Hoppa till huvudinnehållet

10 mest köpta ETF:er under Q1 2020

För den som vill nå bredd i sin investeringsportfölj är ETFer en bra väg att gå. För en billig peng i avgift får du pengarna exponerade över hela världen. Här kommer en sammanställning över de 10 mest köpta ETFerna av Nordnets kunder under det senaste kvartalet.

Topp 10 mest köpta av flesta antal investerare

ETFExponeringAvgift
iShares Core MSCI EMTillväxtmarknader0,18%
iShares Core MSCI WorldGlobalindex0,20%
iShares Core S&P 500Amerikanska börsen0,07%
Xtrackers EURO STOXX 50Största Europeiska bolagen0,09%
Xtrackers MSCI Emerging MarketsTillväxtmarknader0,20%
XACT HögutdelandeNordiska utdelningsaktier0,30%
Xtrackers MSCI World IndexGlobalindex0,09%
XACT OMXS30Svenska börsen0,10%
iShares Core MSCI EuropeEuropaindex0,12%
Xtrackers MSCI Europe Small CapEuropeiska småbolag0,30%

Listan är sorterad efter flest antal nettoköpare under Q1 2020

Det första kvartalet under 2020 kommer vi minnas för den hastiga nedgång vi såg på de globala börserna. Det är också i en sån tid det är viktigt att påminna sig om riskspridningen. För även om den inledande kraschen påverkade allt, så kommer det efter ett tag vara både vinnare och förlorare på den omställning som gjorts i samhället. Genom riskspridning, både mellan sektorer men också mellan regioner så minimerar man den långsiktiga nedsidan.

För att underlätta så har vi under första kvartalet fixat en ETF Inspirationssida som hjälper dig navigera bland alla ETF:er. Där kan du få lite exempel på både teman, regioner och alternativa exponeringar. Kolla gärna in!

Spontant är listan i sin helhet en heltäckande exponering över de globala aktiemarknaderna. Du hittar både totalbreda fonder så som iShares Core MSCI World och Xtracker MSCI World Index som faktiskt följer ett globalt aktieindex. I praktiken betyder det ungefär hälften i amerikanska börsen för den är så stor. Vill man ha ännu mer USA så är iShare Core S&P 500 ett alternativ som för blygsamma 0,07% i förvaltningsavgift ger dig de 500 storbolag i USA.

En bra komplettering med lite förhoppning är Emerging Markets fonder, ibland betecknat EM, som investerar i sydasiatiska och latinamerikanska marknaderna. I fonden iShare Core MSCI EM är de tre största bolagen Alibaba, Tencent och Taiwan Semiconductor. Den kostar 0,18% i årlig avgift att äga.

En svensk populär fond är XACT Högutdelande som ger dig svenska bolag med fokus på utdelning. ETFen själv ger också utdelning in på kontot i samband med utdelningssäsongen på året. Den kostar 0,3% i förvaltningsavgift och ger ett rätt bra tvärsnitt av den svenska aktiemarknaden.

Månadssparande i ETF:er

Förmodligen är XACT Högutdelande den mest igenkända ETFen i listan ovan bland svenska investerare. Den har det skrivits ganska flitigt om på aktiebloggar under senaste åren.
Varför många andra ligger högre upp i listan över mest köpta beror på månadssparande i ETFer. Via Nordnet kan du automatiskt köpa ett gäng ETFer på månadsbasis.

Ett månadssparande är ett bra sätt att dels automatisera processen för dig och fram för allt säkerställa att sparandet blir av och att du får en bra långsiktig avkastning.
Har du inte startat ett månadssparande och vill göra det så kan du kolla in det här. Då slipper du betala courtage vid månadssparköpet.

Låg avgifter

Det stora fördelen med ETFer är de låga förvaltningsavgifterna. Sen kostar det courtage att köpa och sälja precis som aktier och är det utländska ETFer så är det precis som med utländska aktier att valutan behöver växlas och hur den utvecklas påverka också avkastningen.

Vill du hitta fler ETFer så kolla in Nordnets sorteringsverktyg för att välja bland 1500+ olika ETFer.

Om du vill läsa mer om vad en ETF är och hur de funkar så kolla in detta inlägg och videoklipp.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer