Hoppa till huvudinnehållet

Därför är Guld en bra riskspridning

När börsen är skakig är det många investerare som letar alternativ. Guld är ett alternativ och i detta inlägg får du lära dig allt om att investera i guld.

Guld som investering

Guldet har stigit med 22 procent senaste året och kostar nu kring 1600 dollar per uns. Detta gör att ädelmetallen, som traditionellt setts som en säker hamn i osäkra börstider, nu noteras kring de högsta nivåerna sedan 2013 (räknat i dollar).

Den starka utvecklingen har också bidragit till ett allt större intresse för guldinvesteringar.

När det gäller enskilda investeringar är det framförallt en ETF (börshandlad fond) som äger riktigt fysiskt guld som ökat mest i popularitet. Antalet ägare av ”ETF Physical Swiss Gold” har lyft med över 700 procent hos oss senaste året.

Men guld ger ju ingen tillväxt…

Den vanligaste kritiken mot guld som investering är att det inte har någon tillväxt. Du kan låsa in en tacka guld i ett kassavalv och vänta 30 år. Inget kommer har hänt, varken mer eller mindre av tillgången finns kvar. En aktie har åtminstone tillväxtpotential, alltså förhoppningen om att skapa något mer tiden.

Just den kritiken är också den styrkan som guld besitter. Alltså den värdebevarande förmågan. Då det fysiska guldet förblir stabilt så är det många investerare genom tiderna som sökt sig till guldet för att säkra upp sitt kapital när det är generellt ostabilt på marknaden.

Guld och Börsen

Den gula linjen i diagrammet ovan visar guldpriset.Den blåa linjen visar svenska börsen inklusive utdelning återinvesterad. Den gröna linjen innebär en portfölj som består av 50% guld och 50% börsen som är obalanserad varje månad.

Guld och börs i kombination har historiskt gett en mer stabilare avkastningskurva. Det beror primärt på att de är tillgångsklasser som är lågt korrelerade med varandra.

I det längre tidsperspektivet har börsen oftare en starkare utveckling. Då börsen består av företag som dagligen försöker maximera sin vinst och gör allt för att innovera och utvecklas till större företag så finns det en större tillväxtpotential.
Guldet är en stabil reell tillgång som bevaras över tiden. Lite guld försvinner varje år i praktiskt användning och svinn, samtidigt så grävs det upp lite nytt också. Men större delen av allt guld som fanns för 100år sedan finns fortfarande kvar idag. Det mest ligger lagrat hos centralbanker och andra institut som använder guldet som en valutareserv.

Våra kunders guldfavoriter

Guldets uppgång har även satt sina spår i handeln bland våra kunder, där flera bolag markant ökat sitt antal ägare både i Sverige och internationellt.

Mest populära i Sverige

NamnBörsvärde
Lundin Gold12 MDR SEK
Semafo12 MDR SEK
Endomines468 MLN SEK
Kopy Gold Fields102 MLN SEK

Mest ägda guldproducenterna hos Nordnet under 2019

Mest populära internationellt

NamnLandBörsvärde
Barrick GoldKanada43 MDR CAD
Agnico Eagle MinesKanada18 MDR CAD
Kirkland Lake GoldKanada13 MDR CAD
Kinross GoldKanada8 MDR CAD

Mest ägda utländska guldproducenterna hos Nordnet under 2019.

Som tidigare nämnts finns det även andra typer av investeringar i guld som ökat bland Nordnets sparare. Genom att investera i ”Trackers” och börshandlade fonder, eller så kallade ETF:er, kan man uppnå en bredare exponering av guldbolag eller direkt mot guldprisutvecklingen. Här är de mest populära inom denna kategori.

Mest populära ETF:er/trackers med guldexponering

Namn
ETFS Physical Swiss Gold
ETFS Physical Gold

Mest ägda ETF:er hos Nordnet med fysiskt guld eller guldterminer som underliggande tillgång under 2019.

För dig som tror på negativ utvecking

Om man tror att guldpriset ska falla så finns det börshandlade produkter som ökar i värde när guldpriset faller. Du hittar de Mini-future som finns tillgänglig här.

Valutareserv

Många av världens centralbanker håller denna ädelmetall som en del av valutareserven. Svenska riksbanken per 2020 håller ca 125,7 ton guld i valutareserv. Det är värt omkring 44,5 miljarder svenska kronor.

Ädelmetallexperten Eric Strand

För dig som är mer nyfiken på guld både ur ett investeringsperspektiv och användningsområden så finns här ett klipp med Eric Strand. Eric är obotlig nörd när det kommer till ädelmetaller och hur dessa fungerar. Klippet ger dig en bra inblick i den marknaden och varför det kan vara intressant att hålla ett öga på.

Vad tycker du om guld som investering? Har det en plats i din portfölj eller inte? En del vill ju hävda att guldet är den enda riktiga valutan och när alla andra “fiat-valutor” tappar allt förtroende är det bara denna tillgång kvar. Köper du in på det påståendet eller har du fortsatt förtroende för världens centralbanker?

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-18 10:18

Föredrar silver,,, finns 5ggr mer guld än silver,,, historiskt funnits mycket mer silver än guld

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 09:40

Tjena Roger,
Silver har en större praktisk nytta än guld, så jag förstår helt vad du menar.
Sen är silverpriset mer volatilt av den enkla anledningen att totala marknadsvärdet är mycket mindre än guld. Det är värt att ha med sig, silver kanske inte passar alla om man inte kan hantera volatiliteten
Tack för dina tankar

Martin
Martin
Svara till  Anonym
2020-05-10 08:21

Intressant skulle va intressant att se en 20 års graf om man hade haft 50% börs 25% guld och 25% silver. Undras hur utvecklingen hade varit då?

Anonym
Anonym
2020-03-24 20:02

Vad är skillnaden (i praktiken och i investeringssyfte) mellan sk “physical gold” eller att köpa trackers eller mini futures med guld som underliggande instrument? Tack på förhand!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-25 09:42

I investeringssyfte är det minimal skillnad. Då alla instrumenten följer guldpriset så bör investeringarna röra sig likvärdigt (givet samma hävstång m.m.) Men några vill ha den underliggande tillgången fysiskt bevarad. Dels för att säkerställa sig om att man faktiskt har tillgången, då guld har en funktion av kapitalbevarande i kristider och det är just i kristider som derivatmarknaden ofta faller helt eller delvis samman. Har man syntetiskt guld så finns det risker att leverantören av dina guldderivat inte längre kan leverera dessa. Det är dock ett ganska ovanligt scenario, men det är också just då som det är som mest… Läs mer »

Thomas
Thomas
2020-09-30 23:10

Intressant. Men hur är det egentligen med guld? Är det så säkert som många påstår?
Finns många som säger att det finns en korrelation mellan börsen och guldvärdet. Att då börsen går ner så ökar guldvärdet så det är fysiskt och därför förankrat i ett fysiskt värde. Vet inte om det riktigt stämmer.. Men hur är det, ska man investera i aktier/fonder eller fysiskt guld? Och isåfall hur säkert är det att köpa guld från sidor som http://www.guldexperten.se, tavex, guldcentrum osv?

peter
peter
2020-10-23 13:20

Det framgår inte hur man skall köpa å vad det kostar. Var gärna mer informativ.