Hoppa till huvudinnehållet

Vad är orderdjup och spread?

Vad är orderdjup?

Orderdjup visar hur många aktier som finns på respektive prisnivå och vilka nivåerna är. Du kan se orderboken som en förteckning över vilka order som för tillfället ligger och väntar på matchande order. Orderdjupet kan användas som mått på hur starka köparna eller säljarna är, något som indikerar åt vilket håll marknaden kortsiktigt är på väg.

I bilden ovan så har du Köpsidan till vänster och Säljsidan till höger.
Det är totalt 5 329 st aktier som just nu vill bli köpta och det finns 6 320 st aktier som vill säljas.

Köpsidan

Den som vill köpa aktier vill generellt köpa så billigt som möjligt. Du ser längst upp att det finns 2 207 st aktier som är villiga att köpas på priset 174,26 kr. Näst nivå i orderboken är 174,22 kr och det finns just då 918 st aktier som vill köpas till detta pris.

Längre ner i orderboken är lägre pris och därmed också en lägre prioritering. Den som är villig att betala mest kommer gå före alla andra som ligger i orderboken.

Säljsidan

Den som vill sälja aktier vill generellt sälja så dyrt som möjligt. Om du får sälja till ett högre pris så har du vanligtvis gjort en högre avkastning. Men för att du ska kunna sälja måste någon vara villig att betala.
Du ser längst upp att det finns 1 698 st aktier till salu på priset 174,36. Nästa nivå i orderboken är ett högre pris, då det finns andra investerare som vill försöka sälja på så höga priser som möjligt.

Den som är villig att sälja till så lågt pris som möjligt kommer gå före alla andra som ligger i orderboken.

Börsen använder vad man brukar kalla för bäst möjliga pris vilket innebär att du kommer aldrig sälja lägre än någon är villig att köpa eller vice versa. Exempelvis om du råkar skriva 75 kr istället för 175 kr som i exemplet ovan, då kommer du få sålt dina aktier på den högsta nivån av köpsidan vilket just nu är 174,26 kr

Vad är spread?

Stora spreadar är något som traders älskar. Förutsatt att de kan spå var aktien är på väg i det korta perspektivet så försöker de köpa på köparnas nivå och sälja på säljarnas nivå. Ett annat sätt att se på spread är att det även fungerar som ett grovt mått på en tillgångs likviditet. En stor spread innebär att få aktörer vill köpa och sälja, alltså att likviditeten är låg.

Spread är skillnaden mellan köp- och säljkurs. Tidigare ett mycket populärt sätt för traders att tjäna pengar på, men nu svårare i och med robothandeln.