Hoppa till huvudinnehållet

Aktierna det pratats mest om – Börsåret 2021

Börsåret 2021 har bjudit på både kursraketer, stora förlorare och över 100 nya bolag till börsen. I detta inlägg kollar jag närmare på ett gäng aktier det pratats extra mycket om under året. Det är en lista av både vinnare, förlorare, flest nya ägare, mest spekulation och lite annat smått och gott – saknar du någon aktie? Dela gärna i kommentarsfältet nedan.

Mest köpta aktien – En återkommande spararfavorit, Investor

Investmentbolag är i allmänhet populära och Investor är det största investmentbolaget på börsen sett till både börsvärde och antal aktieägare. Hos Nordnet Sverige är det aktien som flest privatsparare har köpt under året. Aktien har stigit med ca 40% under året vilket är en starkare uppgång än index och börsvärdet är just nu på ca 650 miljarder kronor vilket gör att aktien är en av de fem största på svenska börsen.

Största börsnoteringen – Volvo Cars

Under året så har vi haft över 100 nya bolag som noterats på svensk börs eller marknadsplats. Det är rekord och det gör att vi har över tusen noterade bolag att välja på för svenska investerare. Volvo Cars är det största under året och den näst största någonsin efter Telia. Totalt så landade erbjudandet inför noteringen på 20 miljarder och ett börsvärde kring 150 miljarder. Noteringskursen blev 53 kronor och kursutvecklingen har varit väldigt god än så länge då aktien handlas kring 75 kronor.

Kraftigast kursuppgång – Serieförvärvaren Vestum

Vestums affärsidé är att köpa andra bolag inom sektorn byggrelaterat. Det är specialistbolag som jobbar med allt ifrån vvs, plåtslagning till elektriker. Man gjorde omvänt förvärv av det gamla klädbolaget WeSC och tog deras börsplats, sedan dess har över 40 förvärv gjorts och aktien har stigit med ca 6 500% sedan årsskiftet.

Största spekulationen – Spelkedjan Gamestop

Under början av året såg vi en kraftig spekulation kring det amerikanska bolaget Gamestop. Aktien fick mycket uppmärksamhet på forumet Reddit vilket fick ca 2-3 miljoner amerikanska investerare att köpa aktien och förmodligen fler än 50 000 svenskar hoppade på racet. Aktien steg kraftigt för att sen falla tillbaka väldigt hårt under januari och februari. Det har dock varit fortsatt hög aktivitet i aktien under resterande del av året och totalt sett är den upp ca 800% från årsskiftet.

Gamestop aktien fick mest uppmärksamhet med även den amerikanska biograf kedjan AMC fick en hel del uppmärksamhet under inledningen av året. Den största kursrörelsen har dock varit på senare delen av året. Kursgrafen ser du här nedan.

Kraftigaste kursfallet – Biotechaktien Oncopeptides

Aktien har rasat med över -94% under året efter en mindre lyckad fas 3 studie som inte riktigt når upp till FDAs krav och därmed fick bolaget dra tillbaka läkemedlet Pepaxtofrån amerikanska marknaden. Nu strukturerar man om och satsar på forskning och utveckling i Sverige istället.

Large Cap som ökat mest – Riskkapital aktien EQT

Det finns ett gäng Large Cap aktier som har mer än dubblat sig under året SBB, Vitrolife, Sagax, Sdiptech för att nämna några. Den som har ökat mest bland Large Cap aktierna är riskkapitalbolaget EQT som är upp 142% från årsskiftet. Börsvärdet är nu kring 500 miljarder kronor och placerar EQT på topp 5 listan över största företag på svenska börsen.

Mest twittrade aktien – Live Casino leverantören Evolution

Evolution har haft en fenomenal resa både för företaget och för aktien sedan börsnoteringen under 2015. Det har attraherat många investerare och på sociala medier är Evolution en av de mest diskuterade aktierna. Efter bara 4 månader från årsskiftet var aktien nästan upp 100% för att sedan gått kräftgång fram tills för några veckor sedan då aktien rasa 30% på en månad. Aktien är upp ca 12% från årsskiftet med ca femton handelsdagar kvar av börsåret.

Har du hängt med i diskussionerna kring aktierna ovan? Är det fler aktier som det pratats mycket om som inte finns i listan ovan – dela gärna i så fall i kommentarsfältet nedan. Finns det några bubblare som du tror kan få mycket uppmärksamhet under kommande året?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer