Välkommen till kundservice

Använd sökfältet för att hitta svar på dina frågor.

03023Man-Tor 8.30-17.00

Kundservice / Valuta

Vad är status på min växling?

När du lagt en valutaorder, det vill säga begärt att göra en växling från en valuta till en annan, ligger den som "Pågående växlingar" under menyfliken min depå följt av Valutakonton. När växlingen är genomförd återfinns den under "Historik" på samma sida.

Valutaväxling vid aktiehandel på utländsk börs

Vid handel med en aktie på en utländsk börs avräknas affären olika beroende på om du har aktiverat valutakonto för den valuta som värdepappret handlas i eller inte. Har du endast ett valutakonto i din huvudvaluta SEK kommer samtliga affärer att omräknas till svenska kronor direkt vid köp eller försäljning. Om du däremot har ett valutakonto för aktuell valuta (gäller endast på aktie- och fonddepåer) avräknas affären i den valuta som aktien handlas i. Då har du möjlighet att själv välja om och när du vill växla den utländska valutan till svenska kronor.

Exempelvis om du handlar aktier på Oslobörs och har ett aktiverat valutakonto i NOK, då kan du själv välja att ha medel för affären på valutakontot. Om du inte genomför någon växling innan affären, uppstår det ett negativt saldo på kontot så kommer kontot efter två likviddagar att belastas en utlåningsränta, även om du har motsvarande belopp på något annat valutakonto. För att undvika utlåningsränta kan du själv utföra en växling mellan dina olika valutakonton. Det gör du enkelt i inloggat läge genom att klicka på menyfliken min depå och rubriken Valutakonton, eller klicka här. Där kan du välja mellan följande två metoder:

Växla allt:

Då växlas hela beloppet i den utländska valutan till svenska kronor. Det är lämpligt att använda Växla allt senast två dagar efter värdepappersaffären om du inte vill ha någon position i den utländska valutan.

Växla valutor:

Du väljer då vilken valuta som ska köpas eller säljas samt från och till vilken valuta du önskar växla. Det är lämpligt att använda den här funktionen om du till exempel vill växla ett mindre belopp eller vill ta en position i en valuta.

Observera:

  • Vid handel med fonder noterade i utländsk valuta sker automatisk valutaväxling, oavsett om du har aktiverade valutakonton för aktuell valuta eller inte.
  • Notera att vid handel med utomeuropeiska värdepapper tillämpas tre likviddagar.

Hur sker valutaväxling vid handel med fonder i utländsk valuta?

När du köper en fond som handlas i en annan valuta än SEK växlar vi automatiskt åt dig. Det innebär att det alltid kommer att dras SEK från ditt konto, oavsett om du har tillgängligt saldo i den utländska valutan eller inte.

Samma sak gäller vid försäljning av fonder som handlas i utländsk valuta. Säljer du exempelvis en norsk fond värde 5000 NOK kommer vi att växla åt dig och sätta in motsvarande belopp i SEK.

Valutaspreaden, det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkurs, för automatisk valutaväxling är 0,5 %.

En spread på 0,5 % innebär ett valutapåslag på 0,25 % av kursen vid en växling. 

Räkneexempel: 

Anta att du vill köpa Superfonden Norge för 1000 SEK och att Nordnets valutakurs är 1,1150 SEK per NOK. Detta ger dig 896.9 NOK att handla fondandelar för. 

Nordnet har däremot köpt NOK till kursen 1,1122 SEK per NOK (0,25 % lägre än vad vi säljer för). 1000 SEK med denna kurs blir 899,1 NOK vilket innebär att spreaden i detta exempel motsvarar en kostnad om 2,2 NOK.

Mer om

Valuta


Kontakta kundservice
010-583 30 00
Mån-tors 8:30-20:00
Fre - 8:30-18:00
Orderläggning mäklare
010-583 31 00


Upp

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.