Hoppa till huvudinnehållet

Bara ett fåtal svenska nyintroduktioner hittills i år

Stockholmsbörsen har haft en volatil utveckling hittills i år. Index ligger fortfarande på plus, men det har varit en tydlig nedgång i augusti och det är ett fåtal bolag som väger tungt i index som ligger bakom uppgången. Det är samtidigt många bolag som kraschat kursmässigt och nyemissionerna har duggat mycket tätt under hela året.

Den volatila börsutvecklingen innebär att bara ett fåtal bolag har genomfört nyintroduktioner, ofta kallat IPO efter engelska Initial Public Offering, hittills under 2023. Det är en enorm skillnad jämfört med 2021 när riskaptiten var på topp och omkring 150 bolag noterades i Sverige.

Värt att notera är att ingen nyintroduktion på Nasdaq Stockholms huvudlista, Stockholmsbörsen, har genomförts hittills i år.

Försvarsbolaget Astor började handlas på Spotlight den 12 januari. Astor noterades genom en spac-transaktion med RVN2, Renewable Ventures Nordic 2 som bytte namn till Astor och därefter noterades. Astor är verksamma inom försvarsindustrin med affärsområden inom avancerad radarstörning och kompositkomponenter.

Gamingbolaget Mindark noterades på Spotlight den 27 januari. Bolaget erbjöd inte några nya eller gamla aktier till försäljning utan genomförde en så kallad direktnotering av befintliga aktier. Det fanns därmed ingen teckningskurs. Mindark är ett svenskt digitalt underhållningsbolag som har utvecklat och drivit spelet Entropia Universe sedan 2003, ett så kallat MMORPG, Massive Multiplayer Online Role-playing Game, med en digital ekonomi, Real-Cash-Economy.

Fastighetsbolaget Neobo började den 10 februari att handlas på First North. Neobo delades ut till aktieägarna i fastighetsbolaget SBB i slutet av december i fjol, men noteringen dröjde ett antal veckor. Villkoren var 1:10, innebärande att tio B-aktier i SBB gav en aktie i Neobo. Neobos inriktning är främst hyresrätter och samhällsfastigheter.

Investmentbolaget Upgrade Invest Nordic började den 17 februari handlas på Spotlight. Det handlade om en direktnotering, vilket innebär att det inte fanns någon teckningskurs. Upgrade är ett investmentbolag vars investeringar företrädesvis görs i tillväxtbolag som avser att genomföra en notering inom en tvåårsperiod. Strategin består av två delar, där en är att äga minoritetsposter i tillväxtbolag och den andra delen består av strukturaffärer.

Danska bolaget Meew var planerad att noteras på Spotlight med första handelsdag den 16 mars. En vecka innan noteringen inträffade en skandal då det framkom att Meews vd Armin Kavousis ljugit om sina utbildningsmeriter. Han tvingades avgå och därefter avgick hela styrelsen, vilket ledde till att investerare drog sig ur och noteringen ställdes in. Bolaget gick en kort tid därefter i konkurs och i mitten av augusti rapporterade konkursförvaltaren Per Astrup Madsen att Meew haft en total missvisande redovisning med fejkad omsättning.

Teknikbolaget Ranlos genomförde en traditionell nyintroduktion på First North. Aktien började handlas den 31 mars. Bolaget har tagit fram en lösning som består av en antennbom och en reflektor som omvandlar närfältsvågor till fjärrfältsvågor på bara någon meters avstånd. Därutöver har bolaget också utvecklat egen mjukvara som styr hela mätprocessen. Tekniken är patenterad. Erbjudandet att teckna aktier i bolaget tecknades till 218 procent och blev därmed övertecknad. Teckningskursen var 25 kronor per aktie. Aktien har därefter fallit successivt och senast betalt i skrivande stund är 11,37 kronor, vilket innebär att aktien har drygt halverats i kurs sedan noteringen.

Teknikbolaget Observit började den 21 juni handlas på First North. Bolagets verksamhet är mobil videoövervakning inom kollektivtrafiken. Bakgrunden är att Spectrumone delade ut aktier i Observit till sina aktieägare i juni 2022. Observit siktade då på en notering i tredje kvartalet 2022, något som senare sköts på framtiden till följd av sämre marknadsförhållanden och börsturbulens.

Normalt brukar aktiviteten med nyintroduktioner ta fart mot slutet av augusti, där vi är nu tidsmässigt, men frågan är hur stor riskaptiten på nya bolag är i dagsläget mot bakgrund av den volatila börsutvecklingen och stigande räntor i spåren av centralbankernas snabba räntehöjningar. Sannolikt kommer många befintliga börsbolag behöva genomföra nyemissioner under resterande del av året, där investerarna får skjuta till kapital.

Nyintroduktioner/avknoppningar hittills i år

DatumBolagBörs/marknadsplatsKommentar
12 januariAstorSpotlightSpac-transaktion
27 januariMindarkSpotlightDirektnotering
10 februariNeoboFirst NorthAvknoppning från SBB
17 februariUpgrade Invest NordicSpotlightDirektnotering
16 marsMeewSpotlightInställd
31 marsRanlosFirst NorthTraditionell nyintroduktion
21 juniObservitFirst NorthAvknoppning från Spectrumone

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer