Hoppa till huvudinnehållet

Mest köpta fonderna första halvåret 2021

Att fortsätta månadsspara, både genom börsens upp- och nedgångar, har varit en otroligt framgångsrik strategi. Vi ser som tur var att aktiviteten har varit fortsatt hög under första halvåret 2021. Här kommer listan med de mest nettoköpta fonderna hos privatsparare hos Nordnet iår.

Nettoköpta fonder första halvåret 2021

Nettoköpt betyder att det är antalet individer som köper minus antalet individer som säljer. Mätperioden är sedan första januari och sträcker sig till första juli. Jag har även lagt med kursutvecklingen på aktien senaste 1år, alltså sedan juli förra året samt vilken årlig avgift fonderna har angivit i faktabladet. Listan nedan är sorterad efter fonderna med flest antal individer som har nettoköpt högst upp.

Listan är på de topp 20 mest nettoköpta fonderna hos sparare på Nordnet Sveriges plattform under första halvåret 2021:

Nettoköpta fonder Kursutveckling 1årÅrlig avgift
Spiltan Aktiefond Investmentbolag58%0,20%
Nordnet Indexfond Sverige40%0,00%
Länsförsäkringar Global Indexnära27%0,20%
Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK89%1,50%
Swedbank Robur Ny Teknik A41%1,26%
TIN Ny Teknik A39%1,54%
Nordnet Indexfond Teknologi SEK10%*0,40%
AMF Aktiefond Småbolag65%0,40%
Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A24%0,41%
Swedbank Robur Access Asien A24%0,20%
Nordnet Indeksfond Norge41%0,00%
Nordnet Indeksfond Danmark A33%0,20%
Enter Småbolagsfond A87%1,54%
Nordnet Indeksirahasto Suomi34%0,00%
SPP Aktiefond USA A SEK30%0,21%
Öhman Etisk Emerging Markets A22%0,92%
Nordnet Indexfond Global SEK28%0,20%
SPP Aktiefond Global A SEK27%0,31%
Spiltan Räntefond Sverige4%0,10%
Proethos Fond45%0,65%

*Sedan maj -21

Investmentbolagsfonden från Spiltan har varit otroligt populär under många år. Den fortsätter att ligga i topp under det gångna halvåret. Fonden köper passivt in sig i de stora och populära investmentbolagen på svenska börsen efter en förutbestämd viktning och detta för låga avgiften på 0,20%

Indexfonder är en populär kategori där vi hittar samtliga av Nordnets egna nordiska indexfonder i listan. Genom dessa får man varje nordiskt lands största bolag och detta till den låga avgiften av 0% för Sverige, Norge och Finland, samt för 0,2% för den danska fonden.

Indexfonder med exponering globalt är även detta populärt. Det erbjuder den bredaste riskspridningen med aktier från hela världen till väldigt låga avgifter. Bra att känna till är att amerikanska börsen fortfarande är väldigt dominant och utgör ofta omkring 50% av en global indexfond. Här hittar vi Länsförsäkringars global indexnära, SPP Aktiefond globalt samt Nordnets egna Globala indexfond. Här hittar vi avgifter mellan 0,20-0,31%

Teknologifonder har varit senaste årens stora vinnare och de är fortsatt populära. Det är både Robur Ny Teknik samt TIN Ny Teknik som många privatsparare köper, dessa är aktivt förvaltade och kostar mellan 1,26-1,54%. Nordnet lanserade den första indexfonden på temat teknologi för bara någon månad sedan och den har redan seglat upp som en av de mest nettoköpta fonderna under första halvåret, avgiften är på 0,4%

Småbolag är ytterligare ett tema som gått väldigt starkt under många år och är en favorit för många sparare. Här får man möjligheten att exponera sig mot mer tillväxtorienterade bolag och några kanske till och med blir framtidens stora bolag. Enter Småbolagsfond är vinnaren i kategorin och har lockat många privatsparare, fonden är aktivt förvaltad och haft en kursutveckling på 87% senaste året samt kosta 1,54%. AMF Aktiefond Småbolag är den populära indexfonden på samma tema och kostar 0,4%

Hållbara investeringar är också en trend som håller i sig. De flesta fonder har på ett eller annat sätt någon vinkel där de kollar på hållbarhet. Så på sätt och vis får du mycket hållbarhet genom de flesta fonder. Det finns några som sticker ut och har haft ett mer uttalat fokus, Handelsbanken Hållbar Energi har varit en av de absolut populäraste fonderna senaste året. Även Proethos Fond hittar vi i topp 20 listan. Båda är aktivt förvaltade fonder.

Tillväxtmarknader är ytterligare en pusselbit för att skapa diversifiering i mångas fondportfölj. Här hittar vi Länsförsäkringar Tillväxtmarknad, Robur Acess Asien och Öhman Etisk Emerging Markets. De två förstnämnda är indexfonder och den sistnämnda är aktivt förvaltad.

SPP Aktiefond USA och Spiltans räntefond Sverige har inte mycket gemensamt, men de är båda fonder i listan ovan som är ensamma i sin kategori. Lite USA har alltså lockat sparare, trotts att man får ganska mycket i en globalfond. Även räntefonder är det ganska få på listan, mycket drivet av att börserna gått starkt under året och därmed lockat fler sparare.

Intressant nog så hittar vi alltså både aktiva och passiva fonder i listan. Vi hittar dessutom rätt bra blandning ifrån olika teman som förmodligen kommer stå sig väldigt stabilt över många år till. Vilka av fonderna ovan finns i ditt fondsparande?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer