Hoppa till huvudinnehållet

Därför ska du förvänta dig extrem avkastning!

Börsen är sällan normalfördelad, utan mer av karaktären kraftigt positiv eller extremt negativ. I detta inlägg kollar vi närmare på varför du bör förvänta dig en extrem avkastning!

Börsen är inte normalfördelad

En rimlig fråga att ställa sig innan man investerar är vad man kan förvänta sig att få i avkastning på sina aktier. Ofta hör man svar som 8% per år ger börsen. Någon annan skulle säga att 6% är mer rimligt i genomsnittlig avkastning efter inflationen. En tredje menar att de senaste åren har det varit väldigt god bör och närmare 10% har det gett då räntan varit låg.

Oavsett vad det korrekta svaret är så har vi alltså ett spann på omkring 6-10% i genomsnittlig avkastning per år. 

Hur många år har börsen gett den avkastningen är en rimligt följdfråga att ställa sig. Svaret är: 5 gånger av 38 sedan året 1980! Det är alltså ca 13% av åren, eller ungefär 1/8 del. 
Om du tänker investera på börsen under 8 år, så är det rimligt att anta att bara ett år kommer faktiskt att ge dig ungefär 6-10% i avkastning. Resten av åren kommer det betydligt mycket mer eller väldigt mycket mindre!

Historiska årsavkastningar

I bilden ovan ser du vad den årliga avkastningen har varit på Stockholmsbörsen varje år sedan 1980. Här har jag mätt enligt indexet SIXRX som mäter samtliga bolag på Stockholmsbörsen inklusive utdelningen återinvesterad, alltså den totala avkastningen på börsen.

Det är totalt 38 helår som finns med i bilden, alltså varje helår med start från 1980 till 2017. Siffrorna är avrundade till heltal utan decimaler, men sorterade efter den korrekta avkastningen. Ta året 2015 så var avkastningen strax över 10% och hamnar därmed i spannet +10% till +20%. Året 2016 så var avkastningen strax under 10% och därmed hamnar i spannet 0% till +10%.

Slutsatser från börsens årliga avkastning

Spannet 0% till +10% är den normalt förväntade genomsnittliga årsavkastningen på börsen, men som bilden ovan visar är det väldigt många år som faller utanför detta spann.

Både spannet +20% till +30% samt mer +30% innehåller de flesta årsavkastningarna på börsen. Detta är väldigt fascinerande och viktigt att förstå för att kunna hålla sig nykter på börsen. Det är inte utan att det påverkar investeraren när man ser aktiekontot kraftigt öka. Detta kan ofta leda till fartblindhet och en viss övertro på sin egna förmåga. Motsatta effekten uppstår givetvis när vi har extremt negativa år så som mer -30% spannet.

Om du kollar de senaste 8 åren, alltså 2010 till 2017, så infaller väldigt många nära den genomsnittliga förväntade avkastningen kring 6-10% per år. Det är ovanligt satt till sin historia då det generellt är mer spretig avkastningsbild.

Det jag försöker säga är; Förvänta dig att det är mer extrem utveckling på börsen. Ha en respekt för att det egentligen är ganska vanligt att börsen både kan stiga med +30% och falla med -30%. Det blir enklare att hålla huvudet kallt och inte agera känsloladdat för att det faller fort. Det kommer säkert bli mer blåsig avkastning längre fram, då är det bra att påminna sig om grundläggande saker så som Långsiktighet, Riskspridning och Spara/Investera regelbundet för att hantera den mer svängande börsen.

Var du också förvånad att se sammanställningen ovan? Är du förberedd på att det kan bli lite mer slagig årsutveckling på börsen framöver?

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-10-17 15:02

8-12 år mellan de absolut sämsta varav det senaste bottennappet var ungefär 10 år sedan. Here we go again 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-10-17 15:49

Aj aj! Jaaa… 🙂

Anonym
Anonym
2018-10-15 19:24

Man har ju hört uttrycket “det glada 80-talet” många ggr, men det blev väldigt tydligt nu varför det var så glatt!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-10-16 10:09

Hahah, verkligen. Gjorde själv den reflektionen när jag satte ihop. Bara två negativt år under 80-talet, och de positiva var väldigt positiva 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-15 18:32

Inflationen på 80-talet var också omkring 6% i snitt, med som värst 13% år 1980.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-16 10:42

Japp. Under den perioden så var det tydligt att bolag med goda kassaflöden var ett ganska fint skydd mot inflation. De kunde fortsätta sälja sina varor och tjänster

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm