Hoppa till huvudinnehållet

Det håller jag koll på i rapportfloden

frida

Volvos omvända vinstvarning bådar gott inför den stundande rapportperioden. Det här håller jag koll på när rapportfloden rämnar.

Volvo meddelade nyligen att man kommer att leverera ett bättre resultat än väntat när bolaget släpper sin rapport den 20 april. Justerat rörelseresultat kommer enligt den omvända vinstvarningen att landa på hela 18,4 miljarder kronor för det första kvartalet mot väntade 12 miljarder. Volvos besked kan givetvis indikera att även resterande verkstadsjättar kommer med goda resultat för årets första kvartal återstår, vilket marknaden tror av kursreaktionerna för flera bolag att döma. Även kontraktstillverkaren Hanza, liksom fettbolaget AAK, har kommit med omvända vinstvarningar.

Fortsatt goda förutsättningar för verkstad

Det finns en hel del som talar för att verkstadsjättarna fortsätter att gå bra. Priser på insatsvaror och energi har fallit. Samtidigt verkar flaskhalsproblemen som tidigare varit så omfattande ha lättat. Just på grund av dessa flaskhalsproblem finns en fördröjning i orderböckerna, som därför kan fortsätta att se fulla ut.

Samtidigt tycks lågkonjunkturen inte ha slagit till med full kraft mot just industrin än. Man får också ha i åtanke att svenska verkstadsbolag i allra högsta grad är globala spelare, och konjunkturen har globalt sett hållits uppe bra.

Onekligen blir det intressant att se huruvida orderingångar och marginaler hålls uppe. Verkstadsaktierna har gått relativt väl den senaste tiden, och därför finns risk för negativa marknadsreaktioner om bolaget i fråga säger något negativt om framtiden.

Räntenettot väntas öka för storbankerna

Bankoron tycks nu som bortblåst. Onekligen drogs de svenska storbankerna med ned i oron kring de amerikanska nischbankerna med SVB i spetsen, samt Credit Suisse. Ingenting talar för att svenska står inför sådana problem i sin verksamhet, och det var det kanske få som i realiteten trodde, men det oberäkneliga i en bank-och finanskris som sprider sig snabbt fick ändå globala investerare att fly såväl amerikanska som europeiska och svenska bankaktier. Hos Nordnet såg vi dock att privatsparare storköpte bank i oron, och allra mest köptes Handelsbanken. Bankoron lyckades man med snabba insatser få stopp på, åtminstone för nu.

När det nu är dags för storbankerna att komma med rapport blir fokus återigen på deras egna verksamhet. Det högre ränteläget fortsätter att påverka sektorn positivt, och analytikerna väntar sig ett högre räntenetto och stigande vinster.

Men vi vet också utifrån statistik från SCB att tillväxttakten vad gäller både bolån och konsumentlån bromsar in. Kostnaderna väntas öka generellt, och i föregående kvartal var just Handelsbankens rapport – där man flaggade för högre kostnader – plumpen i protokollet. Handelsbanken har under kvartalet också varit omdiskuterad som den bank som har störst exponering mot kommersiella fastigheter. Lågkonjunktur är än så länge fortfarande bara i startfasen, men det kan komma stora kreditreservationer från bankerna redan i detta kvartal.

Fastigheter och konsumentrelaterat

Ränteläget gör att även fastighetsbolagen är i ropet. Räntekostnaden ökar för en generellt skuldsatt sektor, men kanske kan detta delvis täckas upp av hyreshöjningar efter inflationsindexeringen samt högre driftsnetton.

Konsumentrelaterat fortsätter att ha det tufft, vilket inte minst syns i BHG:s vinstvarning där man spår en stor förlust i kvartalet efter att marknaden varit svagare än väntat. Men faktum är att en del konsumentaktier repat sig något den senaste tiden, vilket ändå indikerar att marknaden tror att bättre tider stundar för den pressade sektorn.

Vad håller du koll på i rapportfloden?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-04-24 10:06

Ja man kan ju tro att inflation gör att räntan går upp. Det gör ju att banker ränte netto hår Up
Så bankerna käkar säker på det ? Men dom flesta andra förlorar. Inflationen skapar ju arbetslöshet vilket ökar statens utgifter ! . Men svenska varor blir billiga och importen dyrare

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm