Hoppa till huvudinnehållet

Så påverkar vabruari din lön och pension

Det är inte bara rekordvarsel, lågkonjunktur och räntehöjningar – det är vabruari också. Och det slår mot plånboken, i ett läge där konsumtionsutrymmet redan är pressat. Så här påverkas ekonomin när du vabbar – och det här ska du tänka på.

Även om du har rätt till tillfällig föräldrapenning så blir det ett lönetapp när du vabbar. Ersättningen är lite mindre än 80 procent av din vanliga inkomst. Men – det finns en maxgräns för hur mycket pengar du kan få, som ligger på 1 175 kronor per dag. Och det är den som i det stora hela resulterar i att den som tjänar mer förlorar mer på att vabba, medan den med lägre inkomst förlorar mindre.

Så påverkas inkomsten

Om du vabbar 1 dag:

Inkomst 25000 kr: – 1,1 % = – 272 kr

Inkomst 35000 kr: – 1,3 % = – 457 kr

Inkomst 50000 kr: – 2,3 % = – 1157 kr

Om du vabbar 3 dagar:

Inkomst 25000 kr: – 3,3 % = -815 kr

Inkomst 35000 kr: – 3,9 % = – 1379 kr

Inkomst 50000 kr: – 6,9 % = – 3471 kr

Om du vabbar 5 dagar:

Inkomst 25000 kr: -5,4 % = – 1358 kr

Inkomst 35000 kr: -6,5 % = – 2287 kr

Inkomst 50000 kr: – 11,6 % = 5785 kr

Källa: Nordnet. Beräknat på 21,44 arbetsdagar per månad och en ersättningsnivå för vab på 76,7 procent. Taket ligger på 1 175 kronor per dag.

Den med lägst inkomst förlorar minst

Resultatet av detta blir, som så många småbarnsföräldrar säkerligen redan upptäckt, att det lönar sig mest att låta den som tjänar minst vabba. Kvinnofälla? Sannolikt. Det är en grov generalisering givetvis, men trots allt är det oftare kvinnan än mannen i ett förhållande som är den ekonomiskt svagare parten. Undersökningar har visat att kvinnor och män har relativt lika löneutveckling till och med småbarnsåren – därefter drar männen ifrån.

Oroa dig inte för pensionen i onödan

Hur är det med pensionen då? Med jämna mellanrum hör vi hur illa det är för pensionen att vabba. Och det stämmer att vabbande kan påverka direkt, men det är faktiskt inte helt säkert. Flera av de stora kollektivavtalen har ett skydd för detta, så att vab inte ska påverka alltför mycket. Inom ITP exempelvis, tjänstepension för privatanställda tjänstemän, finns en så kallade premiebefrielseförsäkring som kickar in. Allt som allt ska inte vabbande påverka pensionsinbetalningarna särskilt mycket. Även inom inkomstpensionen finns ett skydd i form av så kallade pensionsrätter för barnår. Så oroa dig inte för pensionen i onödan – kolla istället upp vad som gäller inom ditt kollektivavtal, om du omfattas av ett.

Kan påverka indirekt

Med det sagt så kan pensionen i slutändan ändå påverkas, indirekt. Den som vabbar mycket kan riskera att bli en nedprioriterad kandidat för avancemang på arbetsplatsen. Så borde det ju inte vara, men inte sällan är det verkligheten. Och om den långsiktiga löneutvecklingen påverkas negativt så påverkar det givetvis pensionen. Dessutom påverkar lägre löneutveckling möjligheterna att själv spara privat.

Det gäller alltså ändå att tänka till kring vabbandets påverkan på ekonomin.

Så kan du göra

Ett sätt är att dela på vab och föräldraledighet. Ett annat är att kompensera den som tar större ansvar under småbarnsåren. Det kan man göra genom att exempelvis sätta av till ett eget sparande till personen som är hemma mer, och göra till enskild egendom så att det tillfäller rätt person vid skilsmässa.

Man kan också föra över så kallade pensionsrätter i premiepensionen. En sådan överföring görs via Pensionsmyndigheten, och har fördelen att det ju inte påverkar givares ekonomi här och nu. Överföringen upphör automatiskt i händelse av skilsmässa.

Överföring av pensionsrätter kan faktiskt ha stor betydelse. Om givaren har 35000 kronor i lön och för över pensionsrätter i 10 år så ökar det mottagarens pension med cirka 770 kronor i månaden, enligt Pensionsmyndighetens uträkningar. Det gör alltså stor skillnad.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Den fete
Den fete
2023-03-13 15:38

Du tror inte att bank konkursen påverkar din pension mer. Alekta har ju plöjt ned pensionspengarna i banker som investerar i bitcoin? Att vabning har ganska lite påverkan om man är korkad nog att investera i bitcoin

Anonym
Anonym
2023-02-14 19:04

Hej, det finns ingen maxgräns per dag! Kan vara något och kolla upp då vräkningen även innefattar ens årsarbetstid. Däremot maxgräns för hur mkt som beräkningen görs på finns.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm