Hoppa till huvudinnehållet

Här är börsens “läskigaste” aktier

Det är Halloween och vad passar då inte bättre än att fråga sig vilka som är börsens läskigaste aktier? Här är listan.

Med “läskiga” menar vi här “mest volatila”. Och ja, som vi alla vet betyder volatilitet även möjlighet att göra bra affärer, och utan risk ingen avkastning. Men det finns ändå några aktier som sticker ut avseende volatilitet. Volatiliteten, standardavvikelsen i en specifik aktie, är ett mått på hur mycket kursen har svängt i förhållande till aktiens medelvärde under en period.

Här är de mest volatila aktierna de senaste 6 månaderna:

Viaplay: 194

SBB: 130

Embracer: 108

Sinch: 65

Addnode: 63

Addlife: 55

Stillfront: 52

Mips: 49

Orrön: 49

Vitrolife: 48

Snittet för OMXSBI: 34

Källa: Infront

Aktierna som sticker ut

De i det här perspektivet mest ”läskiga” aktierna har en volatilitet på över 100. Det kan jämföras med snittet av alla aktier i OMXSBI som ligger på 34. Den aktie med lägst volatilitet är Nordea, på 15. Som sparare kan man se volatilitetsnyckeltalet som ett slags mått över risken i en investering, men det är viktigt att komma ihåg att måttet i sig egentligen inte säger något om ett bolags verksamhet, utan bara om hur aktien rört sig.

En röd tråd mellan flera av bolagen på listan över ”skräckaktierna” med högst volatilitet är att de tidigare gasat på i hög fart i lågräntemiljön och i flera fall dragit på sig hög belåning, vilket försatt dem i en mycket svår situation sedan räntorna stigit och konjunkturen blivit sämre. Många av dem är tidigare ”småspararfavoriter” som nu istället blivit blankarfavoriter.

Från sparar- till blankarfavoriter

Listan toppas av Viaplay, som ligger på 194. Bolaget befinner sig i en djup kris, och aktien har rasat nästan 90 procent i år. Nyligen kom beskedet att bolaget för diskussioner med de största aktieägarna, långivarna och obligationsinnehavarna om en utväg. Utgången är oviss – framför allt för privatspararna som inte kan göra annat än att vänta på besked om vad diskussionerna mynnar ut i.

Antalet privatsparare i Viaplay är dock inget jämfört med SBB, som är nummer två på listan. Aktien har totalkraschat efter att bolaget nästintill kollapsat. SBB var under lång tid en så kallad ”småspararfavorit”, och många privatsparare lockades till aktien, inte minst på grund av förre vd:n Ilija Batljans utfästelser. Trots kollapsen äger fortfarande många privatsparare SBB – bland Nordnets svenska kunde är aktien fortfarande den sjätte mest ägda.

Även Embracer, trea på listan, är en tidigare så kallad småspararfavorit. Aktien är ned med över 60 procent i år, och spararnas tidigare intresse har svalnat betydligt. Det var roligare när bolaget var en gasande serieförvärvare i goda tider, än när man nu tvingas ställa om och istället fokusera på att minska skuldsättningen.

Här är volatiliteten lägst

Vi kan också titta på aktierna med lägst volatilitet (6 mån):

Nordea: 15

Industrivärden: 16

Investor: 16

Volvo: 17

SEB: 18

ABB: 19

Assa Abloy: 19

Essity: 21

Handelsbanken: 21

Trelleborg: 21

Källa: Infront

Äger du någon “läskig” aktie?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer