Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Tajma börsen är farligt för avkastningen

Alla vill vi undvika dåliga börsdagar, men att försöka tajma börsen kan få fatala konsekvenser för den totala avkastningen. Det är ofta under de sämsta tiderna som några av de enskilt bästa börsdagarna dyker upp.

Svårt att tajma börsen

I bilden ovan ser du de fem bästa och de fem sämsta dagarna de senaste 20+ åren på svenska börsen. Jag har använt indexet SIXRX, vilket mäter hela Stockholmsbörsen inklusive utdelning återinvesterat. Det ger en rättvisande bild av börsens totala avkastning, dels då det är ett brett index, dels då det mäter utdelning återinvesterat. Totalt under den här perioden steg detta index med 379%, trots den nedgång vi har sett under året 2022.

De fyra bästa dagarna var mitt under den brinnande finanskrisen 2008. I extrema perioder som en finanskris tenderar marknaden att överreagera snabbt, både i upp- och nedgång. Börsåret 2002 var också negativt, även där hittar vi en av de bästa dagarna. Under coronakrisen 2020 finns även den sjätte bästa dagen. Den 24 mars steg börsen 7,4%. Än så länge har vi inte haft någon kraftigt positiv dag under 2022, men gissningsvis kommer vi få se en sådan innan denna börsnedgång är över.

Sämsta dagen var under coronakrisen 2020. På en enskild dag föll börsen över 11%. Det var första gången i modern tid som börsen föll med ett tvåsiffrigt tal. Den näst sämsta dagen är i augusti 2011 som en reaktion på den eskalerande skuldkrisen i Europa. Övriga negativa datum sker under terrorattacken 2001 och finanskrisen 2008. Fjärde sämsta dagen var första börsdagen efter BREXIT-omröstningen juni 2016.

Under ett vanligt börsår är det ca 250 st börsdagar och på 20+ år blir det totalt över 5 000 börsdagar. Vad händer om man exkluderar de fem bästa eller sämsta dagarna?

Börsen, exklusive de fem sämsta dagarna

Tänk om du hade spåkulan nära till hands under denna 20-årsperiod och lyckades plocka bort dina pengar från börsen just de fem sämsta dagarna. Då skulle din totala avkastning bli 653%. Att lyckas plocka bort de fem sämsta dagarna lyckades ge dig hela 274 procentenheter extra avkastning! (653-379 = 274)

Det är nästan förbluffande hur stor skillnad det kan bli med bara fem dagars skillnad. Då indexet mäter återinvestering av utdelningen så ger ränta på ränta-effekten stor skillnad över några års tid.

Börsen, exklusive de fem bästa dagarna

Haken med att försöka tajma börsen är risken för att missa även de bästa dagarna. Säg att vi lägger tillbaka alla de ca 5 000 börsdagar vi haft de senaste 20 åren, men den här gången plockar vi bort de fem bästa dagarna. Det kanske inte låter så farligt, att missa fem dagar. Du ser dock att skillnaden i totalavkastning blir enorm. De fem dagarna tillsammans är omkring 45-50 procentenheter, men sett över hela tidshorisonten har börsen “bara” stigit 219%. Detta blir en skillnad på 160 procentenheter i avkastning mot avkastningen med samtliga dagar! (379-219 = 160)

Det är just under sämre börsperioder som det är att lockas av att tajma marknaden. Att börja tänka att kursfallet ska fortsätta ett tag till, sälja sina aktier och sedan försöka köpa tillbaka dem billigare. Det finns en stor risk att börsen hinner vända innan du ens har förstått att krisen är över. Då har du gått miste om mycket avkastning ifall du köper in dig senare.

Slutsatsen – Dribbla inte på börsen

Självklart skulle man vilja få bort så många dåliga dagar som möjligt och bara behålla de bra. I praktiken är detta en omöjlighet, vi vet inte på förhand när nästa smäll kommer. Därför blir min slutsats att ge sig på att tajma börsen är vanskligt. Det är så lätt att man även plockar bort de bästa dagarna och därmed går miste om en stor avkastningsmöjlighet.

En viktig påminnelse

Det är också så att många av de bästa och sämsta dagarna inträffar tätt efterföljande varandra. De bästa dagarna hittar man i finanskrisen, coronakrisen och efterskalvet av IT-bubblan.

Det är med andra ord en ganska dålig idé att sälja av under kriser, framförallt om krisen redan har drabbat dig. För ofta kommer det kraftiga återhämtningsdagar efteråt, dagar som kommer vara otroligt viktiga att fånga för att får en god totalavkastning. Hur börsen har utvecklats idag och även på lång sikt hittar du på Nordnets marknadsöversikt.

Några slutord – ett säkert kort för att inte behöva tajma börsen är att månadsspara.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer