Hoppa till huvudinnehållet

De mest populära ETF:erna

För den som vill nå bredd i sin investeringsportfölj kan ETF:er vara en bra väg att gå. För en billig avgift kan du få exponering över hela världen och hitta specifika nischer. Här kommer en sammanställning av de 10 mest köpta ETF:erna hos Nordnets kunder 2021.

Topp 10 mest köpta

ETFExponeringAvgift
iShares Core MSCI EMTillväxtmarknader0,18%
iShares Core MSCI WorldGlobalindex0,20%
iShares Core S&P 500Amerikanska börsen0,07%
Xtrackers EURO STOXX 50Största Europeiska bolagen0,09%
Xtrackers MSCI Emerging MarketsTillväxtmarknader0,20%
XACT HögutdelandeNordiska utdelningsaktier0,30%
Xtrackers MSCI World IndexGlobalindex0,09%
XACT OMXS30Svenska börsen0,10%
iShares Core MSCI EuropeEuropaindex0,12%
Xtrackers MSCI Europe Small CapEuropeiska småbolag0,30%

Listan är sorterad efter flest antal nettoköpare under 2021

Börsåret 2021 blev ur ett svenskt perspektiv väldigt bra då svenska börsen steg över 30%. Men även globala aktier och tillgångsklasser såg en stark återhämtning efter pandemin.

Spontant är listan i sin helhet en heltäckande exponering över de globala aktiemarknaderna. Du hittar både breda fonder så som iShares Core MSCI World och Xtracker MSCI World Index som faktiskt följer ett globalt aktieindex. I praktiken betyder det att ungefär hälften av innehaven finns på den amerikanska börsen. Vill man ha ännu mer USA så är iShare Core S&P 500 ett alternativ som för blygsamma 0,07% i förvaltningsavgift ger dig exponering mot 500st bolag i USA.

En bra komplettering med lite förhoppning är ETF:er med inriktning mot Emerging Markets (EM). De investerar i den sydasiatiska och latinamerikanska marknaderna. I fonden iShare Core MSCI EM är de tre största bolagen Alibaba, Tencent och Taiwan Semiconductor. Den kostar 0,18% i årlig avgift.

En svensk populär ETF är XACT Högutdelande. Den ger dig svenska bolag med fokus på utdelning. ETF:en ger dig även utdelning som kommer in på ditt eget konto i samband med utdelningssäsongen på året. Den kostar 0,3% i förvaltningsavgift och ger ett relativt bra tvärsnitt av den svenska aktiemarknaden.

Månadssparande i ETF:er

Förmodligen är XACT Högutdelande den mest kända ETF:en i listan ovan bland svenska investerare. Just den ETF:en har det skrivits ganska flitigt om på aktiebloggar de senaste åren. Varför många andra ETF:er ligger högt upp i listan över mest köpta beror på att många av av de som köper ETF:er, månadssparar i just ETF:er.

Ett månadssparande är ett bra sätt att automatisera processen och säkerställa att sparandet blir av och att du får en bra långsiktig avkastning. Hos Nordnet betalar du heller inte courtage vid månadssparande i ETF:er.

Investera i megatrender

Då ETF:er kommer i många olika former och nischer så är det perfekt för dig som vill hitta en eller flera teman som du tror på.

Exempelvis skulle det kunna vara att vi idag lever längre vilket sätter press på sjukvårdssystemet. Vi skapar läkemedel och andra medicintekniker för att kunna förlänga vår livstid här på jorden. Är detta ett tema som låter intressant så finns det ETF:er som just fångar in bolag som sysslar med detta.

Vatten är en nödvändighet för liv. Vi är bortskämda med mycket och rent vatten i Norden, men det ser inte lika bra ut överallt. Vatten behöver rengöras. Det behöver transporteras. Det används för såväl växter, djur och människor. Finns det företag som sysslar med detta? Javisst och ETF:er på temat går också att hitta.

Eller om du tror på de stora digitala giganterna som Apple, Google, Netflix med flera så kan man i ett köp få hela korgen med teknikbolag genom en ETF.

Nyfiken på ETF:er? Sök och filtrera i hela vårt utbud.

Bra att veta om ETF:er
En börshandlad fond är en korg med värdepapper som kan bestå av aktier, obligationer, råvaror eller en kombination av dessa och är utformade för att följa ett underliggande index. Börshandlade fonder erbjuder de bästa attributen hos två populära tillgångar: De har diversifieringsfördelarna som vanliga fonder har samtidigt som man får lättheten med hur aktier handlas då dem är noterade på börsen där de handlas hela dagen.

ETF kommer från engelskans ”Exchange-Traded Fund” som översatt till svenska blir börshandlad fond i och med att den handlas på en börs precis som aktier. Priset på en ETF förändras löpande under hela handelsdagen då andelarna i fonden köps och säljs direkt över marknaden. Detta är till skillnad från vanliga fonder, som inte handlas på börs, utan vanligtvis endast handlas en gång per dag efter det att marknaderna stängs.

Här hittar du de mest populära ETF:erna just nu.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer