Hoppa till huvudinnehållet

De mest populära ETF:erna

För en billig avgift kan du få exponering över hela världen och hitta specifika nischer. Här kommer en sammanställning över de tio populäraste ETF:erna bland våra kunder.

Topp 10 mest köpta

ETFExponeringUtdelandeAvgift
iShares Core MSCI WorldGlobalindexÅterinvesterande0,20%
iShares Core S&P 500USA börsens S&P 500 indexÅterinvesterande0,07%
iShares Core MSCI EM IMIBrett tillväxtmarknadsindexÅterinvesterande0,18%
iShares Global Clean EnergyFörnybar energiUtdelande0,65%
iShares Automation & RoboticsAI och robotikÅterinvesterande0,40%
iShares S&P 500 Information TechnologyAmerikanska IT-aktierÅterinvesterande0,15%
Xtrackers Euro STOXX 5050 storbolag från EuropaÅterinvesterande0,09%
iShares Core S&P 500USA börsens S&P 500 indexUtdelande0,07%
XACT OMXC25 ESGDanmarks storbolagsindexÅterinvesterande0,20%
iShares Electric Vehicles and Driving TechnologyTeknikaktier inom elbilarÅterinvesterande0,40%
Listan är sorterad efter flest ägare på Nordnet

Upptäck spännande investeringsmöjligheter med ETF:er

På Nordnet kan du månadsspara courtagefritt i upp till fyra olika ETF:er. På det sättet blir det ännu billigare att investera i ETF:er som dessutom ofta har en väldigt låg förvaltningsavgift jämfört med motsvarande fonder.

Här hittar du de ETF:er du kan månadsspara i.


Investera i trender och länder

Det finns otroligt många spännande områden att investera i, men ibland är det lättare sagt än gjort.

Föreställ dig att du tror på Indonesiens ekonomi (fun fact: mellan 2001-2021 mer än sjudubblades BNP). Det är mer än krångligt att köpa indonesiska aktier och utbudet av fonder med inriktning mot Indonesien är magert, på Nordnets plattform har vi en och för den betalar du 1,95 procent i årlig avgift.

Om du däremot riktar uppmärksamheten mot ETF:er ser du snabbt att vi erbjuder två och den ena kan du faktiskt månadsspara courtagefritt i. Den årliga avgiften? Låga 0,45-,65 procent.

Samma princip gäller andra områden, som exempelvis AI och robotik – eller cybersäkerhet och energilagring. Det kan vara svårt att hittade fonder inom dessa nischade områden, men ETF:er finns det gott om.

Vad är billigast, ETF:er eller fonder?

Fonder brukar ha förvaltningsavgift och växlingsavgift om man behöver växla valuta när man köper fonden. ETF:er kommer också med dessa avgifter, och utöver dem även spread och courtage (courtage slipper du dock vid Nordnets tjänst ”ETF månadsspar”). På ytan kan man därmed lätt tro att fonder är det billigare alternativet.

Men, märk väl att samtliga avgifter – förutom förvaltningsavgiften – är engångsavgifter som du betalar när du köper och säljer. Ju mer långsiktigt du sparar, desto mindre viktiga blir dessa – och desto mer viktig blir förvaltningsavgiften, som ju tas ut löpande.

Med det sagt är det ofta klokt att leta efter låga löpande avgifter och just det erbjuder för det mesta ETF:er.

Exemplet Sydkorea

Låt oss titta på den Sydkoreanska börsen. På Nordnets plattform kan du hitta en ETF med denna inriktning, som dessutom är tillgänglig för courtagefritt månadssparande. Förvaltningsavgiften för denna är låga 0,09 procent per år, att jämföra med den aktivt förvaltade Sydkoreafonden som kostar 1,81 procent.

På kort sikt blir det dyrare att köpa ETF:en eftersom du betalar avgifter vid köp och sälj, men på lång sikt blir det sannolikt billigare. Summa summarum: Ju längre du planerar att behålla din position, desto större fördel kan du dra av att välja en ETF.

Bra att veta om ETF:er
En börshandlad fond är en korg med värdepapper som kan bestå av aktier, obligationer, råvaror eller en kombination av dessa och är utformade för att följa ett underliggande index. Börshandlade fonder erbjuder de bästa attributen hos två populära tillgångar: De har diversifieringsfördelarna som vanliga fonder har samtidigt som man får lättheten med hur aktier handlas då dem är noterade på börsen där de handlas hela dagen.

ETF kommer från engelskans ”Exchange-Traded Fund” som översatt till svenska blir börshandlad fond i och med att den handlas på en börs precis som aktier. Priset på en ETF förändras löpande under hela handelsdagen då andelarna i fonden köps och säljs direkt över marknaden. Detta är till skillnad från vanliga fonder, som inte handlas på börs, utan vanligtvis endast handlas en gång per dag efter det att marknaderna stängs.

Här kan du lära dig mer och se utbildningsklipp.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Arne
Arne
2023-09-12 12:49

Hej Ara, tack för bra avsnitt. Kan du berätta lite om valutaexponeringen vid köp av ETF? Tänker i första hand på köp/sälj av de i SEK med enbart svenska aktier versus de ETF med huvudpart amerikanska bolag t.ex de tech som noteras i USD men köps i EUR på Nordnet. Är det något särskilt med valutorna oh ETF kurs att tänka på?