Hoppa till huvudinnehållet

Vilka aktier ska jag köpa?

Att komma igång med aktier och välja vilka du ska köpa behöver faktiskt inte vara så klurigt som du kanske först tror. En bra start är att läsa på om ett företag och förstå dess verksamhet.

Investmentbolag kan vara en bra start

Ett investmentbolag är ett bolag som investerar i andra bolag, både noterade och onoterade. Därför kan man se ett investmentbolag som någon form av mellanting mellan en aktie och en fond. När du köper ett investmentbolag investerar du alltså inte bara i ett bolag, utan flera. Du får därmed ett slags inbyggd riskspridning.

Här kan du lära dig mer om vad ett investmentbolag är


Köp bolag som du förstår

En av de grundläggande principerna för framgångsrik aktieinvestering är att investera i bolag vars verksamhet du förstår. Denna filosofi, som starkt förknippas med den legendariska investeraren Warren Buffett, betonar vikten av att ha en tydlig förståelse för hur ett företag tjänar pengar och dess långsiktiga potential innan du gör en investering. Låt oss utforska varför detta koncept är så viktigt.

 • Förståelse leder till bättre beslutsfattande
  Att investera i ett företag utan att fullt ut förstå dess verksamhet kan liknas vid att navigera i mörker. Om du förstår företagets kärnverksamhet, dess konkurrensfördelar, branschtrender och utmaningar kan du göra mer informerade beslut. Detta innefattar att värdera företagets framtidsutsikter, bedöma risker och identifiera när det är en bra tid att köpa eller sälja aktier.

 • Riskmedvetenhet
  Investeringar medför alltid risker, men dessa risker kan blir enklare att uppfatta genom att investera i verksamheter du förstår. När du känner till branschens och företagets specifika riskfaktorer kan du bättre bedöma hur dessa risker kan påverka din investering och agera därefter.

 • Undvik hype och spekulation
  Marknaden kan ibland bli övertänd kring vissa bolag eller branscher. Genom att hålla sig till bolag vars affärsmodeller du förstår, kan du undvika de fallgropar som kommer med spekulativa investeringar som kanske inte har en hållbar affärsmodell eller klar inkomstkälla.

 • Långsiktigt perspektiv
  Att förstå ett företags verksamhet underlättar ett långsiktigt investeringsperspektiv. Det blir enklare att hålla fast vid en investering under marknadssvängningar om du har förtroende för företagets långsiktiga potential. Detta är särskilt viktigt i tider av ekonomisk osäkerhet eller volatilitet på marknaden.


”Det är mycket bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett hyggligt pris än ett hyggligt bolag till ett fantastiskt pris”

”Om du inte är villig att äga en aktie i 10 år, ska du inte ens tänka på att äga den i 10 minuter"


Två tänkvärda och kända citat från den legandariska investeraren, Warren Buffet.Sprid riskerna

En bra tumregel när du investerar i aktier är att sprida riskerna i flera olika aktier. Aktiespararna rekommenderar att du köper någonstans mellan 10 och 15 aktier i 5 till 6 olika branscher. Detta ger dig en lägre bolagsrisk.

Läs mer om hur många aktier det kan vara bra att äga


Gör din egen analys, eller ta lite hjälp

Att börja med egen aktieanalys kan vara lite klurigt, åtminstone till att börja med. Om du istället vill få lite inspiration från andra håll så kan du kika på oberoende analyser från exempelvis Affärsvärlden.


Aktieinspiration

Ett brett utbud och stora valmöjligheter är såklart bra, men som ny investerare kan det te sig övermäktigt; det blir helt enkelt för svårt att välja. Vi har samlat all aktieinspiration du behöver på en och samma sida. Här hittar du topplistor och navigerar enkelt bland olika teman, som Gaming, Teknologi, E-handel eller varför inte Miljonärernas favoriter?

Till aktieinspirationBra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm