Hoppa till huvudinnehållet

Det har spararna köpt i sommarrallyt

Med uppstudsen under juli på börsen återfick spararna modet. Under rallyt har spararna både hakat på vissa kursvinnare och köpt i några kurskollapser. Så här agerade spararna under sommaren.

Här är aktierna som är mest nettoköpta bland Nordnets svenska kunder de senaste tre månaderna, mest köpt överst. Du ser också kursutveckling och ökningen av antalet ägare under sommaren. Notera att ”mest nettoköpt” inte per automatik betyder många nya aktieägare, eftersom aktien redan kan vara ägd av väldigt många befintliga aktieägare som ökat på innehav under sommaren.

Mest nettoköpta aktier under sommaren:

Investor

Utveckling 3 månader: + 8 %

Nya ägare under sommaren: + 5 %

SBB

Utveckling 3 månader: – 31 %

Nya ägare under sommaren: + 19 %

Castellum

Utveckling 3 månader: – 11 %

Nya ägare under sommaren: +7 %

Nibe:

Utveckling 3 månader: + 19 %

Nya ägare under sommaren: +5 %

SSAB

Utveckling 3 månader: – 7 %

Nya ägare under sommaren: +7 %

Sinch

Utveckling 3 månader: – 39 %

Nya ägare under sommaren: +9 %

Volvo

Utveckling 3 månader: + 18 %

Nya ägare under sommaren: + 2 %

Kinnevik

Utveckling 3 månader: + 11 %

Nya ägare under sommaren: 0 %

Swedbank

Utveckling 3 månader: – 5 %

Nya ägare under sommaren: + 3 %

Orrön Energy

Utveckling 3 månader: + 64 %

Nya ägare under sommaren: + 40 %

SBB-ägarna via Nordnet har ökat med 19 procent

SBB fortsätter att köpas friskt. Antalet aktieägare har ökat med 19 procent på tre månader, medan aktien har fortsatt falla. Spararna har fullt förtroende för att Ilija Batljan ska få bolaget på fötter igen, och man låter sig inte påverkas av det faktum att SBB genomgår något av en förtroendekris bland institutionella investerare.

Allra mest har antalet ägare under sommaren ökat i Orrön Energy, tidigare Lundin Energy, som också finns med på listan över mest nettoköpta aktier. Det nya fokuset för bolaget på vind- och vattenkraft lockar spararna, och hela sektorn har gått starkt den senaste månaden. Samtidigt som aktien stigit med över 60 procent på tre månader – men med över 100 procent sett till den senaste månaden – så har antalet aktieägare via Nordnet plattform ökat med 40 procent till cirka 8000.

Fastighetsrace under sommaren

SBB har alltså inte hängt på fastighetsracet i juli. Det har däremot Castellum, som på en månad är upp med 15 procent och är den tredje mest nettoköpta aktien under sommaren. Aktien är sedan tidigare en utdelningsfavorit hos många, som passade på att köpa när en ljusning kunde skönjas för hela sektorn i juli. På tre månader är dock facit för aktiekursen -11 procent, men antalet ägare av aktien via Nordnets plattform har ökat med 7 procent.

Nibe köps i ned- och uppgång

Nibe har tagit rejäl revansch i uppstudsen och spararna har passat på att köpa mer, även om spararna också köpte friskt när Nibe föll under årets första halva. Därmed har de hängt med i uppgången på 19 procent de senaste tre månaderna. Nibe gillas av många och ses som ett kvalitetsbolag, som innan 2022 var väldigt högt värderat, inte minst på grund av dess hållbarhetsstämpel. Antalet ägare har under sommaren ökat med 5 procent.

Investor är som vanligt en favorit i portföljen. Men trots att aktien redan ägs av så många så tillkommer hela tiden nya aktieägare via Nordnets plattform, när sparare ser möjligheterna med god historik, god riskspridning och det dessutom till utökad rabatt.

Spararna tror på Sinch

Sinch hade ett minst sagt tufft juli, med bland annat vinstvarning och vd-byte. Men här tror spararna att bolaget kommer att rida ut stormen, och aktien har nettoköpts under sommaren samtidigt som antal ägare har ökat med 9 procent.

Aktierna som gått bäst i sommar

Vi kan också titta på vilka aktier som legat i rallyts absoluta framkant. Här hittar vi bioteknik, medicinteknik med mera. Här är aktierna som gått bäst på tre månader (large, mid, small cap på Stockholmsbörsens huvudlista):

Oncopeptides

Utveckling 3 månader: + 450 %

Antal nya ägare under sommaren: 8 %

Saniona

Utveckling 3 månader: + 86 %

Antal nya ägare under sommaren: 0 %

RaySearch Laboratories

Utveckling 3 månader: + 66 %

Antal nya ägare under sommaren: – 3 %

Bonesupport Holding

Utveckling 3 månader: 64 %

Antal nya ägare under sommaren: + 16 %

Hansa Biopharma

Utveckling 3 månader: 58 %

Antal nya ägare under sommaren: 3 %

Viking Supply Ships

Utveckling 3 månader: 56 %

Antal nya ägare under sommaren: 26 %

Calliditas Therapeutics

Utveckling 3 månader: 55 %

Antal nya ägare under sommaren: + 10 %

Sectra

Utveckling 3 månader: 55 %

Antal nya ägare under sommaren: + 3 %

Hexatronic

Utveckling 3 månader: 52 %

Antal nya ägare under sommaren: + 11 %

Vicore Pharma Holding

Utveckling 3 månader: 49 %

Antal nya ägare under sommaren: + 13 %

Fotnot: Large, mid och small cap. ”Antal nya ägare” avser antal nya aktieägare via Nordnets plattform.

Efter kollapsen – Oncopeptides är kursvinnare

Sommarens kursvinnare är Oncopeptides, som gått bäst av alla noterade bolag på Nasdaqs huvudlista. Det följer på ett 2021 som innebar en total kurskollaps på 95 procent, efter att bolagets läkemedel Pepaxti ratats av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Men viss revansch kom när läkemedlet istället blev godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigeten. Aktien har på tre månader rusat med nästan 450 procent. Nordnets kunder har hakat på, antalet ägare av aktien ökade med 8 procent under de senaste tre månaderna.

Medicinteknikbolaget Bonesupport har också gått bra efter ett godkännande i USA och här har antalet aktieägare ökat med 16 procent under sommaren. Man ska dock ha i åtanke att det är från relativt låga nivåer. Detsamma gäller i Viking Supply Ships, där antalet aktieägare under sommaren ökat med 26 procent.

Hexatronic lockar igen

Sectra, Hexatronic och Vicore Pharma Holding är andra aktier som gått bra i sommarvärmen. Fiberkabelbolaget Hexatronic kom med en omvänd vinstvarning i juli. Aktien gick starkt under 2021, vilket säkerligen lockade många sparare. Under sommaren har 11 % fler aktieägare tillkommit. Sectra har gått urstarkt på en stark rapport för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Antalet aktieägare via Nordnet har de tre senaste månaderna ökat med 3 procent.

Vicore Pharma Holding har fått se sitt aktieägarantal via Nordnet öka med 13 procent de senaste tre månaderna, och under denna period har aktien rusat med 49 procent. Bolagets aktie har omgetts av höjda riktkurser sedan bolaget presenterade goda resultat från en fas 2-studie i februari.

Hansa Biopharma rusade på säkrad finansiering

Hansa Biopharma rusade i juli efter att bolaget kommit med kvartalsrapport och säkrat finansiering på 70 miljoner dollar. Kursrusningen är 58 procent på tre månader och antalet ägare har på tre månader ökat med 3 procent.

Saniona är den aktie som gått näst bäst de senaste tre månaderna, en uppgång med 86 procent. Men då ska man ha i åtanke att aktien genomgick en kurskollaps i början av året, och aktien är fortfarande ned med 50 procent i år. Här har spararna inte vågat hoppa på i uppgången, och antalet aktieägare via Nordnet är oförändrat de senaste tre månaderna.

Raysearch Laboratories fick en rejäl uppstuds i aktiekursen i maj i samband med att bolaget då kom med en omvänd vinstvarning. Men sedan dess har aktiekursen åkt berg- och dalbana, och uppenbarligen valde en del sparare hos Nordnet att hämta hem vinst efter uppgången. Antalet aktieägare via Nordnet har de senaste tre månaderna minskat med 3 procent.

Hur har du agerat i portföljen i sommar?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer