Se den optimala portföljen

Riskspridning är kanske den enda gratislunchen på börsen, men se till att nyttja den rätt. Här kommer ett gäng tankar om den optimala portföljen.

Så fungerar riskspridning

Nya investerare köper för få aktier

Många nya investerare har gjort entré på börsen de senaste åren. Vanligtvis börjar man med att köpa ett bolag eller två för att testa sitt nyfunna intresse. Min uppmaning är att inte stanna upp där, utan fortsätta och stoppa in fler aktier från flera olika bolag i portföljen. Det är lockande att stanna upp vid en handfull aktier, framförallt om just dessa har gått väldigt bra senaste tiden.

Fler aktier minskar risken

Genom att ha flera olika aktier i portföljen minskar du exponeringen och därmed din risk. I grafen ovan ser du hur din riskexponering faller i takt med antal aktier som finns i portföljen.

Har du ett bolag i portföljen så har du 100% exponering mot det bolagets aktier. Har du däremot en portfölj av 5 olika bolag och du har stoppat lika mycket pengar i varje bolag då är exponeringen nere på 20% per varje bolags aktier. Med andra ord är det helt okej att ett bolags aktier går dåligt, då har du förhoppningsvis de andra aktierna som väger upp din totala avkastning.

Effekten avtar när du börjar komma upp i 15 till 20 olika bolag. Att ha 15 bolag i portföljen ger en exponering på 7% per bolag. En portfölj med 20 olika bolag ger exponering på 5% per bolag och så vidare. En rimlig siffra blir därför att ha åtminstone 15 olika aktier i portföljen. Det är inte i sig en helig siffra och det är okej att vara en specialist som bara har 6-7 olika aktier, samtidigt som det är okej att vara en generalist med 60-70 olika aktier. Poängen är att du gör rätt i att ha fler än bara 2 eller 3 olika. Det är för dålig riskspridning! Det finns en anledning att vanliga aktiefonder måste ha minst 16 olika aktier.

Ombalansering för riskspridningens skull

Ovanstående resonemang utgår ifrån att du har fördelat pengarna lika i det antal olika aktier du stoppar i portföljen. Det kan förvisso gå när du köper in dig, men efter ett tag när alla aktier har utvecklats på börsen så kommer viktningen vara annorlunda än från start.

Att årligen vikta om portföljen för att återställa vikterna som du utgick ifrån kan vara en idé. Fördelen är att du ge lika mycket utrymme för alla dina aktier i portföljen. Om du på förhand vet att du vill exponera dig mer mot något företag så kan det vara anledning att avvika från att ombalasera.

Men tänk på att om du låter en eller två aktier utgöra en betydande storlek av din portfölj, då har du en ganska låg riskspridning i portföljen. I praktiken är det nästan som att du bara äger några få olika företag.

Sprid risken på olika marknader

Lika viktigt som det är att ha en mängd aktier, är det också att sprida riskerna på olika marknader. Både under en global tillväxt och en global kris så reagerar länders ekonomi olika. Om du till exempel enbart har svenska aktier är du helt beroende av Sveriges ekonomiska utveckling, och kan därmed gå miste om potentiell tillväxt som sker i andra länder.

Riskspridning genom olika branscher

Att inte äga alla aktier inom en viss bransch är ytterligare en viktig del i att få en bra riskspridning. På samma sätt som att olika marknader reagerar olika vid global tillväxt och nedgång, drabbas branscher olika. Till exempel innebar Finanskrisen 2009 att banker och fastighetsmarknaden tog mycket stryk, och Coronakrisen 2019-2020 att rese- och turistnäringen drabbades väldigt hårt.

Se din riskspridning

Vill du se hur väl du har spridit risken i din portfölj? Gå in på fliken Portföljrapport i inloggat läge.

Vill du se hur Nordiska toppinvesterare sprider sina innehav? Se Shareville Relax Nordic.

Hur jobbar du med riskspridningen i din portfölj? Håller du med mig om ca 15 olika bolag eller har du några vassa argument emot? Dela gärna några tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
David Lodhi
David Lodhi
2020-07-13 08:10

Før att få en god avkastning vid sælj måste man ha minst 10.000 kr i varje aktie. Dvs minst 150.000 før 15 aktier, håller du med?

David Lodhi
David Lodhi
Svara till  David Lodhi
2020-07-14 05:53

Märkligt, alla här nedan håller med om att 10.000 är rimligt. Ändå får jag tummen ned…

Sigridur
Sigridur
2020-07-13 08:55

Jag tror säkert att det är klokt att ha minst 15 bolag I portföljen men att man ska ha 10000skr i varje aktie måste skrämma bort många för det blir mycket pengar för en småsparare

Stig Ove Nilsson
Stig Ove Nilsson
2020-07-13 15:00

Om du till exempel enbart har svenska aktier är du helt beroende av Sveriges ekonomiska utveckling, och kan därmed gå miste om potentiell tillväxt som sker i andra länder.
Helt beroende är inte korrekt eftersom många svenska bolag har verksamhet i andra länder. En del exporterar över hela världen m.m.

lasse
lasse
2020-07-13 23:20

Jag har långt över hundra olika aktier och förstår inte hur man kan stanna vid 15. Största innehaven lite över 100.000 och dom minsta ett par tusen. men har ett riktmärke på minst 10.000 kronor om jag tror på företaget och inte bara är nyfiken.

Herbert
Herbert
2020-07-14 16:37

Jag har aktier i ett 60-tal företag men det är nästan för många för att kunna hålla någorlunda koll på alla. Jag skulle säga att 30-40 är optimalt.

Nissmo
Nissmo
Svara till  Herbert
2020-07-19 22:46

Jag har också lite över 60 aktier. Fördelen med att ha många är att man kan skala ner och ändå behålla bra risknivå. Sedan om man har ett gäng kvalitets bolag behöver man inte lägga lika mycket energi på dessa jämfört med de mindre bolagen som saknar bevakning.

Patrik
Patrik
2020-12-21 11:16

Hej Alexander och ni övriga intresserade av riskspridning,
Alexanders råd om riskspridning är välmenta, men i mitt tycke en smula ofullständiga. Hänvisar här till en annan artikel på Nordnet om vikten av att ha en portfölj med aktier som inte samvarierar. D v s det räcker inte med att ha många aktier – deras rörelser måste också vara så lite korrelerade som möjligt, d v s de måste röra sig åt olika håll för att god riskspridning ska uppnås. https://www.nordnet.se/blogg/logiken-bakom-diversifiering/. Hoppas ha bidragit till diskussionen.