Hoppa till huvudinnehållet

Cannabis nästa? Stay safe – stay away

Det talas om att nästa mål för Reddit-forumet är cannabisaktier. Stay safe och stay away, är mitt budskap. Haka inte på ännu en Reddit-hajp.

Hur hakar man på en short squeeze? Den frågan fick jag i EFN Marknad, som vi spelade in idag torsdag. Titta gärna när det sänds fredag.

Men frågan om hur man drar nytta av en short squeeze, och hur man kan haka på den, är definitivt inte den första frågan man bör ställa sig som privatsparare. Det är inte andra eller tredje heller. Även för professionella förvaltare är det svårt att hamna rätt. Förvaltaren Sean George, som också medverkade i EFN, sa träffande att det här är överkursernas överkurs.

En short squeeze är alltså ett köptryck i aktien som kommer sig av att blankare, som förlorar pengar på en stigande kurs, måste köpa tillbaka aktierna för att ta sig ur sina positioner. Det var det som hände i Gamestop med flera.

Kort beskrivet handlar det om att vara tidigt ute i ett case där en stor andel av aktierna är blankade (i Gamestop var andelen 140 %!) samt se till att aktien har en hög sk Days to cover, DTC. Det är ett mått som visar hur lång tid det tar för blankarna att köpa tillbaka de blankade positionerna. Ju högre DTC, ju högre chans/risk för short squeeze.

Men det här är svårt, riktigt svårt. Börsen är svår att tajma i vanliga fall, och här kan du bränna dig rejält om det blir fel – och den risken är stor. Som sagt, även för professionella investerare är risken stor att hamna i snedgunga.

Köp istället aktier där du tror på bolagets verksamhet rent fundamentalt, var långsiktig och ha en väl genomtänkt strategi.

Kom också ihåg att aktier generellt blankas av en anledning. Hedgefonderna i Gamestop-historien blankade extremt hårt och rent dumdristigt (de mest blankade aktierna här är blankade till omkring 10 procent). Förhoppningsvis blir hedgefonder som hårdblankat försiktigare i sin positioner framöver. Men blankning, generellt, är en del av en fungerande finansmarknad. Detta eftersom investerares negativa syn på aktien direkt reflekteras i aktiepriser. Det slår hål på prisbubblor.

Nu talas det om att cannabisaktierna är nästa puck i Reddit-haussen. Ännu är det långt kvar till Gamestop-magnitud. Men oerhört många sparare har bränt sig och förlorat pengar. Klokt är att hålla sig borta från ännu en eventuell hajp med skyhög risk.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Benjami
Benjami
2021-02-11 23:54

En mycket märklig sitts. Läste på yahoo på måndag ansåg att en av dessa aktier var “bullish” vilket fick mig att läsa om företaget. Köpte 7 aktier. Sedan idag köpte jag 40 aktier av likvärdig producent. Mitt upp i allt framkom det att reditt hadde haft dessa som mål.. nu ligger aktierna ifrån gårdagens +20% och +40% på -24% vardera. Detta resulterade i en -800kr läropeng. Att kontrollera att reddit inte har denna i sikte. Borde vara olaglit det de håller på med. Samt att Elon Musk som världens 2:e rikaste lägger sig i marknaden som han på många sätt… Läs mer »

Håkan
Håkan
Svara till  Benjami
2021-02-12 07:41

Köper man vad andra tycker. Och inte läser på själv. Så kan det gå så här.

Jonatan
Jonatan
Svara till  Benjami
2021-02-12 11:56

Det borde definitivt inte vara olagligt. Det borde snarare vara olagligt att blanka en aktie till 140% och manipulera marknaden såsom wallstreetgiganterna gör. Och att stoppa handel av specifika aktier som robinhood gjorde.

Sean
Sean
Svara till  Jonatan
2021-02-15 16:15

den var inte blankad 140%. 140% av float var blankad. vilket bara ger ett bra trading/investeringsläge på uppsidan. kritiken mot blankning är helt obefogad.

Axel
Axel
2021-02-13 17:27

Jag tjänade en liten men ganska trygg hacka genom att i kölvattnet av GME-oroligheterna ladda upp på andra aktier som hedgefonderna var tvungna att sälja av till vrakpris för att finansiera sina dumheter med GME. TSLA, AMD, CRSP med flera tappade 10-15 % och studsade tillbaka så fort GME-hajpen dog ner.

Eric
Eric
2021-03-01 16:09

The financial establishment has spoken.