Hoppa till huvudinnehållet

Aktier eller fonder – vad ska du välja? | Aktier för nybörjare | Nordnets Aktieskola

När du väl har bestämt dig för att investera kan det vara klokt att tänka igenom vad som passar bäst för dig. Aktier är delägarskap i ett företag och att förstå affärsmodell, framtidsutsikter och värderingen på aktiepriset är inte alltid helt enkelt. Fonder är den enkla genvägen där någon annan plockar ihop en portfölj av aktier åt dig. Du behöver fundera på var du vill att sparandet exponeras, om det är globalt, regionalt eller i en mer nischad fond. Samtidigt behöver du också säkerställa att du inte betalar för mycket.

Här går vi igenom hur ska göra för att lyckas med både aktier och fonder – som du dessutom kan du kombinera för bästa möjliga resultat.

  • Hur investerar man i aktier smart
  • Bästa fonderna för långsiktigt sparande
  • Kombinera båda aktier och fonder på rätt sätt

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-05-17 09:35

Svaret vet du själv!
Investmentbolag!
Lägre risk – Inga avgifter (nästan) och högre avkastning! (600% resp 150% avkastning i genomsnitt på investmentbolag/Fonder på 15 år)
Ränta-på-ränta?
Fonder är Buffel o Båg!
När ska ni lära er?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-05-17 14:06

Tjena Stefan,
Jag gillar Investmemtbolag också. Ger en god riskspridning likt fonder.
Men det är lite väl magstarkt och säga att fonder är buffel o båg, finns ju massa fördelar. Du kan få jättelåga avgifter, månadsspara, exponering utomlands eller andra nischer som kanske inte finns på svenska börsen.

Med det sagt så är jag ett stort fan av investmentbolag som man kan se på min Shareville-profil
Tack för din kommentar

Anonym
Anonym
2021-05-17 11:50

ja man bör använda sunt förnuft..x kryptovalutor blockjedor en matematisk algoritm. altå det sitter någon i en grop i rumänen eller Nordkorea och ett flertal arbetar med bitcon produktion . det finns ingen värde bärare eller substans. lita på mig ?mman undrar om det är riktigt. även om någon mindre bemedlad staschef föröker komma dragand med en e kronan så krävs det ett förtroende för den staten . och det ?r något dom inte förekomer orsaken till att man tog bort guldmyntsfoten man klarade inte att balasera budjeten. altså problemet med kryptovautan kommer man gort affären och vill växsla till… Läs mer »