Hoppa till huvudinnehållet

Guld som riskspridning

När börsen är skakig är det många investerare som letar alternativ. Guld är ett alternativ och i detta inlägg får du lära dig allt om att investera i guld.

Guld som investering

Guldet har stigit med ca 28 procent senaste två åren och kostar nu kring 1 800 dollar per ounce. Detta gör att ädelmetallen, som traditionellt setts som en säker hamn i osäkra börstider, nu noteras kring de högsta nivåerna någonsin. Här nedan ser du guldets prisutveckling sedan år 2000. Detta är mätt som dollar per viktenhet ounce. En troy ounce är ungefär 31.1 gram.

Den starka utvecklingen har också bidragit till ett allt större intresse för guldinvesteringar.

När det gäller enskilda investeringar är det framförallt en ETF (börshandlad fond) som äger riktigt fysiskt guld som ökat mest i popularitet. Antalet ägare av ”WisdomTree Physical Swiss Gold” har ökat med 17% sedan början av 2020 tills idag.

Men guld ger ju ingen tillväxt…

Den vanligaste kritiken mot guld som investering är att det inte har någon tillväxt. Du kan låsa in en tacka guld i ett kassavalv och vänta 30 år. Inget kommer har hänt, varken mer eller mindre av tillgången finns kvar. En aktie har åtminstone tillväxtpotential, alltså förhoppningen om att skapa något mer tiden.

Just den kritiken är också den styrkan som guld besitter. Alltså den värdebevarande förmågan. Då det fysiska guldet förblir stabilt så är det många investerare genom tiderna som sökt sig till guldet för att säkra upp sitt kapital när det är generellt ostabilt på marknaden.

Guld och Börsen

Den gula linjen i diagrammet ovan visar guldpriset.Den blåa linjen visar svenska börsen inklusive utdelning återinvesterad. Den gröna linjen innebär en portfölj som består av 50% guld och 50% börsen som balanseras om varje månadsskifte.

Guld och börs i kombination har historiskt gett en mer stabilare avkastningskurva. Det beror primärt på att de är tillgångsklasser som är lågt korrelerade med varandra. Dessutom just nu när denna mätpunkt avslutas så har den kombinerade portföljen gett en större totalavkastning än såväl guld eller börsen för sig själv.

I det längre tidsperspektivet har börsen oftare en starkare utveckling. Då börsen består av företag som dagligen försöker maximera sin vinst och gör allt för att innovera och utvecklas till större företag så finns det en större tillväxtpotential.
Guldet är en stabil reell tillgång som bevaras över tiden. Lite guld försvinner varje år i praktiskt användning och svinn, samtidigt så grävs det upp lite nytt också. Men större delen av allt guld som fanns för 100 år sedan finns fortfarande kvar idag. Det mest ligger lagrat hos centralbanker och andra institut som använder guldet som en valutareserv.

Våra kunders guldfavoriter

Guldets uppgång har även satt sina spår i handeln bland våra kunder, där flera bolag markant ökat sitt antal ägare både i Sverige och internationellt.

Mest populära i Sverige

NamnBörsvärde
Lundin Gold17 MDR SEK
Kopy Gold Fields1.7 MDR SEK

Mest ägda guldproducenterna hos Nordnet under 2021

Mest populära internationellt

NamnLandBörsvärde
Barrick GoldKanada37 MDR USD
Newmont CorporationKanada50 MDR USD
Agnico Eagle MinesKanada15 MDR USD

Mest ägda utländska guldproducenterna hos Nordnet under 2021.

Som tidigare nämnts finns det även andra typer av investeringar i guld som ökat bland Nordnets sparare. Genom att investera i ”Trackers” och börshandlade fonder, eller så kallade ETF:er, kan man uppnå en bredare exponering av guldbolag eller direkt mot guldprisutvecklingen. Här är de mest populära inom denna kategori.

Mest populära ETF:er/trackers med guldexponering

Namn
WisdomTree Physical Swiss Gold
WisdomTree Physical Gold

Mest ägda ETF:er hos Nordnet med fysiskt guld eller guldterminer som underliggande tillgång under 2021.

För dig som tror på negativ utvecking

Om man tror att guldpriset ska falla så finns det börshandlade produkter som ökar i värde när guldpriset faller. Du hittar de Mini-future som finns tillgänglig här.

Valutareserv

Många av världens centralbanker håller denna ädelmetall som en del av valutareserven. Svenska riksbanken per april 2021 håller ca 125,7 ton guld i valutareserv. Det är värt omkring 60 miljarder svenska kronor.

Ädelmetallexperten Eric Strand

För dig som är mer nyfiken på guld både ur ett investeringsperspektiv och användningsområden så finns här ett klipp med Eric Strand. Eric är obotlig nörd när det kommer till ädelmetaller och hur dessa fungerar. Klippet ger dig en bra inblick i den marknaden och varför det kan vara intressant att hålla ett öga på.

Vad tycker du om guld som investering? Har det en plats i din portfölj eller inte? En del vill ju hävda att guldet är den enda riktiga valutan och när alla andra “fiat-valutor” tappar allt förtroende är det bara denna tillgång kvar. Köper du in på det påståendet eller har du fortsatt förtroende för världens centralbanker?

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-08-23 11:27

ää det stämmer inte om man köper en guld tacka så låser manettvärde till guld priset..det som är intressant är att guld går inte att skapa. varenda stat och lite till trycker valutor med varigerande värde som är beroende av vapenmakt eller antal grafik kort som broduserar bitcoin. guld är en vara som inte går att kopiera därför är det en valuta

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm