Hoppa till huvudinnehållet

3 skäl till varför du bör skriva en framtidfullmakt – juristen förklarar

Detta inlägg är marknadsföring.

Med en framtidsfullmakt har du chans att bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, om du inte längre själv har möjlighet. Här listar Helena Koos, senior jurist på Lexly, tre skäl till varför det är viktigt att skriva framtidsfullmakt.

Varför framtidsfullmakt?

En fullmakt behövs när du vill ge någon rätten att göra något i ditt namn. Med en framtidsfullmakt kan du bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, om du inte längre själv har möjlighet. Tänk på att du endast kan skriva en framtidsfullmakt när du är kapabel att fullt förstå innebörden och konsekvenserna av den.

Det är när du inte längre kan hantera dina angelägenheter på grund av sjukdom, demens eller försvagat hälsotillstånd som fullmakten behövs. Framtidsfullmakten kan avse personliga och ekonomiska angelägenheter, såsom att betala hyra, räkningar eller olika abonnemang. Men enligt lag får den dock inte avse medicinsk vård.

Finns ingen juridiskt giltig fullmakt när den egna beslutsoförmågan uppstår kan i stället en god man eller förvaltare utses att hjälpa till. Därmed finns det skydd och hjälp till de som behöver, även där en framtidsfullmakt av olika skäl inte räcker för att tillräckligt skydda fullmaktsgivaren.

Ett alternativ till god man

Framtidsfullmakten fungerar som alternativ till god man och förvaltare som utses av tingsrätten. Gode män och förvaltare måste redovisa till överförmyndarnämnden en gång per år och överförmyndarnämndens samtycke krävs vid de flesta åtgärder, exempelvis om ett större uttag från ett bankkonto ska göras. Med en framtidsfullmakt behöver du inte gå via domstol eller överförmyndarnämnden utan du låter istället den som du ger fullmakten själv fatta de beslut som han eller hon anser vara bäst för dig.

En trygghet vid framtida bostadsförsäljning

Bra att veta är att du kan bestämma att framtidsfullmakten ska omfatta försäljning av bostad. Lagen om framtidsfullmakter trädde i kraft 1 juli 2017 och som det varit tidigare har det krävts en god man för att kunna sälja en bostad om exempelvis den ena maken blivit sjuk och behövt flytta till ett äldreboende. Om en framtidsfullmakt som omfattar bostadsförsäljning finns skriven kan man istället sköta det inom familjen.

Skriv framtidsfullmakt

Hos Lexly kan du skriva framtidsfullmakt online eller tillsammans med en jurist via telefon eller videomöte, till fast pris. Som kund hos Nordnet får du dessutom 20 procent rabatt.

Om du väljer att skriva framtidsfullmakten online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas en skräddarsydd framtidsfullmakt som skickas direkt till din e-post. Som en extra trygghet identifierar du dig med Mobilt BankID innan fullmakten färdigställs.

Ditt erbjudande som Private Banking-kund hos Nordnet

Som Privat Banking-kund hos Nordnet erbjuds du en kostnadsfri juridisk rådgivning tillsammans med en jurist via telefon eller videomöte. Dessutom får du 20% rabatt på samtliga avtal som du skriver online eller med hjälp av en jurist, exempelvis samboavtal, äktenskapsförord och testamente.

Läs mer och ta del av dina förmåner här: lexly.se/nordnet

/Helena Koos, senior jurist på Lexly

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm