Hoppa till huvudinnehållet

Svenska storbanksaktier köps i börsoron

frida bratt

Spararna ser köpläge för svenska storbanksaktier i den senaste veckans börsturbulens.

Banken SVB kollapsade som bekant för en vecka sedan, sedan man varit tvungen att sälja av en gigantisk förlustbringande obligationsportfölj med förlust och därtill misslyckats med en nyemission. Oron för bank run och att samma sak ska hända andra banker i sektorn, och jakten på vem som möjligen har exponering mot SVB fick oron om smittspridning hela banksektorn globalt att skaka. Nödpaketet från amerikanska myndigheter för att lindra oron hann knappt landa innan det var dags för nästa krishärd – Credit Suisse. En europeisk bank, med andra förgreningar i banksystemet än de väldigt nischade amerikanska bankerna.

Men trots nervositeten och börsturbulensen har spararna varit vid gott mod i oron.

Fyra storbankerna bland de mest populära köpen

Bland Nordnets kunder har aktiviteten varit hög den senaste veckan, och vi ser att spararna generellt sett köper snarare än säljer. Framför allt är det storbanksaktier som nettoköpts flitigt. Mest nettoköpt bland svenska kunder av alla aktier på Nordnets plattform är Handelsbanken, men även Swedbank, Nordea och SEB finns med bland de tio mest nettoköpta aktierna. De svenska storbankerna ses som robusta och stabila, och är dessutom högutdelande. Sannolikt ser spararna det som att dessa aktier därför lite orättvist dras ned i den allmänna oron, och därför ses nedgångarna som köpläge. Undantaget är Danske Bank, som återfinns på listan över de mest sålda aktierna.

En gissning att vi kommer att ha lite av varannan-dags-börs framöver. Förhoppningen är att marknaden ska se de värsta bränderna, som krisbankerna i USA och Credit Suisse, är släckta i och med de räddningsinsatser som gjorts. Men nervositeten kring vad de mycket snabbt stigande räntorna orsakar finns där, och därför bör man vara beredd på att volatiliteten fortsätter.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Den fete
Den fete
2023-05-01 14:24

Ja att svb konkade måste ju räknas som tur det gick ju bank akter i Sverige att bli billiga? Och det sammanföll med idiot regeringen som stängde energiförsörjninge i Sverige som då får en skenade inflation ? Och det gör det jusynerligen lämpligt att köpa bank aktier . Det efter som ränte nättot kommer att öka med inflation..och det kan ju ingen normalbegåvade missa.. Sen har man ju dessa mindre bemedlade lnnom journalist kåren dom anklagar bankerna för den skenade inflationen eller livsmedels handlare som har ett lägre täcknings bidragen än alla andra momsen är ju 18% jämför det med… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm