Hoppa till huvudinnehållet

Aktierna som toppar jämställdhetsindex

Som investerare har vi olika preferenser när det gäller vilka bolag vi väljer att investera i. En del jagar låga p/e-tal, andra letar höga utdelningar och några är fokuserade på enskilda sektorer.
Hållbarhetstemat har vunnit mark senaste året och en aspekt av detta är hur bolagen jobbar med jämställdhet. Organisationen European Woman on Board har tagit fram ett Gender Diversity Index (GDI) som rankar bolag efter hur jämställda de är på företagets alla chefs och ledarpositioner. Aktierna som toppar listan hittar du här.

Jämställdhet som urval

När det kommer till jämställdhet så är det egentligen en självklarhet att bolag alltid tjänar på att ha så mycket kompetens som möjligt att välja ifrån. Som bolag måste man vara lyhörd och anpassningsbar för hur omvärlden förändras. Med en styrelse och ledning som har olika infallsvinklar så ökar man möjligheterna för företaget att hitta förändringsmöjligheter.

Fler kvinnor på ledande roller ger dessutom utrymme och skapar förebilder för framtida generationer att bygga vidare på. För företagen ger detta en ännu större kompetenspool att välja från.

Gender Diversity Index (GDI)

Det är organisationen European Woman on Board (EWOB) som har tagit fram detta jämställdhetsindex. Det man använt sig av som urval är de största bolagen i EU, Storbritannien, Norge och Schweiz. Totalt är det 668 företag med i deras lista, där majoriteten kommer från STOXX Europe 600 indexet.

Den bästa rankingen man kan få i indexet är 1. Om ett företag har under 1 så betyder det att det finns fler män på ledande positioner, en siffra över 1 betyder motsatta.
Det som eftersträvas är alltså balansen mellan vilka kön som är representerade i företaget.
Vill du läsa hela studien hittar du den här.

Det man mäter på är:

  • Andelen kvinnor i alla ledande positioner i företaget.
  • Andelen kvinnor representerade i styrelsen.
  • Andelen kvinnor som exekutiva chefer, vilket är VD och andra högre chefspositioner.
  • Andelen kvinnor i valberedningen

Sverige som land har rankingen 0.61 GDI vilket är femte bästa av 16 länder. Det är totalt 41 svenska företag med i deras urval av 668 företag. Givet det urvalet som de har valt så är Sverige på andraplats när det kommer till andelen kvinnor som styrelseordförande samt på exekutiva chefsnivåer.

Det är trevlig läsning att Sverige ligger i framkant, men vi vet samtidigt att de 41 företagen är en relativt liten del av de totalt ca 1000 noterade bolag i Sverige. Det finns med andra ord fortfarande att arbete att göra.

Aktierna som toppar jämställdhetslistan

Här kommer aktierna som har fått höga GDI betyg i deras undersökning. Jag har sorterat ut de 5 aktierna med högst betyg från vardera nordiskt land, totalt 20 st aktier. Detta kan användas som urval för att investera mer jämställt samt också som inspiration för fler företag att ta efter vid.

GDI rankingAktieLand
1Wihlborgs FastigheterSE
0,99Kinnevik BSE
0,98Sweco BSE
0,94PandoraDK
0,9DNBNO
0,89Kojamo OyjFI
0,88Gjensidige ForsikringNO
0,88CastellumSE
0,86Hennes and Mauritz BSE
0,85TelenorNO
0,84TrygDK
0,81Schibsted GruppenNO
0,8GenmabDK
0,8MowiNO
0,75GN Store NordDK
0,75WärtsiläFI
0,74Orion BFI
0,71HuhtamäkiFI
0,67NovozymesDK
0,67MetsoFI

Wihlborgs Fastigheter är så nära exemplariska man kan komma. De har 4 män och 3 kvinnor i styrelsen. 4 kvinnor och 3 män i koncernledningen, varav Ulrika Hallengren är vd. Genom hela företaget råder det balans mellan män och kvinnor på ledande positioner samt i valberedningen sitter det 2 män och 2 kvinnor.

Kinnevik har gjort ett stort förändringsarbete under året och därmed har klättrat upp till 0.99 i GDI vilket är väldigt nära balans. Samtidigt får man inte glömma att det ibland kan vara tillfälligheter som gör att personer byter jobb och därmed rubbar balansen så att uppnå exakt 50/50 är i många fall väldigt svår. En balans med 60/40 är i många lägen mer rimligt, vilket är bolag som landar kring 0.8 eller upp till 1,2

Finns några av dessa aktier i din portfölj? Använder du dig av jämställdhet som kriterium vid investeringar? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer