Potentiell utdelningsfest till hösten. Här är utdelningslistan

249 miljarder kronor var planerad aktieutdelning på Stockholmsbörsen efter boksluten i februari. En bråkdel av det har delats ut och det finns anledning att tro på en utdelningsfest under fjärde kvartalet i år.

Kommenterade utdelningsläget i tidningen Realtid. Se min artikel om “Pandemin skapar utdelningsfest i höst

Osäkerhet gjorde att utdelningen fick vänta

Efter boksluten i januari och februari stod det klart att Stockholmsbörsens bolag föreslog utdelning på upp mot 249 miljarder kronor. I mars månad medförde Covid-19 så pass mycket osäkerhet att många företag valde att ställa in eller skjuta på årets utdelning.

Efter augusti månad så har det delats ut närmare 54 miljarder kronor på Stockholmsbörsen under året 2020. Det är knappt en femtedel av vad man planerade i början på året.

Nu befinner vi oss i ett läge där många bolag inser att de klarat sig ganska väl genom krisen och inte längre är i behov av likviditeten, då finns det rimlighet i att genomföra en aktieutdelning. Pengar gör ingen nytta på kontot och detta förstår styrelser och storägare i börsens bolag. Därför finns det anledning o tro att hösten kommer att bjuda på en hel del positiva överraskningar när det kommer till utdelning.

6,9 miljarder i Q3 2020 (10,8 Q3 2019)

Vi befinner oss nu i det tredje kvartalet och än så länge har det delats ut ca 6,9 miljarder. Det är en lägre siffra än förra året som låg på 10,8 miljarder.

Tredje kvartalet brukar inte bjuda på mycket utdelningar utan det har ofta varit stora summor extrautdelning. I år så delade Kinnevik ut 1,9 miljarder för någon vecka sedan. Förra året så delade Tele2 ut 4,1 miljarder i extra utdelning.

AstraZeneca är också en stor utdelare med kring 1 miljard i utdelning under kvartalet.

50,6 miljarder Q4 2019

Under sista kvartalet förra året så delas det ut över 50 miljarder. Det var förvisso även då en stor extra utdelning av Kinnevik och den annars stora utdelaren H&M hade sin halvårsutdelning. Dessa båda kommer inte att dela ut under Q4 2020, men det kan ändå finnas anledning att hoppas på ett utdelningsfyllt sista kvartal.

Fler som väljer att dela upp aktieutdelningen

Det har varit ett ökat intresse från många av våra stora utdelningsbolag att dela upp sin utdelning över året. Halvårsvis utdelning har vunnit mark senaste åren. Alltså ena halvan delas ut under våren och sen trillar andra halvan under hösten.

Antalet bolag med halvårsutdelning har vuxit markant senaste åren och jag tror att fler kommer att ansluta sig till detta efter i år. Det blir smidigare att hantera det stora likviditetsflödet som utdelning ändå är. Synd bara att det är fjolårets vinst som delas ut, så aktieägare får vänta längre.

Den största anledningen till denna uppdelning är primärt för att underlätta kassaflödet för bolagen. Då det är stora summor som delas ut så blir det vanligtvis en stor engångspost kassaflödesmässigt, men med uppdelat så kan pengarna skeppas ut på flera tillfällen. I vissa tillfällen kan det dessutom ge ökad möjlighet för bolaget att förränta pengar under resterande del av året och på sikt dela ut mer.

Preferensaktier och D-aktier har vanligtvis kvartalsutdelning och erbjuder därmed investerare en ström av kassaflöden över året.

Extra bolagsstämma för utdelning

Observera att det krävs ett beslut från aktieägarna för att kunna dela ut. Så bolagen kommer behöva kalla till en bolagsstämma för att genomföra höstens utdelning. Det är inte särskilt svårt, för ofta finns det en handfull stora ägare som kontrollerar majoriteten av rösterna och därmed måste man inte kalla alla aktieägare. Men för en del företag kan det också vara tröskel stor nog att man väljer att vänta in våren 2021 istället.

Vad tänker du om utdelningshösten, tror du många företag kommer dela ut eller är det fortfarande för mycket osäkerhet i omvärlden?

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Jörgen
Jörgen
2020-09-24 15:27

Var är utdelningslistan?