Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Skogsbolag, kontraktstillverkare och nya bud

Läs vad Affärsvärlden tycker om SCA, Holmen, Kontraktstillverkare, Viaplay, Fenix Outdoor, Swedencare, Clas Ohlson, Genesis IT samt Bilia. Det bjuds också på nyheter kring Rådändringar, Afv-portföljen, Krönika, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen och nytt poddavsnitt.

Vissa av analyserna är upplåsta för Nordnets kunder, du ser vilka nedan.

SCA – Till analysen

Kan skogspriserna fortsätta stå emot gravitationen från högre räntor? Om svaret är ja så kan SCA vara en köpvärd aktie. Och det ska till en rätt stor kollaps av priserna på skogsmark för att nedsidan ska vara jättestor.

Holmen – Till analysen

Det är lätt att se uppsida i Holmen-aktien så länge inte skogspriserna faller. Samtidigt ser riskerna förknippade med prisfall något högre ut för Holmen än för SCA som har ett nordligare bestånd.

Kontraktstillverkare – Till kommentaren

Flera av de nordiska kontraktstillverkarna har varit riktiga kursraketer på börsen under de senaste åren. Affärsvärlden har haft lyckosamma köpråd på mer än en handfull av aktierna. Efterfrågan i kundledet är fortsatt god och än så länge syns inga tydliga tecken på någon avmattning.

Viaplay – Till analysen (inget inlogg krävs)

Det går att räkna hem Viaplay hjälpligt på de nordiska tillgångarna efter kurskollapsen. Men givet emissionsrisker och annat kanske potentialen ändå inte räcker.

Fenix Outdoor – Till analysen

Får analytikerna rätt handlas Fenix under 9 gånger nästa års rörelseresultat. Det är ovanligt billigt – men kanske behöver lågkonjunktur och de stora varulagren i värdekedjan betas av innan aktien får sin uppvärdering.

Swedencare – Till bud-kommentaren

Tyska ingrediensbolaget Symrise lägger ett budpliktsbud på Swedencare. Det motsvarar en negativ premie på 11% jämfört med måndagens stängningskurs. Hur ska man se på budet?

Clas Ohlson – Till analysen

Prylkedjan lanserar ett nytt kostnadsprogram som ska sänka kostnaderna med 100 Mkr men till stor del verkar bestå av redovisningseffekter från misslyckade (?) IT-satsningar som nu skrivs ned. Förmodligen är bolagets oförmåga att föra vidare ökade inköpskostnader till slutkund det verkliga problemet.

Genesis IT – Till bud-kommentaren (inget inlogg krävs)

Affärsvärlden har under flera år kritiserat bolagsstyrningen i mjukvarubolaget Genesis IT. Transparensen är dålig och i våras drog styrelsen in utdelningen trots att Genesis har en tydligt överkapitaliserad balansräkning. Nu lägger huvudägaren Stenvalls Trä ett bud på hela bolaget. Hur ska man se på det?

Bilia – Till analysen

Nybilsförsäljningen bromsar in på grund av högre räntor och svagare köpkraft hos konsumenterna. Bilia-aktien värderas dock lågt och bolagets serviceaffär rullar på. Är aktien köpvärd?

Rådändringar – Till kommentaren

Analyser är delvis färskvara. När det hänt mycket med börskursen och/eller i verksamheten så kan det ofta vara läge att se över ursprungsrådet. Idag byter Afv fot om två bolag.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

Den som är satt i skuld kan falla fritt. Se Viaplay. Hur ser det ut för portföljen?

Krönika Svenska kronan – Till krönikan

Heder åt Riksbanken och ledande nationalekonomer som erkänner att de inte förstår valutor och i synnerhet inte kronans svaghet. Andra låter mer tvärsäkra men har åsikter som spretar väldigt. Bland annat pekas SBB nu ut av många som ett tungt sänke för kronan. För mig är SBB ett ointressant spår. Istället har jag min egen lilla teori om varför kronan långsiktigt förlorar värde mest hela tiden.

Börsgolvet – Till golvet

Tävlingen “Vem får mest” leds överlägset av ett gäng lifescience-garanter med famnarna fulla. Corparna letar mat och till-salu-skyltarna kantar Stockholmsbörsen. Sommaren har börjat!

Investeraren Kvalitetsaktiepodden – Till intervjun

Värdeinvesteraren Ola Brageborn är en av profilerna bakom Kvalitetsaktiepodden. För Affärsvärlden berättar han om sin syn på börsens kontraktstillverkare och ger sin bild av kurshaverierna i SBB och Embracer.

Investeraren Evli – Till intervjun

“Den klassiska 60/40-portföljen fungerar inte längre”, säger Jesper Roslund, ansvarig för alternativa fonder på Evli, som nu vill göra det möjligt för fler att investera i onoterat.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Det var helt rätt att köpa medicinteknikbolaget Bonesupport som utvecklats starkt både operativt och på börsen. Det var samtidigt rätt att sälja SAS som fortsatt har det kämpigt.

Insiderkollen – Till sammanställningen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i New Wave Group, BHG Group, Corem, Assa Abloy, Readly, Viaplay, Micro Systemation, CTT Systems och OEM International.

Nytt poddavsnitt – Till podden

I veckans Affärsvärlden Analys hör vi Peter Benson, Joakim Hellquist och Daniel Zetterberg diskutera SBB, Balder, SEB, SCA och Holmen.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer