Hoppa till huvudinnehållet

Så hög räntekostnad har du vid årets slut

frida bratt

Riksbanken har höjt räntan kraftigt, och lär så göra även vid nästa räntemöte i september. Det skapar stor oro bland högbelånade svenskar. Så här påverkar räntehöjningarna ditt bolån.

Räkna med att bankerna följer efter med sina bolåneräntor när Stefan Ingves trycker på räntehöjningsknappen. De bundna räntorna har redan sprungit iväg kraftigt. De påverkas av globala marknadsräntor, som i sin tur påverkas starkt av vad den amerikanska centralbanken Fed gör. Fed ligger före Riksbanken med sina räntehöjningar, och det har påverkat bankernas finansieringskostnader för bundna bolån. Räntan för bolån med 2 års bindningstid har av storbankerna höjts med upp till 100 punkter sedan i mars i år.

Samtidigt är den rörliga bolåneräntan mer knuten till vad den svenska Riksbanken gör.

Bankerna kommer direkt att följa efter med minst lika mycket.

Så slår en 50 punkter högre bolåneränta:

Det här blir konsekvenserna av en 0,5 procentenhets högre bolåneränta vid olika lånenivåer:

3 miljoner: + 15000 kr /år

4 miljoner: + 20000 kr/år

5 miljoner: + 25000 kr/år

6 miljoner: + 30000 kr/år

Per månad:

3 miljoner: + 1250 kr /mån

4 miljoner: + 1666 kr /mån

5 miljoner: + 2083 kr/mån

6 miljoner: + 2500 kr/mån

Snitträntan upp till 2 procent

Om vi tänker oss att en styrränta på 0,75 procent (som räntan lär ligga på efter juni-mötet), innebär en snittränta som ligger på 2 procent innebär det en total kostnad per månad för lånet före ränteavdrag på:

3 miljoner: 5000 kr/mån

4 miljoner: 6666 kr/mån

5 miljoner: 8333 kr/mån

6 miljoner: 10000 kr/mån

Din räntekostnad i slutet av året

Men räntehöjningarna kommer inte att stanna där. Höjer Riksbanken med 50 punkter vid varje räntemöte i år, vilket vi inte vet om de gör, så kommer räntan ligga på 1,75 procent vid årets slut. Det vore inte otänkbart med rörliga snitträntor på 3-3,5 procent i det läget. Det är där vi hamnar om vi applicerar bankernas genomsnittliga bruttomarginal, som den framgår i Finansinspektionens senaste rapport.

En bolåneränta på 3 procent vid årets slut bör man räkna med. Så här hög blir då din räntekostnad per månad före ränteavdrag:

3 miljoner: 7500 kr

4 miljoner: 10000 kr

5 miljoner: 12500 kr

6 miljoner: 15000 kr

Observera att detta alltså är före ränteavdraget på 30 procent, vilket gör att den faktiska räntekostnaden blir lägre efter avdrag. Men uträkningarna ger en fingervisning om hur mycket varje räntehöjning slår mot hushållens skuldsättning. Vilket gör att varje räntehöjning också blir väldigt åtstramande.

Fortsätt förhandla

I detta vill jag också påminna om att vara en medveten och lite ”jobbig” bolånekund. I tider av allmänt stigande priser kan butiker lätt passa på att höja lite extra, eftersom acceptansen för ökade priser finns hos allmänheten just nu. Detsamma gäller för bolånen. Jämför alltid snitträntor hos flera banker, kolla vilka som är beredda att ligga lågt med pris för att locka nya kunder och var beredd att byta bank.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Robin
Robin
2022-06-30 14:19

Hej,

Vad menas du med 2% snittränta?
Vad jag kan se hard om flesta banker en rörlig ränta upp mot 3% och alla bundna räntor över 4%.

Vera
Vera
Svara till  Robin
2022-07-08 22:57

Snittränta är som det låter, det är den faktiska räntan som kunderna i snitt betalar (=har förhandlat till sig). Medan listräntan är den ränta man går ut med publikt att man erbjuder.

Ayad.
Ayad.
2022-07-02 15:20

Vad menas med punkter. Kan någon förklara det. Mvh

Filip Augustsson
Filip Augustsson
Svara till  Ayad.
2022-07-04 07:39

1 punkt = 0,01%
dvs 50 punkter = 0,50%