Hoppa till huvudinnehållet

Börsen är en vintersport

Historiskt har vintern varit en stark period för börsen, många investerare som planterar utdelningsaktier som kan få blomma ut under våren. Hur väl detta håller sig i år när börsen gått upp kraftigt blir ämnet för detta inlägg.

Sell in may – är det dags att köpa nu?

Ovanstående bild visar stockholmsbörsens utveckling sen 90-talet. Det finns ju en gammal devis som säger att börsens sämsta halvår börjar efter maj. Det betyder ju samtidigt att den bättre halvan snart börjar igen. Vi kollar närmare:

Bilden ovan visar till vänster börsen från sista november till sista maj. Den högra grafen visar börsen från sista maj till sista november.
Det finns en historiskt tydlig skillnad i avkastningen. Våren är där den större delen av börsens totala avkastning skapats, delvis styrt av att utdelningen trillar in på kontot.
Efter maj så har det vissa år varit positivt och vissa år varit kraftigt negativt. Det går inte med någon hundraprocentig träffsäkerhet säga att det alltid är lönsamt att sälja av i maj för att köpa tillbaka i november. Men man kan ha med sig att november till maj historiskt i alla fall varit det starkare halvåret.

Men vad händer om vi förskjuter det en månad, jo detta:

Om man istället kollar sista oktober till sista april som det bättre halvåret så blir den historiska avkastningen ännu lite bättre. Och perioden från april till oktober blir dessutom negativ som totalutveckling under den undersökningsperiod som jag använt.

Det leder utsökt in på frågan om det är köpläge nu. För nu har vi precis passerat sista oktober och därmed enligt denna strategi började det bättre halvåret. Haken är att en strategi som denna inte är hundra procent vattentät. För det första så bygger den på historia och det kan alltid bli nya mönster i framtiden. För det andra så är det svårt att slaviskt följa en strategi år ut och år in, utan att aldrig tumma på den. En tredje faktor är att fler bolag väljer att dela upp utdelning på fler tillfällen är bara våren, det kommer får en viss förändring på sikt.
Sen inte minst att börsen har ju faktiskt gått upp över 6% sedan sista april, så i år har du gått minste om avkastning om du sålde allt.

Sammanfattningsvis kan man säga att det ligger något i uttrycket att börsen är en vintersport – det har lönat sig att börja plantera inför vårens utdelningsparad.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm