Bliwa) och de skickar i sin tur vidare en del av den avgiften till oss.

  • ValutaväxlingSå fungerar pensionssystemet


Pensionen kommer från tre håll. Tillsammans blir de här tre delarna den samlade inkomsten som pensionär:

  • Allmän från staten
  • Tjänstepension från jobbet
  • Privat pensionssparande

Pensionen från staten, eller den allmänna pensionen som den också kallas får man för all sin pensionsgrundande inkomst (lön och andra skattepliktiga ersättningar). Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension.

Tjänstepensionen är den pension de flesta arbetsgivare sätter av till sina anställda. Företag utan kollektivavtal tecknar själva tjänstepension för sig och sina anställda. På så sätt kan man erbjuda samma trygghet som företag med kollektivavtal gör.


Ett eget pensionssparande är ofta nödvändigt för att inkomsten inte ska minska så mycket när det är dags att sluta arbeta. Många väljer att löpande sätta av pengar i kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto. Att löneväxla är en bra idé för den som tjänar mer än cirka 40 000 kronor per månad.

Få koll med Minpension.se

På Minpension.se får du och dina anställda koll på hela er pension. Man ser hur mycket pension man har sparat ihop och hos vilket försäkringsbolag. Det går också att göra en pensionsprognos för framtiden.

Möt några av våra tjänstepensionskunder

Ebba Blum, HR-chef Wise

Ebba Blum

HR-chef Wise

"Vi valde Nordnet på grund av de låga avgifterna och det breda placeringsutbudet. Idag vet vi att Nordnet har många fler fördelar. Jag uppskattar framförallt den höga servicenivå som vi får ta del av."

Oskar Klingberg, VD Wiraya

Oskar Klingberg

VD Wiraya

"Att skaffa tjänstepension var en viktig milstolpe för Wiraya som vill vara en attraktiv arbetsgivare – och allt har fungerat över förväntan. Jag uppskattar kombinationen av den personliga kontakten och det enkla digitala."

Joakim Hörwing, CFO Capacent

Joakim Hörwing

CFO Capacent

"Hos Nordnet har vi kontrollen över våra pengar. Vi har tillgång till ett stort utbud och betalar bara för det vi behöver och vill ha, precis som i alla andra branscher. Det är enkelt och okomplicerat att vara kund."

Tjänstepension utan fasta avgifter

Basen i en tjänstepension är sparandet. Det du sätter av till dig och dina anställda idag blir er lön när det är dags att gå i pension. Hos oss tecknar du ett pensionssparande som är fritt från fasta avgifter. Det kan betyda mer i pension till dig och dina anställda.

Hur mycket behöver ni?

Vår genomsnittskund sätter av cirka 5 000 kronor per månad för sina anställda. När vi träffas räknar vi tillsammans ut vad som är lagom för dig och ditt företag.

Placera pengarna

När du tecknar tjänstepension hos oss får du och dina anställda tillgång till ett av marknadens bredaste placeringserbjudanden. Det passar både den som vill ha hjälp med förvaltningen, och den som helst väljer själv.

Vi rekommenderar alltid våra kunder att genomföra Investeringsguidenlänk till annan webbplats, Genom att besvara ett antal frågor tar den ram ett personligt förslag på risk och konkreta förslag på fonder. Självklart är det kostnadsfritt.

Vårt placeringserbjudande

Enkla valet

Vi förvaltar pensionspengarna

Nordnet Fond-i-fond

Fond-i-fond passar den som inte har tid, lust eller kunskap att hålla koll på hur och när man ska förändra sitt sparande. Man väljer vilken risknivå som passar bäst, resten sköter vi. Ta hjälp av Investeringsguiden för att hitta rätt risknivå.

Guidade valet

Vi hjälper till att hitta bra fonder

Topp 30

Med Nordnet Topp 30 gör vi det enklare för dig och dina anställda att hitta framgångsrika fonder. I tio olika kategorier plockar vi ut tre fonder som vi anser ha bäst förutsättningar att tillhöra de främsta inom sin kategori.Nordnet Topp 30 gör vi det enklare för dig att hitta framgångsrika fonder. I tio olika kategorier plockar vi ut tre fonder som vi anser ha bäst förutsättningar att tillhöra de främsta inom sin kategori.

Shareville

Med Shareville följer man hur andra resonerar och vilken avkastning de får i sina portföljer. Samtidigt delar man med sig av information från sin egen portfölj, sina beslut och om man vill - tankarna bakom dem. Det går att vara anonym och ingen ser hur mycket pengar man rör sig med. Nu finns möjligheten att skapa en privat grupp för enbart ditt företag.

Fria valet

Dina anställda väljer fritt i vårt utbud

Fondtorget

På vårt fondtorg finns ett av Sveriges största fondutbud med över 1 000 fonder. Ni väljer mellan storbankernas fonder och små uppstickare.

Aktier och övriga värdepapper

Hos oss har du och dina anställda också möjlighet att pensionsspara i aktier och andra finansiella instrument. Ni får tillgång till ett stort utbud och handlar till förmånligt courtage inom Norden, Tyskland, USA och Kanada.

Om pensionssparande, löneväxling och skydd för efterlevande

Hos oss får du och dina anställda en depåförsäkring, som ni löpande sätter av pengar till. Vissa företag sätter av lika mycket för alla anställda - medan andra väljer speciallösningar för ägare och nyckelpersoner. Det är upp till dig och ditt företag hur ni vill ha det.

Löneväxling

Löneväxling är ett enkelt och förmånligt sätt att stärka pensionen för dina anställda. Genom ett skatteffektivt sparande baserat på bruttoinkomsten bestämmer medarbetaren själv hur stor del av lön eller bonus som ska växlas till pension. Företaget får i vanlig ordning avdragsrätt för pensionspremierna.

Eftersom skatt på pensionspremier är lägre än skatt på lön kan du med ett löneväxlingserbjudande skänka mellanskillnaden till den anställde, som därmed får lite extra i faktisk förmån utan att det kostar företaget en enda krona ytterligare. Löneväxling kan vara lönsamt för den som har en månadslön på cirka 41 400 kronor eller mer.

Trygghet för efterlevande - återbetalningsskydd

När du tecknar en pensionsförsäkring med återbetalningsskydd ser du till att pensionspengarna går till dina anhöriga om du dör innan de har betalats ut. Du kan välja att återbetalningsskyddet går till en specifik förmånstagare – ofta någon av dina anhöriga. Om du inte gör ett sådant val betalas pengarna ut i följande ordning: Make/maka/sambo/registrerad partner och barn.

Du kan också helt välja bort återbetalningsskyddet. Då får du i stället ta del av så kallade arvsvinster – det vill säga utbetalningar från andra som dör och som också avstått från att teckna återbetalningsskydd.

Statistik visar att man kan höja den egna pensionen med 10-20 procent genom att välja bort återbetalningsskydd.

Komplett trygghet för dina anställda

Hos oss kan du också teckna försäkringar som ger ekonomisk trygghet om något oförutsett skulle hända. Genom att teckna ett komplett paket ger du dina anställa ett skydd som liknar det företag med kollektivavtal erbjuder.

Bliwalänk till annan webbplats är försäkringsgivare för alla riskförsäkringar vi säljer.

Vilket skydd behöver ni?
De allra flesta behöver förutom ett pensionssparande också premiebefrielseförsäkring, sjukförsäkring och livförsäkring. Många väljer även att utöka sitt skydd med olycksfallsförsäkring och sjukvårdsförsäkring. När vi ses går vi igenom vad just du och dina anställda behöver.

Vårt trygghetserbjudande

Trygghet vid sjukdom

Premiebefrielseförsäkring

Med en premiebefrielseförsäkring övertar försäkringsbolaget betalningsansvaret för pensionssparandet om den försäkrade blir långvarigt sjukskriven.

Premiebefrielseförsäkringen börjar gälla efter en viss karenstid.

» Förköpsinformation, villkor och blanketter premiebefrielseförsäkring »länk till annan webbplats

Sjukförsäkring

Sjukförsäkringen ger ekonomisk ersättning om den försäkrades arbetsförmåga är nedsatt med minst 25 procent på grund av sjukdom eller olycksfallsskada under längre tid än karenstiden.

De vanligaste sjukförsäkringsnivåerna är ITP-nivå och maxnivå. ITP-nivå ger ett skydd som motsvarar det privatanställda tjänstemän inom ITP har via sin tjänstepension, och maxnivå ger ett skydd till den maximala ersättsnivå som är möjlig enligt försäkringens villkor.

» Förköpsinformation, villkor och blanketter för sjukförsäkring »länk till annan webbplats

Rehabiliteringsförsäkring

Rehabiliteringsförsäkringen syftar till att få tillbaka den anställde i arbete snabbare vid sjukfrånvaro. Försäkringen stödjer arbetsgivaren i processen för att minska sjukfrånvaron.

En rehabledare utreder, tar fram en handlingsplan och planerar åtgärder när en anställd riskerar att bli långtidssjukskriven. Försäkringen tecknas av arbetsgivaren och gäller utan självrisk.

Förköpsinformationlänk till annan webbplats

Villkorlänk till annan webbplats

Ansökanlänk till annan webbplats

Ändringlänk till annan webbplats

Sjukvårdsförsäkring

Att teckna sjukvårdsförsäkring blir allt vanligare, eftersom den ger dina medarbetare bra vård snabbt – och därmed möjlighet till kortare sjukfrånvaro.

Med sjukvårdsförsäkring garanteras snabb kontakt med en privat vårdgivare. Men det vi ser som den största fördelen med att ha en sjukvårdsförsäkring är att direkt komma till den läkare, sjukgymnast eller psykolog som bäst kan hjälpa dig.

Nedan hittar du förköpsinformation, villkor och ändringsblanketter för sjukvårdsförsäkringen.


Bas/Premium/Premium Extra

Villkorlänk till annan webbplats

Trygghet vid olycksfall

Obligatorisk olycksfallsförsäkring

En olycksfallsförsäkring kan ge den försäkrade ekonomisk ersättning om han eller hon råkar ut för ett olycksfall som medför kostnader eller som leder till invaliditet. Detta gäller under förutsättning att skadan krävt läkarbehandling. Det är du som arbetsgivare som tecknar och betalar olycksfallsförsäkringen för dina anställda.

Försäkringen täcker exempelvis resekostnader, rehabiliterings- och hjälpmedelskostnader, vårdkostnader och kristerapi. Försäkringen kan tecknas så att den gäller på heltid, arbetstid eller fritid.

Trygghet vid dödsfall


Många tecknar livförsäkring för att skydda sina efterlevande vid ett eventuellt dödsfall. Vi erbjuder tre olika livförsäkringar:

Efterlevandepension

Efterlevandepension är en livförsäkring som ger valda förmånstagare rätt till skattepliktiga månatliga utbetalningar vid den försäkrades dödsfall. Försäkringen gäller vid dödsfall under försäkringstiden och före utgången av den månad då den försäkrade fyller 65 år.

» Förköpsinformation, villkor och blanketter för efterlevandepension »länk till annan webbplats

Dödsfallskapital

Dödsfallskapital är en livförsäkring som betalar ut ett skattefritt engångsbelopp till valda förmånstagare vid den försäkrades dödsfall. Försäkringen upphör senast månaden före den månad då den försäkrade fyller 65 år.

» Förköpsinformation, villkor och blanketter för dödsfallskapital »länk till annan webbplats

Tjänstegrupplivförsäkring

Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) är en livförsäkring som tecknas och betalas av dig som arbetsgivare. Den gäller för privatanställda tjänstemän mellan 18 och 70 år. När den försäkrade dör betalas pengarna ut som ett engångsbelopp.

Administrera tjänstepension


Det ska vara enkelt att ha en riktigt bra tjänstepension. Med vårt nya administrationsverktyg Hantera Pension sköter du snabbt och enkelt dina anställdas pensioner. Du loggar in med dina vanliga inloggningsuppgifter.

Saknar du inloggningsuppgifter, eller vill ändra befintlig behörighet?
Fyll i och skicka in Ansökan Hantera Pension (pdf)länk till annan webbplats.
Rätt pension för dina höginkomsttagare

Placera pengar eller premiera nyckelpersoner - företagsägd kapitalförsäkring

Många företag väljer att teckna företagsägd kapitalförsäkring. Den kan användas på två sätt – dels för att placera företagets pengar, dels som en extra pension för ägare och andra nyckelpersoner. Det kan vara avgörande för den som vill gå i pension lite tidigare, eller höja sin levnadsstandard som pensionär.

Placera pengar

Företagsägd kapitalförsäkring är ett enkelt, flexibelt och i många fall skattemässigt fördelaktigt sätt att placera företagets överlikviditet. Med kapitalförsäkring slipper företaget redovisa köp- och säljtransaktioner samtidigt som sparandet är fritt från vinstskatt och kapitalavgifter.

En extra pension

En företagsägd kapitalförsäkring kan också fungera som en direktpension. Det innebär att företaget kompletterar tjänstepensionssparandet med en ytterligare pension.

Den främsta fördelen är flexibiliteten. Till skillnad från övrigt pensionssparande är pengarna inte bundna, något som möjliggör en tidigare pensionsavgång. Företagaren kan också, om det behövs, återta pengarna i bolaget.

Privatanställda tjänstemän med höga löner - alternativ ITP eller "tiotaggarlösning"

Företag med tjänstepension ITP kan kostnadsneutralt erbjuda sina höginkomsttagare alternativ ITP, eller tiotaggarlösning som det också kallas. Det ger medarbetaren möjlighet att själv välja hur pengarna placeras.

Alternativ ITP är tillgängligt för anställda med ITP2 som har en årslön på 10 inkomstbasbelopp eller mer.

Fler möjligheter att öka pensionen

Flytta din pension och spara mera

Många flyttar sitt tidigare pensionssparande till oss för att slippa onödiga avgifter. Vi hjälper självklart dig och dina anställda med en sammanställning över era pensioner och undersöker om det är möjligt att flytta till oss.

Få överblick med minpension.se

På Minpension.se får dina anställda koll på hela pensionen. De ser hur mycket pension de har sparat ihop och var den finns. Det är också möjligt att göra en pensionsprognos för framtiden.


Inspireras på Nordnetbloggen


På Nordnetbloggen skriver experter och privatpersoner löpande om aktuella händelser inom sparande och pension. Där kan du bland annat läsa hur vi kan tjäna pengar på vårt pensionserbjudande – trots att det inte kostar något att ha ett konto hos oss.

Lyssna på #sparpodden


#sparpodden är din podcast om frågorna som rör ditt sparande och din pension. Lyssnarna styr agendan genom att skicka in sina frågor via sociala medier under hashtaggen #sparpodden.

Avsnitten är 40-50 minuter långa, släpps varje onsdag och finns tillgängliga på iTunes, Spotify och Soundcloud.

Om du är anställd och vill ha tjänstepensionen här

Är du anställd och vill ha din tjänstepension hos oss? 

Lyft frågan med din arbetsgivare eller ange företagets kontaktuppgifter i det här formuläretlänk till annan webbplats, så hör vi av oss.


Vid förmedlad försäkring kan försäkringsavgift tillkomma.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.